Dobrý den,
za poslední dva dny jsem přečetla všechny příspěvky v této diskusi, a chci Vám všem říct , jak moc si Vás všech vážím, a jak s Vámi cítím, tím spíš, že i mou rodinu potkal GB IV. Můj tatínek (62 let) začal s touto chorobou bojovat v prosinci 2010, kdy se mu z ničeho nic udělalo špatně a mluvil nesmysly, za chvíli to přešlo, ale další den se to opakovalo. Navštívil tedy neurologa, který mu předepsal Ersilan, s tím že se má přijít ukázat za 3 měsíce. Kdyby tohoto odborníka býval poslechl, zřejmě by se nedožil ani té naplánované návštěvy. Naštětí tatínek kontaktoval ještě jiného lékaře a tak ho v lednu 2011 operovali, a výsledek, glioblastom IV. Nádor byl zapouzdřen, vyjmuli ho tedy celý, následovalo ozařování a chemo (Temodal). Vše se zdálo být dobré, sice MR objevila cosi, ale po vyšetření PET se ukázalo, že jde o postradiační změny. Tatínek dostal novou chuť do života, pracoval, opravoval domek a staral se o králíky a podobně, jen občas mluvil z cesty, nenalézal slova. V listopadu nastala změna, otekl a skoro celé dny spal, nasadili mu tedy Fortecortin a situace se zlepšila, dokonce řídil auto, i když se s ním celá rodina o tomhle dohadovala, vysvětlovala rizika, ale tatínek na tom strašně lpěl, bylo to to poslední do kdyby mu někdo vzal, položilo by ho to. Tak jsme se s tím smířili. Lékaři nám řekli, že pokud to dobře dopadne, prožije Vánoce v kruhu rodiny při plném vědomí, to se mi zdálo přehnané, tak málo??? vždyť byl v pohodě!! Dokonce ho už neobjednali ani na další vyšetření. Vánoce byly krásné, táta, který o prognóze nevěděl, ale věděl o diagnoze, jen říkal, já nechci dárky, chci tu jen být. Do poloviny ledna vše OK, pak jednou odešel do koupelny a když se dlouho nevracel, našli jsme ho ležet na podlaze, strašný obrat. Dva dny spal, nevnímal, dohady s praktickou lékařkou, aby napsala Homa Care a kapačky, k ničemu se neměla ( to by si mohl každý vzpomenout, že chce mít babičku doma, v ústavu by mu bylo líp), děs, tak jsem volali každý den RZS, aby nebyl dehydratovaný, pracovníci RZS byli moc hodní, poradili nám, co a jak, zavedli mu cévku..Tatínek se teď probral, ale je jak velké mimino, jen se usmívá, když někoho vidí, sem tam něco řekne, co nemá hlavu ani patu, jen se vrtí na posteli, ale nepřetočí se ani. Moc mi pomohly Vaše zkušenosti, například mě nenapadlo, že se dá vypůjčit polohovací postel, už jsem si zjistila možnosti v okolí, takže moc děkuji. Tatínka máme doma, už ho nikdo nikam neobjednal, jak to tu čtu je to všude stejné. Zatím to zvládáme, střídáme se, nechci aby byl někde v jakémkoliv zařízení. Je mi líto, že jsem další člověk do téhle smutné diskuse, vždycky jste tu psali, že si přejete, aby sem už nikdo psát nemusel, ale je to jinak. Přeji všem hodně síly.
Přidat nový komentář