Inzerce https://www.lekarna.cz/posileni-imunity/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=posileni-imunity

Máte někdo zkušenosti s novým lékem CHAMPIX?

Psala jsem to už tady v jiném fóru. Od února je v ČR k dostání nový lék proti kouření - Champix. Je sice na předpis, ale předepsat ho může i normální doktor. Cena sice vyšší, ale snad se mi to tisíckrát vrátí na nenakoupených krabičkách :). Beru ho zatím tři týdny, chuť na cigaretu mám rozhodně menší než s náplastmi - tak doufám, že se mi konečně podaří s kouřením PŘESTAT!!! Máte někdo další zkušenosti?

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Odpovědi
Tomáš M.

Ahojte, gratuluji všem co se drží a Abstak.cz Vás neovládne. Jste dobří a věřím, že budeme přibývat. Já osobně jsme měl tento víkend docela Abstak.cz, protože jsem byl u našich a celá rodinka vesele pokuřuje. A v panelákovém bytě je to docela o život, až byl jsem chvílemi i dost protivný. Samozřejmě jsem si neodpustil poznámky typu nekuř zase, apod. Abstak.cz není nikdy úplně pryč podle mě. Mějte se.

Marja

Zdravím vás všechny úspěšné bojující nekuřáky.Asi je to teď pro všechny nějak více těžké, jak to tak čtu.Mě je také hůře, tak to šlo dobře a teď bych kouřila hrozně moc.A nejsou to jen chvilkové návaly.Ovšem vydržím a srovnávám se s tím, že ty chutě budou pořád občas i za několik let. Čtu a čtu a dovolím si tady kousek opsat.Není to od Carra i když od všech to je podobné. ,,Počínaje deseti cigaretami denně už nedokážete spotřebu ovládat.Nervové buňky ponesou po celý život vzpomínku na tuto intoxikaci,sebemenší dávka nikotinu pro vás bude pokušením znova začít kouřit / stav ,, abstinence" / a vy se vrátíte k původní dávce.To je třeba vědět. " Ano, všichni to víme, tak všichni vydržme, pykáme za to, že jsme kdy vůbec začali. Všem nám držím palce. Stále se potím jako mezek a to nekouřím 23 den.Už by to mělo přestávat, ne. Na Absťák cz jsem ještě nenahlédla,ale udělám to.

Les

Ahoj, vydrž, brzy bude lépe, mozek tě jen zkouší jestli to myslíš vážně :-). Carra nelze brát doslovně, jsou to typické americké metody. Zajímavější je jeho životopis. Nechával lidi po dobu svých kurzů kouřit v místnosti kde to probíhalo. A sám pak díky tomu zemřel paradoxně na rakovinu. Jeho metody jsou v první řadě byznys...

Friduča

Ahojky, no vyléčení nepřijde nikdy.. navždy budeme pacienti... Taky mám chutě .. děsím se dovolené a zvýšeného rizika selhání... :( Nejsem, ale na CHMP... Možná na chvilku začnu zobat... uvidím... Srezík zatím vypadá na 26.5. , takže megane, Ládíku, Lubane .. no prostě všichni co tady čtete... 600 chatka pro čtyři... rozmejšlejte a vyjadřujete se...

Les

Ahoj všichni :-). Moc nechápu tu depku co se tu šíří. Mít absťák po více než roce je extrém a týká se jen pár lidí. Kuřáci jsou smraďoši bez svobodné vůle a kouření je nemoc. Tečka. Kdo to bere jinak tak by se ani léčit neměl protože to stejně vzdá.. Přeju pevnou vůli a radost z ovládnutí démona závislosti :-).

Megan

No já se srazem ještě nevím. Je to strašně daleko a autem se mi nechce jet. Minule jsem těžce záviděl Lubanovi ranní vyprošťovák:-( Já bych bral Chvalovice, nebo Prahu.

Friduča

Ahojky, Les - přečti si statistiky.. A tvůj radikální názor bude v háji... Zdaleka není vyjímka, že někdo začne kouřit i po x letech = nevzdal to a nekouřil ,ale pak stačilo jedno a lítal v tom znovu... Nicméně ve stejných statistikách, případně u jednotlivcům které potkáš a nekouří x let se můžeš dozvědět, že je běžné mít na cigeretu chuť 3-10 let po ukončení kouření... Je to zcela individuální... A ty ataky nejsou nikterak šílené.. jsou jasně dané situace, kdy se abstinent má mít na pozoru a snažit se ji mvyhýbat... Dá se ustát pokud člověk chce...A není to absťák jako takový, ale prostě chu´t, nutkání, které přijde a zase za pár vteřin odejde... Není zde šířená žádná panika, jsou zde popisované pocity jedinců, uživatelů toho webu, kteří abstinují...Pokud se ti tyto ataky vyhýbají, pak máš velké štěstí a buď za to moc rád, neb jinak bys třeba už znovu kouřil... Moje máma nekouří 8 let tuším a měla občasnou chuť 4 roky ! Vydržela to, ale nebylo to snadný.. sama říká, že kdyby měla doma cígo, tak si několikrát zapálila... Osobně kouřit nechci a snad už nebudu a jsem za to ráda, ale neříkám, že chuť není.. prostě mě to občas přepadne a i dle odoborníků je jaro a léto velice rizikové období... Pokud se tě to netýká a roziko to pro tebe není žádné, jsi šťastný člověk.. Megane, tím chceš říct, že protože si ráno nemůžeš dát škopek, tak na sraz do AKteřiny nepojedeš ???

Les

Ahoj, jasně, recidiva je klidně i po 20 letech. Ale je rozdíl když je ti blbě a bažíš po nikotinu 100 x denně než když jsi vyléčená a "jen" dostaneš občas chuť. Statistiky jsou z 90% ovlivněné tím "jedním" cigárem co tě pošle zpátky. Znám to u sebe i z okolí, většinou je to jen lidská hloupost, ne nezvladatelné stavy. Přijde mi důležité to rozlišovat protože sem chodí spousta lidí a není důvod je strašit. Hezký den

Sylva

Lidi docela dost mě děsíte.Přestala jsem ze dne na den a je to teda teprve týden,bez nějaké pomoci a doufám že stavy kdy by jste z chuti na cigáro skočili do zdi brzy přejdou.To že pak ještě hoooodně dlouho dostanu na pár vteřin chuť s tím počítám a to zvládnu. Jak dlouho vám trvaly abstinenční příznaky.Četla jsem že tři týdny až tři měsíce

Les

Ahoj, jak dlouho, to nejde přesně říct. Obecně je těžký první týden a první měsíc. Záleží na vrozené dispozici ( počet nikotinových receptorů) a době závislosti. Tady píšou většinou lidi pro které je léčení dost těžké a zkoušeli to vícekrát. Ale určitě se to netýká každého tak hlavu vzhůru :-).

Marja

Les, však já napsala že cituji,ale že to NENÍ od Carra. I když já si od něho strašně moc beru,Pěkně všechno zdůvodňuje. Mě vyhovuje. Zemřel na rakovinu, to vím, kouřil před tím hodně moc. Chuť mám pořád, dnes mi volali z plícního, že zítra nemám chodit, opět lékař nebude mít na mě čas. Tak jen napsaný další Champix, aby mi vyšel a kontrola na protikuřácké až 26. Vlastně jsem od první návštěvy neměla konzultaci. Ještě, že mám vás. Tak to už bude sedm a půl tisíc za šampík a pak určitě ještě jedno balení.Ty peníze bych nerozdýchala, kdybych začala kouřit. Fridučo, opovaž se na dovolené začít.

Friduča

Nikdo nikoho nestraší, každý zde popisuje jen své pocity... POkud máš jiné, buď za to rád. Marjo, neboj nezačnu :)))) Už nechci smrdět a utrácet prašule... Nechci dobrovolně dál ničit své zdraví.. Tvé nekouření nestojí na jejich podpoře... Drž se opakuj si teorii, kterou znáš a dáš to !!! Už víš co čekat, já ti věřím ...A držím ti palec !!!Hlavní je stejně tvoje hlava a tvé rozhodnutí.... A ty to tentokrát dáš !

Ivča

Marjo, jseš dobrá. Peníze za champik nelituj, mnohokrát se ti to časem vrátí a netrvá to tak dlouho. Vlastně se ti to vrací hned. Kolik bys prokouřila, to máš spočítané? A hlavně to zdraví a nezávislost, prostě svoboda. To je nadevše. Tak bojuj, máš dobře našlápnuto. Moc držím palce

Marja

Ivčo, já myslela to tak, že už kvůli těm vydaným penězům za šampík, znova nezačnu.To by mě šíleně mrzelo, že jsem dala tolik peněz zbytečně. Je zajímavé, že mi nic nedělá když někdo kouří, i kolem trafiky jdu v klidu,ale když si představuji nebo někomu vyprávím, kam pojedu třeba na dovolenou nebo s vnukem, vždy si to představuji s cigaretou.V mozku je ta cigareta zafixována ještě hodně.Ale jde to, dnes 25 den bez.

Ivča

Tak Marjo, velká gratulace k 25 dnům bez cigára!!! Jseš fakt dobrá. Já ty představy o cigáru mívám do dneška. Ale to je možná tím, že manža kouří. Sednem si venku s pivkem už si zapaluje. Ale nějak mě to extra nevadí. Jenom bych možná už po těch dvou letech měla to cigáro vytěsněný z hlavy. Takhle je to trošku složitější, ale mě to nepoloží. Já jsem rozhodnutá, že už nikdy víc a doufám, že to tak zůstane. Všem pěkný den

irena

Já měla cigaretu vždycký víc spojenou s pohodou než s nějakým stresem. Takový chvilky pohody na chatě , na dovče a kochání se krásama přírody , jsou , vlastně byly bez cíga nemyslitelné.Vlastně to mám jak Friduč - dovolená a pohoda=veliké riziko začít znovu ....a chutě pořád jsou . Ale nezačnu, jen vzpomínám.....

Marja

Přesně tak to mám i já. Pořád si ještě představuji ten relax s cigaretou.dnes jsem byla s receptem na další šampík, musejí to vždy objednat. A paní lékárnice se dívá do počítače a říká mi, to už máte třetí, to už budete končit. A já ji řekla, že ne, že to bude ještě nadlouho. Já měla největší obavy z rána, to jsem se vždy těšila na kávu a tři ciga. A teď ta rána jsou v pohodě, s kávou k počítači a je to dobrý.Chutě jsou pak přes den.

les

Je to tak jak píšete, spousta lidí má cigarety spojené s odpočinkem, dovolenou atd. Zvláštní je že nikotin dělá přesný opak, zrychluje tep a tělo v podstatě stresuje :-). Cestování je pro nekuřáka mnohem jednodušší, nemusíte na každé zastávce hledat popelník a cestu si užijete ve větší pohodě.

Marja

Les, to máš velkou pravdu.Já jezdím jen autobusem nebo vlakem a vždy nekoněčné, než bude zastávka.Honem, honem si zakouřit.A vlakem - jak začal být zákaz, kouření na nádraží, pro mě katastrofa. Já nekouřila jen jednou, přestala jsem u moře a zpáteční cesta bez cigaret byla bezva.Musím si to pořád připomínat, jinak se z toho v té hlavě nevymotám. Kouření je vlastně tlumení abstinenčních příznaků a v klidu a v pohodě se to asi vychutnává více.

les

http://www.novinky.cz/ekonomika/264046-padelky-modnich-e-cigaret-zaplavuji-cerny-trh.html

Ivča

Článek jsem si přečetla. Je to to, co říkám, nikdo neví, co ty náplně obsahují. Resp. víme, je to napsáno na těch ampulích, mimochodem též vyráběné v Číně. E-cigáro jsem koupili na eshopu, myslím, že to žádný padělek není, b ylo dost drahé, ale náplně vyrobeny v Číně. Dle toho co tam je napsáno, nic moc. Asi je to opravdu "zdravější" jenom o ten dehet. Jinak všem přeju krásné voňavé jarní svátky bez kouření. Bohužel budem asi u kamen.

Friduča

Ahojky, jo,jo je prostě krásně a člověk prd dělá a tak si z nudy zapálí... :) No, já věřím, že letos to léto přežiju jako abstinující kuřačka... :) Jinak e-cigereta se používá i v USA, věřím tomu, že tam by neprošlo to, že by to mělo přímé neblahé účinky na zdraví... Byl by z toho malér jako hrom... Je jasné, že ,,zdravé,, to taky není.. Ale pokud to někdo dokáže vyměnit za normální cígo, pak to kvituji... Elektronická cigareta je zařízení, které bylo vyvinuto a patentováno v Číně v roce 2006. Toto zařízení vytváří páru podobnou kouři zahřátím kapalné náplně nazývané e-liquid. Tuto páru pak kuřák elektronické cigarety vdechuje. V elektronické cigaretě nedochází ke spalování, ale pouze k odpaření náplně. Chemicky se tedy náplń nemění. Přesto že oficiální název je elektronická cigareta (e-cigareta), jedná se funkcí o vaporizér. Náplň elektronické cigarety, tedy e-liquid, je většinou založen na propylenglykolu nebo Glycerolu, případně směsi obou. Obsahuje aromatické látky, většinou buď potravinářská aromata, nebo speciálně pro tento účel vytvořená aromata tabákových příchutí. V závislosti na receptuře pak může obsahovat menší procento vody, alkoholu a organických kyselin. Všechny tyto přísady musí splňovat přísná kritéria zdravotní nezávadnosti. V neposlední řadě náplň může obsahovat volitelné množství nikotinu. Množství nikotinu se obvykle uvádí v miligramech na jeden mililitr, což odpovídá přibližně desetinám procent (16mg/ml = 1,6% objemových). Běžné obsahy nikotinu v komerčních e-liquidech jsou 0mg, 6mg, 8mg, 11mg, 16mg, 18mg, 24mg. Do České republiky dorazila elektronická cigareta nedlouho poté, co byla v Číně patentována. Česká republika se tak stala po Číně, Izraeli, Austrálii a Turecku pátou zemí na světě, kde se elektronická cigareta začala distribuovat. V létě 2009 byl v ČR schválen zákon, který elektronickou cigaretu definuje a vymezuje podmínky používání a prodeje. Výhody elektronické cigarety spočívají zejména ve výrazném snížení zdravotních rizik spojených s kouřením, neobtěžování okolí zápachem a kouřem z tabáku, snížením rizika vzniku požáru a v neposlední řadě i finanční úspora. Elektronická cigareta není primárně určena pro odvykání kouření. Je určena pro kuřáky, aby mohli holdovat své zálibě novým, méně škodlivým způsobem.

Marja

Příjemné Velikonoce vám všem přeji. Jestli tady někdo nahlédnete. Já mám dnes 28 den nekouření. A je to nějak divné, chutě jsou čím dále větší.Ze začátku to vypadalo tak lehce zvládnutelné. A fyzicky se cítím také mnohem hůře.Bolí mě hlava, ta pořád, bolí zuby i dásně i paty na nohách.Ale vydržím. Doufám, že vám všem je dobře a držíte se.

Les

Jestli už to máš srovnané v hlavě tak vysaď champix. Nechtěl jsem to tu psát ale měl jsem dost vedlejších účinků a po vysazení v pohodě. Fyzická závislost by už měla odeznívat.

Marja

Les, já si myslím, že bych právě potřebovala přidat. Vysadit určitě ne, ještě nebudu ani snižovat. Také si myslím, že by už mělo být lépe a ne hůře.Nic to se mnou nedělá, když jdu kolem kuřáka,ale jinak pořád v puse chutˇna cigo. A byla jsem i zuřivá. Nebo, že bych měla třeba fakt začít snižovat. Vůbec nevím, jak mám dále postupovat s šampíkem. Ještě čtyři dny a končím druhé velké balení, takže celkově třetí.

Les

No, je mi jasné že se mnou nebude hodně lidí souhlasit. Ale to co píšeš jsou jasné vedlejší účinky a po 2 měsících užívání léku to není dobré. Taky mě bolela hlava tak jsem radši vysadil a jsem moc rád. Champix je výborný ale ne pro každého... Každopádně doporučuju konzultaci s kvalitním doktorem.

Marja

Doktora žádného pořádného nemám, co by něco věděl o šampíku.V protikuřácké asi ano, ale tam jdu až za 14 dní, jestli mi to zase nezruší. Vždycky přes noc se k něčemu rozhodnu, tak to nechám uležet do zítřka a uvidím, jak se budu cítit ráno.

Konča

Já osobně si myslím, že je to absťák - chuť na cigaretu v ústech. Od bolesti hlavy bych si šoupla ibalgin. Pokud jedinec hulí několik desetiletí, tak tu odvykačku má o mnoho složitější než jiný, co kouřil max. 10 až 15 let. Hulila jsem skoro 37 let. Pro mne to byl velký očistec.

Les

Chuť, absťáky, náladovost, problemy se spaním atd. to je normální odvykačka. Častá bolest hlavy už tak v pořádku není, zvláště po 2 měsících. Lékař nejsem ale moc se mi to nezdá. Champix má výborné výsledky ale vitamíny to určitě nejsou a vedlejší účinky není dobré podceňovat.

Marja

Ta hlava je podivná, netrpím na bolesti hlavy.Ale tahle je stále, ještě vůbec nepřestala, je to dole v záhlaví. Napřed jsem myslela, že to je ze sezení u počítače,ale tím to nebude.A jestli to je šampíkem to také těžko říct. Už je mi trošku lépe než včera,asi to byl velký absťák, zkusím si teď ráno vzít půlku šampíku a co to udělá.

Tomáš M.

Čaute všichni, já jedu 215. den. A moje žena konečně také dostala rozum a dnes zobla první půlku champixu. Více prý bude psát na abstak.cz, tak se zatím mějte.

Tomáš M.

@Marjo, k tomu bolení hlavy. Pokud bolí vzadu v zátylku, je to často málo pohybu a dehydratace. Třeba piješ moc kávy a málo čisté vody. Na to pozor. Hodně vody!

Megan

Krásné velikonoce a čistý vzduch bez smradu přeji všem

Stenlák

Také přeji pěkné svátky všem .

JanaM

Předem bych chtěla taky všem popřát pěkné svátky jara, i když dnes to u nás vypadá na novou zimu. Marjo, ta hlava Tě může bolet opravdu ze špatného pitného režimu, mám to na sobě vyzkoušené. Jsem totiž takový lajdák na to pití, dopoledne to zvládám, ale odpoledne už nemám takovou potřebu pít. Já vím , že je to špatně, musím se polepšit, protože je to fakt důležité. Souhlasila bych i s Lesem, jestli nejsi předávkovaná šampíkem. Nebude to tím, že hodně spoléháš na šampík? Já jsem byla dlouholetý kuřák, hrubě přes 40let, a už dlouho užívám jenom půlku a někdy dokonce zapomenu a nesnažím se užít za každou cenu. Raději se tomu vyhýbám.Vnuť se teda do té poradny i mimo termín a poraď se s lékařem. Těžko radit, možná to má na každého z nás jiný účinek. Držím palce, už to bude tiřcítka a u mě 100!!!!

Marja

Hezké Velikonoce vám všem. U mě dnes 30 den.Od včera beru půlku ráno, odpoledne celou tabletu. Pitný režim já mám dobrý, možná opravdu hodně šampíku. Díky za podporu a gratulaci všem, co se držíte.

Ivanhoe

Nešlo mi to odeslat, tak nevím, fatal eroro

Ivanhoe

Aha, ted už to šlo....takže příjemné svátky, nekouřím dva měsíce, nic neberu, takže šance dle statistik že přestanu je malá, ale je...osobně statistikám nevěřím, bůh ví co do nich započítali, určitě i jednodenní pokusy.....nemám žádné velké abstaky, jen taková každodenní nostalgie, jako byli jsme s cigarem 30 let spolu, to už je kus života, 20 denně, to je boj jak o manželství :p

Konča

Ivanhoe vítám tě tady u nás:-) a ještě jednou ti moc gratuluji (už jsem ti odpovídala na sesterské diskusi - černá ovce co vydržela nekouřit 5,5 měsíce). Tady s námi si pokecáš víc jak tam:-)

Pepa

Ahoj, nikdo neváhejte. Já kouřil pomalu dvě kráble denně. Každý den jsem byl pevně rozhodnutý, že už od zítřka nekouřím a každý den jsem to vydržel max. půl hodiny po probuzení :( Pak jsem našel champix a mám za sebou týden a navíc bez větších problémů. Teď už vím, že tu šanci nepustím ;-) držím všem palce. Každý kdo váháte, není čas váhat :)

Konča

Samozřejmě zde vítám i Pepu a blahopřeji k rozhodnutí nekouřit. Držím palce do dalších nekuřáckých dnů.

JanaM

Vítej Pepane! Správné rozhodnutí, šampík je spolehlivý pomocník, je to ale 50 na 50. Musí člověk i sám chtít a být přesvědčený , že opravdu chce s tím seknout. Pokud si pročteš diskuze, jsou tady někteří, kteří mají větší problémy, absťáky a pod. Tak držím palce a piš, jak pokračuješ. Já dnes slavím 100 dní bez!!!!!!

Konča

Jani M posílám maxi gratulaci a fanfáru k první nekuřácké STOVCE ♫♫♪♪♪♫♫♫ jsi hvězda. Do další stovky přeji pevnou vůli a žádný absťák :-)

Marja

JanoM hodně moc ti gratuluji a pokračuj dále. Pepo, napiš trochu více, po kolika dnech braní šampíku jsi přestal a jak dávkuješ teď.

Kamil

Pepo vítej mezi nás šťastlivce. A máš recht, neváhat a jít do toho. Drž se Marja se taky bála a vidíš měsíc už je naše stálá nekouřačka :) a libuje si

Ivča

Též všechny zdravím a hlavně vítám nováčka Pepu a Ivanhoe. Držím palce, bez berliček je to hodně těžký, ale jsou tací, že to daj. To taky nebyl můj případ. Pepo, udělals nejlepší rozhodnutí. Champix je fakt zázrak. Taky jsem nevěřila, že někdy v životě přestanu. Pokusů bylo moc a taky většinou stálo moc peněz. Až champix zabral a už nekouřím 2 roky a pár měsíců. Už jsem to přestala počítat. Tak držím palce a podávej hlášení.

Miš

....se mi to smazalo, tak znova.... vítám nováčky. Marjo píšeš, že tě vše bolí a hlava, nevím, ale mě ve stejném období opravdu hodně, dlouho a bez zjevné příčiny zlobila záda, najednou to přešlo a mám ten pocit, jako by to vše souviselo s odvykáním, jako by nás to zkouší, jestli vydržíme. Ale asi je to blbost? Jinak s manželem jsem mluvila, že znovu začal (pro ty co neví, přestal kouřit se mnou a bez CH a já mnohem větší závislák držím celkem v pohodě dnes 146, stále na CH). Moc se vybavovat nechtěl, lituje , byl ve stresu z práce...., prostě blbost a neustál to. Už zase prý nekouří, tak nevím, musím věřit, budu věřit, CH samozřejmě nechce, až když to znovu neustojí.........?? Není to snadné, má typické příznaky, roztěkanost a výbuchy vzteku, tak nevím. S CH nejen, že je úspěšnost mnohem větší, ale usnadní to výrazně i lidem okolo. Proto CH zdar a nám všem též.

Miš

Marjo, jestli Ch dobře snášíš, tak rozhodně ještě nepřestávej. pokud se nepletu, nebylo protebe snadné s tím přestat i na CH? Chodím do poradny a vím, že doktorka by řekla mírně snižte, ale ještě je moc brzy úplně vysadit. Byla by škoda, kdyby....vydrž, bude lépe, já kupodivu měla oproti začátkům hnusný konec 3 měsíce, ale je to i souhra všeho možného, osobního, atd...... Tak dobrou, jdu si dát aspoň suchar, mám hlad.

Marja

Ahojte všichni.Miš, to je dobře, že manžel lituje, to je na dobré cestě znova to zkusit. Já šampík budu brát hodně dlouho, určitě půl roku,ale snižovat budu. Já si myslím, že ty různé bolesti a různé příznaky souvisejí buď se Champixem nebo s odvýkáním.Třetí měsíc jsi měla kritický? Uvidím, jak já,ale jsem ráda, že vím, že může nastat krize. Tu jsem měla velkou před pár dny. Všem opět gratuluji a pište a pište.

Konča

Vítám Sylvu. Náhodou jsem přišla na její příspěvek na předešlé straně. Sylvo předně ti gratuluji k rozhodnutí nekouřit. Máš můj obdiv, že bojuješ bez pomocníků. Jsou frajeři a frajerky co to takhle zvládají. První měsíc je nejhorší. Do třetího měsíce je trošku lépe, ale vyhráno není. Teprve po roce od poslední cigarety se exkuřák dostane do statistiky. Po tom roce je to hodně hodně lepší, ale vyhráno není nikdy. Pořád musíme být ve střehu. Přijde stres nebo jakákoli duševní nepohoda a absťák (větší nebo menší) se dostaví. Všechno je to v hlavě. Mozek musí vědět, že normální je nekouřit, že si nikdy více nezapálíš. Jenže tohle do mozku nejde bohužel natlouct. Přeji úspěšný boj s tím svinstvem:-) a piš, jak to nekouření zvládáš. To platí i pro Pepu a Ivanhoe:-)

Přidat nový komentář

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Anketní otázka

Máte rádi zázvor?

82%
18%
Zatím hlasovalo 98 lidí

Mohlo by vás zajímat

Slaný roztok do konvičky

Dobrý den, jaký slaný roztok se prosím používá do konvičky na výplach nosu? Kupuje se nebo ho můžu vytvořit doma? Děkuji za odpověď

Ustupující dásně: Co je způsobuje a jak jim předcházet?

Zdravé dásně mají většinou růžovou barvu a těsně přiléhají k zubům. Dáseň pokrývá zuby od čelistní kosti až po viditelnou korunku zubu a tvoří ochrannou bariéru, která zabraňuje pronikání zánětlivých bakterií ke kořenům zubů a do čelisti. Zároveň zajišťuje pevné ukotvení zubů. Pokud se však začnou v ústech hromadit bakterie, může to vést k onemocnění dásní a jejich ustupování.

Chronický stres aneb různé lidi stresují různé věci

Dneska snad už nikoho nepřekvapí souvislost mezi stavem psychiky a tělesna, neboli psychosomatika. I proto Světová federace pro duševní zdraví iniciovala v roce 1992 oslavu duševního zdraví, která připadla na 10. října. Cílem bylo a je poukázat na duševní poruchy, které mají negativní vliv na kvalitu života stále větší části populace. Jednou z prokazatelných příčin těchto nemocí je chronický stres. Tedy ten, který probíhá dlouhodobě.

Dluh na zdravotním pojištění. Kdy hrozí? A co dělat?

Zdravotní pojištění musí mít zaplacené všichni. Může se ale stát, že vám přijde upozornění z pojišťovny, že u ní máte dluh. Ten mnohdy vzniká i z nevědomosti – nevíte, že platit máte. Třeba žijete v domnění, že za vás pojistné odvádí stát či zaměstnavatel. Co v takové situaci dělat?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce