Milá MM, vidím, že je to všude stejné. Můj táta je stále doma, i když nás onkoložka nabádala, abychom ho dali do hospice. Úplně leží už od vánoc a není schopen se ani otočit. Před 14 dny jsem si opět myslela, že je konec - ztratil hlas a nemohl dýchat. Konzultovala jsem to s onkologií, rozhodnutí nechali na nás. Večer jsem vykoupala děti, nakojila, uspala a zase letěla k našim.... ale táta spal a dušnost se uklidnila. Protože nemůže mluvit, volá nás tak, že mlátí vším kolem sebe. dali jsme mu zvoneček, ale vůbec ho nechtěl. Máme i chůvičku... ale on se moc zlobí, že nepřijdem hned. Vyčítá nám i to, že jsme na WC.... prý to děláme naschvál. Vlastně už nevím, co mu mám říkat. Neslyší mě, já nerozumím jemu a ať řeknu, co řeknu, stejně se rozčílí a vynadá mi - a nejvíc mámě. nevím, jestli o naši přítomnost stojí. vyhodí mě a řekne, že nás na nic nepotřebuje.. V noci mámu budí co hodinu. Naposledy po ní chtěl v 5 hodin ráno, aby mu řekla zpaměti stupnici D-dur. Velké problémy jsou i s polykáním. Jen, musím zaklepat, epileptické záchvaty se mu zatím vyhnuly. Pokud se týká diabetu - o vánocích měl táta glykémii 31mmol/l, teď se drží mezi 10-15mmol/l, zřídka má víc. S diabetologem nebyl žádný problém - nikdy tátu neviděl, stačí mu hodnoty, které máma měří glukometrem a napíše inzulín. Potíže jsou spíš ze strany praktické lékařky, která tátu za celých 15 měsíců ani jednou nenavštívila. A když jsme po ní něco chtěli (sanitku, odběr krve, příspěvek na podložní mísu atd...) odmítla. Prý je to věc onkologie... No coment. Vždycky si říkám, že snad už hůř být nemůže, ale pak mě překvapí, že může.... Moc jsem si přála, aby byl ten konec jiný - spojený s přijetím nemoci, smířením a odpuštěním. Chtěla bych mu mnoho říct, ale nejde to... Ta mrcha žere lidem duši - nevím, jak to líp napsat.
MM, Ludmilo a všichni ostatní. přeji vám mooc fyzických a psychických sil!!! Nevím, co přát nemocným - snad aby se cítili co nejdéle dobře. Dája
Přidat nový komentář