Drahá Lenko,..máme toho tolik společného. Také máme už velké děti a našim velkým přáním bylo co nejvíce cestovat. Moc jsme se na to těšili i na to, jak prodáme dům a postavíme si menší blízko lesa s velkou zahrádkou. Další a další plány.....Vím,že z toho už moc nezrealizujeme, vlastně se bojím, že nezrealizujeme už vůbec nic. Manžel, je za polovinou radio - chemoterapie. Snáší to celkem dobře. Občas mu není dobře od žaludku,ale zvládá to. Jen je více unavený. O nemoci se nebaví, jako by nebyla. Posledních čtrnáct dní přestal plánovat. Jen když se zeptám, tak ho probudím k nějaké aktivitě. Stále doma polehává, kouká na TV a nebo něco píše na počítači. Přimět ho k procházce nelze. Náš pohyb se omezil na dojíždění do nemocnice na ozařování a sem tam na nákup. Nechci ho nutit a tak ho nechávám dělat, co chce on. S okolím problémy nemám, nikomu nic nevysvětluji. Ale asi to bude tím, že manžel měl po operaci mánický stav, kdy všechny obvolal a řekl jim, že je po operaci mozku a před ozařováním všem zase oznámil, že ted sice nemůže, ale až skončí radiochemoterapii bude vše ok. Někdy nevím, nakolik si uvědomuje závažnost stavu, nakolik přede mnou dělá, jako nic a nakolik se mu změnila díky nádoru osobnost, že se chová někdy tak, jak ho neznám. Nechávám ho proto, at dělá, co chce a já se mu přizpůsobuji a ve všem, co chce ho podporuji. Stojím při něm a do ničeho ho nenutím. Musím, ale dohlédnout, aby bral léky, aby se najedl a napil, protože někdy na to prostě zapomíná. Mám chvíle plné zoufalství,..koukám na něj a přemýšlím, jak dlouho...kolik času ještě na sebe budeme mít. Představa, že jednoho dne ho uvidím naposledy a pak nic...už nikdy mně neobejme, nepohladí.....že já se ho už nikdy nedotknu..,že bude pryč navždy.......je tak nesnesitelná...tak moc to bolí.....Pak si, ale uvědomím,že se nelze utápět jen v bolesti, že tím nepomůžu ani sobě, ani jemu....a tak žiju nebo spíš žijeme ze dne na den, relativně, jako dříve. Projevuji mu mnoho lásky a něhy,...starám se o něho. Naštěstí můžu pracovat z domova, tak jsme spolu 24hodin denně. Připadá mi, že můj manžel ani moc nevnímá, že jsem stále s ním, že nikam nechodím...mám pocit, že si to ani neuvědomuje. Moc se změnil. Už není výbušný, vznětlivý, jako před operací, ale není ani stejný, jako byl dříve. Jako by ztratil cit. Dříve byl hodně citlivý sám k sobě i okolí. Od operace jsem ho neviděla, že by uronil slzičku. Je hodný, milý,.....ale něco z něho zmizelo. Neumím to popsat ....někdy, jako by to ani nebyl on.....Možná se mi to jen zdá...nevím, snad je to má ochrana před zhroucením...Ale jestli se opravdu nádorem nebo operací něco změnilo a on už tak necítí, jako dříve, nepocituje strach ani lítost, pak jsem za to štastná. Modlím se každý den za to, aby se vyléčil, ale pokud to není v jeho osudu, tak prosím, at odejde milosrdně. S tím se snažím žít a být tu s ním a pro něj a o budoucnosti moc nepřemýšlet.
Přidat nový komentář