Zdravím všechny,jsou tu nová jména a vrací se sem i ti,jejichž milovaní tu již nejsou.Delší dobu jsem zde nebyla,ale jsou tu moji přátelé,i když jsme se vlastně znali jen z těchto stránek.Je mi smutno ze stráty manžela (zemřel 28.5.t.r.na GBM IV.po 3 letech,1 měsíci a 26 dnech od zjištění diagnózy,byl po 3 operacích a 1 reoperaci,podruhé se nádor vrátil po 1 roce a 9 měsících,ale teprve až po poslední operaci na konci srpna loňského roku se jeho stavi již nikdy nevrtátil do stavu v jakém na tuto operaci šel,to byl v plné hybnosti a bez jakýchkoli příznaků choroby,jen MRI ukázala nádor v původním místě a nový o kus dál.Pročítám Vaše příběhy a vrací se mi náš letitý boj s touto zákeřnou chorobou,ty případy jsou si velmi podobné.Přibližně za rok recidiva nádoru,ev.druhá operace,pak zhoršení hybnosti,paměti,prostě zhoršení stavu.Pokusím se reagovat na některé dotazy co tu padly.Ozařování: po druhé již není možné,dávají maximální dávku,nejde to i když je nádor v jiné části(jako u mého manžela).Tamodal: je chemo v tabletách,ale žádné negativní účinky jsem u manžela neshledala,snášel ho velice dobře,dokonce přibral na váze,ale užíval Zofran proti nevolnosti.Čekací doba po operaci na následnou léčbu:napřed ozařování (ztráta vlasů jen v místě ozáření a na opačné straně též),léčba je s určitým odstupem,musí na plánovacím oddělení onko udělat masku na hlavu aby se dalo přesně zaměřit ozařování,manžel byl operován 3.5.2006 a šestitýdenní ozařky ukončil 28.7.v den svých 55 narozenin.Propadlá lebka:vím jen to,že po třetí operaci se nedávala zpět kostní ploténka kvůli tlaku v lebce,takže manžel až do konce života měl v místě operace propadlinu.Jediná možnost k vyloučení recidivy nádoru:je MRI,ev.PET,ale výsledky PET nám nebyly zcela jasné.Epileptické záchvaty:Manžel za celou dobu nemoci neměl epi záchvat až po poslední operaci na JIP,ten ale předpokládali a zastavili ho.Většinou se tento typ nádoru projeví epi záchvatem,ale manžel měl jen rozostřené vidění a myslel si že to spraví brýle.Můj poznatek:Glioblastom IV.je ten nejhorší nádor se kterým jsem se za ty roky zblízka seznámila,je to sice nepřemožitelná obludu,ale dá se jí vzdorovat,chce to sílu bojovat,pomoc rodiny,dobré doktory,podpůrné podtravinové doplňky a prostředky na očištění organismu.Sepsala jsem to všechno dohromady,snad si každý vybere co by se mu mohlo hodit.Pokud někdo budete potřebovat nástavec na WC mísu10 cm výška mám ho pro Vás k dispozici a rovněž mi zůstaly 3 balíky plen,vše daruji.Jsem z Prahy 10.Manžel se bál dosedat z výšky na toal.mísu a ten nástavec byla pro nás v určitém období nepostradatelná pomůcka,než došlo 100% na pleny.Pravda je,že jsme ho využívali jen pár týdnů než přestal chodit úplně.Bojujte,hlavně to nevzdávejte,nám také dávali jen 8 max.10 měsíců života a nakonec to bylo nad 3 roky.Manžel nevěděl že se nevyléčí,znal diagnózu,ale ne prognózu této hrozné choroby.Moc mi chybí,soucítím s Vámi všemi,držte se a buďte hodně s nimi,to je to to nejvíc co pro ně můžete udělat.Manžela naposledy operovali 28.srpna zemřel přesně 9 měsíců od této operace,z nemocnice odešel sice v půli října po svýchc,ale učila jsem ho jako malé dítě slova,barvy,jak se jmenuje,počítat,na noc měl plenky.Stav se zhoršoval,to jsme žili v domečku v Brdech,přestala jsem od jeho propuštění z nemocnice pracovat a byla s ním 24 hodin denně.Od ledna byl ležící pacient,ale neměl žádné bolesti až v posledních dnech ho bolela hlava a odešel mi vlastně na zápal plic,přestával dáchat,měl výpadky dechu.
Pokud moje vlastní poznatky budou někomu platné, ráda zodpovím jakékoli dotazy.Pája
Přidat nový komentář