Milá Věro - jmenovkyně, musíím reagovat na vaši zprávu, prožíváme stejně kruté obdob. Často pročítám tyto stránky i když jsem zde o mé mamince - 69 let - psala jen jednou, někdy v červnu. Téměř rok a půl statečně bojovala s Gliobllastomem, absolvovala operaci, ozařování, chemoterapii Temodalem, pak chemo II. linie. Též jsem jí kupovala B17, sice pouze tabletky, ale snědla jich spousty a věřím, že jí hodně pomáhaly. Byla i po operaci stále naprosto soběstačná, bydlela sama, vše zvládala, jezdila na chalupu, žila plnohodnotným životem. O hrozivé prognóze nemoci jsme jí nikdy neřekli, a ona celou dobu věřila, že se vyléčí...Bohužel ani moje drahá maminka nebyla ušetřena a ta bestie ji dohnala. Koncem srpna se její stav během pár dní rapidně zhoršil, z naprosté soběstačnosti se stala naprosto závislou na mé péči. Přestala skoro mluvit, nastala dezorientace v prostoru i čase, nezvládala hygienu, oblékání, nastala inkontinence. To vše během necelého týdne. PET potvrdil nové ložisko nádoru na novém místě - v čelním laloku a žádnou další léčbu již nám lékaři nemohou poskytnout...Starala jsem se o maminku doma necelé dva měsíce, ale stav se den ode dne zhoršoval, doma už jsme péči o ni nezvládali. S těžkým srdcem jsem se rozhodla ji umístit do soukromého Domova pro seniory, kde se o ni moc hezky starali, Ale po týdnu maminka postupně přestala jíst a pít a tak musela být koncem října převezena do nemocnice. Teď již chudinka jen leží, téměř v bezvědomí, výživu dostává pouze nitrožilně, probíhá u ní zánět plic. Při návštěvách už nás asi nevnímá, dnes už nereagovala ani na stisk ruky...Nevím, jak dlouho její zesláblé tělo vydrží takto vegetovat, srdíčko má silné a byla vždy bojovnice. Ale mám pocit, že ona už v podstatě odešla, její osobnost už tu není...Jak je to s duší člověka si netroufám hádat, nejsem věřící. Ale stav, ve kterém se teď moje maminka nachází už nemá se životem nic společného. Je hrozné dívat se na ni v tomhle stavu a být naprosto bezmocná jí pomoci. Jediné co mne tošku uklidňuje je, že vypadá klidně, snad ji nic nebolí.... Ani až naše trápení skončí, nepřestanu prosit za ostatní nemocné, aby se pro ně co nejdříve našel účinný lék ... Držím palce Vám a Vašim blízkým!
Přidat nový komentář