Stále sa vraciam na túto stránku v nádeji, že nájdem nejaké pozitívnejšie správy. Je mi veľmi ľúto, čo všetci prežívate, žiaľ, my sme si túto cestu už prešli. Dnes je to už 19 dní, čo môj manžel nie je medzi nami. Keď si čítam Vaše príspevky, tak sa mi to všetko vybavuje, ako zo zlého filmu. Vtedy som to až tak veľmi nevnímala, alebo som si to nepripúšťala, lebo som fungovala celé štyri mesiace ako stroj, bola som manželovi k dispozícii počas celého ochorenia v podstate skoro 24 hodín denne. Na rádioterapiu ho vozil syn, tak aspoň tú hodinu a niečo som mala len pre seba, aj to som rýchlo niečo upratala, lebo sa cítil previnilo, že ja upratujem a on mi nevládze pomôcť. Za celú dobu ochorenia som ho doma nemohla nechať ani chvíľu samého, ak som len na chvíľu odišla do obchodu a to nezostal sám, ale so synom, tak sa obával, že som ho opustila. My sme bývali sami a bol na mňa stále viac a viac fixovaný. Stále si vyžadoval moju prítomnosť, návštevy od začiatku ochorenia odmietal, okrem najbližšej rodiny, nakoľko mu bolo nepríjemné, že sa nevie dobre vyjadrovať. Veľmi zle spával, v noci sme chodili niekoľkokrát na toaletu, aj keď to nebolo potrebné, fungovala psychika. Keď si spätne predstavujem, ako sa mi vysoký, štíhly, relatívne zdravý chlap, športovec, plný optimizmu a večne s úsmevom na tvári, človek, ktorý riadil výrobnú prevádzku, postupne pred očami menil na veľké dieťa, ktoré je hrdé na to, že vie povedať, ako sa volá, ktorý sa mi tak veľmi v rámci jeho možností snažil pomáhať, až to bolo dojemné, ktorý sa mi stále ospravedlňoval, že ma ničí a nech ho dám do nemocnice, ktorý už ani nevedel koľko je dva a dva, ktorý sa už nevedel ani podpísať, ktorý ku koncu robil len také malé kroky ako dieťa, len tak cupkal, stále sa na mňa usmieval, ktorý mi až prehnane za všetko ďakoval, ktorý pretrpel celú liečbu bez toho, že by sa sťažoval, že je unavený, alebo má bolesti a najmä, ktorý tak veľmi chcel žiť, je mi stále do plaču. Preto ešte raz by som Vám chcela povedať, rozprávajte sa spolu, aby nezostalo nič nedopovedané, ak môžete, chodievajte von, na prechádzky, my sme už nevládali, užite si tie vzácne spoločné chvíle, ktoré Vám ešte zostávajú. Žiaľ, ono to raz príde. Ja som bola permanentne nevyspatá a unavená, neviem sa stále z toho dostať, ale neľutujem ani minútu, ktorú som mu venovala. Jeho odchod ma veľmi bolí, žijem zo dňa na deň a sužuje ma hrozná úzkosť. Ale keď si na neho spomeniem, na tie dobré časy, na tie krásne zážitky, som vďačná osudu za každú jednu chvíľu, ktorú som mohla prežiť s tak výnimočným a vzácnym človekom. Vravím si, že život plynie, je pekný, ale žiaľ, je aj krutý. A naša rodina prežíva aj ďalšiu veľkú bolesť, v hospici nám pomaly odchádza z tohto sveta 40-ročná matka dvoch maloletých detí ...
Přidat nový komentář