Ahoj, jsem tady poprvé a nestačím se divit, kolik lidí prožívá to samé co já. Poprvé u mě deprese proběhla před dvěma lety-to si ale všichmi mysleli, že vyvádím kvůli škole. Brala jsem Citalec a Neurol. Po roce jsem léky vysadila, ale loni v prosinci se to vrátilo. Mám uplně ty samé pocity co ty. Nejhorší jsou ty záchaty úzkosti a ten nepředstavitelný vnitřní pocit.A ta bezmoc-těm myšlenkám prostě neporučíš, přicházejí si kdy chtějí a je uplně jedno co děláš... Často se mi stávalo, že jsem třeba na půl dne "zamrzla" Prostě kdo nezažije, nepochopí....
Pokud bereš ad 4. týden tak se tvůj stav určitě ještě zlepší :) Nejhorší, že ty léky nezabírají tak rychle, jak bychom chtěli, ale opravdu se to zlepší. Pokud bys ale i po delší době měla pocit, že se nic nelepší-tak se porad s lékařem. AD je celá řada, a je možné že ti ty léky prostě nesedí. Já sama ted beru 4. měsíc Argofan ale asi to není uplně ideální (Citalec mi na ty moje stavy zabíral lépe), tak zkusím navrhnout doktorce změnu. Ale ty první měsíce je ta "houpačka" opravdu normální. Zkus ještě vydržet. ;-) U depresí se taky doporučuje psychoterapie-ale s tím nemám žádnou zkušenost.. Ty ano? U mě to doktorka zatím nenavrhla-já to mám geneticky dané, tato nemoc se u nás v rodině vyskytuje..
Jinak je super, že chodíš do práce a děláš jako že nic. To je nejlepší způsob jak s tím bojovat. :) Já ještě studuju, jsem v pátem ročníku a letos končím,. Kvůli nemoci sice půjdu ke státnicím až v září (nebo až v ziměm nebo za rok...)a ne v květnu, ale to přece nevadí. ;-) Nejdůležitější je opravdu nějak ten mozek zaměstnat, aby ty "černé myšlenky" chodily co nejméně. Já se ted celé dny učím-dodělávám si zkoušky, které jsem musela posunout a opravdu to pomáhá :)
Doporučuju taky svěřit se s tím nejbližším lidem. Když to propuklo poprvé-tak o tom věděla jenom nejbližší rodina. To ale ještě nidko nevěděl, že se jedná skutečně o deprese.Tentokrát, když už vím o co jde, jsem se ale rozhodla s tím bojovat s pomocí ostatních. Je pár nejblžších přátel kteří to vědí, všichni to naštěstí vzali hodně dobře a podporují mě. Ted už se o mě tolik nebojí, když mám třeba 3 dny vyplý mobil protože je mi mizerně. Sami mi říkali, že ta nejistota, kdy nechápali co se se mnou děje byla hrozná. A ani už jím nemusím vysvětlovat proč občas nechodím ven, nebo proč se někdy chovám "trochu divně", nebo proč na ně zrovna tento týden opravdu nemám náladu. Taky se jim nemusím omlouvat za to, že někdy zruším schůzku 5 minut předem. Vysvětlila jsem jim prostě o co jde, dobré je taky je odkázat na nějakou internetovou stránku, kde se můžou dočíst o této nemoci základní info. No a poslední rada je ta nejhorší---nesledovat se. Přeju hodně sil!!!!!!!!!!!!! ;-)
Přidat nový komentář