Čau borci,
už delší dobu sleduji tuhle diskuzi a mnohonásobně delší dobu se potýkám se stejnými problémy jako vy.
Abych pro představu přiblížil, jak to u mě vypadá... Je mi 30 a tohle onemocnění řeším přibližně 4 roky. Co se projevů týče, tak u mě je to diskomfort a přecitlivělost v oblasti hráze, tupá a neohraničená bolest, která se táhne od konečníku až do středu těla. Dost často tuto tupou bolest vystřídá naopak ostrá a bodavá bolest, která ale hned odezní. Pak je to bolest varlat a podbřišku a v neposlední řadě taky nepohodlí po vymočení, protože musím hodně "ždímat" a utírat, aby mi pak něco neukáplo. Co mě ale asi trápí nejvíce, tak je to bolest v oblasti bederní páteře. Ta bolest je tak intenzivní, že ze mě vyčerpává veškerou energii a chuť do života, což se odráží na mé psychice a kvalitě zivota. Dost mě to omezuje a limituje, protože jsem pořád unavenej a hlavně nemám fyzickou sílu na nějaký výkon.
Co se týče lékařských vyšetření, tak jsem toho absolvoval nespočet, a to od komplexních rozborů krve a moči, přes anoskopii, rektoskopii, kolonoskopii, ultrazvuk prostaty přes rektum, ultrazvuk celého břicha, hodnoty PSA - ty mi vyšly 0,004. Nic nezjištěno, vše v pořádku a dle doktorů jsem naprosto zdravý. Předpokládám, že mě už považují za hypochondra.
Někdo tu zmiňoval antidepresiva. Já jsem na nich skončil v lednu letošního roku. Beru Citalec a Tritico. Psychicky se mi hodně ulevilo. Tritico má vliv na potenci, kterou zase citalec utlumuje, takže chvíli trvalo, než jsme našli ideální poměr, tak aby ze mě nebyl díky citalecu impotent, protože to by mě asi dorazilo. Však chápete. 🙂 Nicméně nemám pocit, že by antidepresiva měla vliv na moje problémy s prostatou. Spíš bych řekl, že mi pomáhají psychicky zvládat tento stav.
Na základě toho, co jsem se tady dočetl a nastudoval, jsem začal užívat bylinné čaje a různé doplňky stravy, které by měly příznivě ovlivňovat močové cesty a prostatu.
Ráno: Vrbovka čaj
Dopo: Kotvičník tablety
Odpo: Kopřiva čaj
Večer: Heřmánek čaj
K tomu užívám ještě magnesium malate (nejlepší forma hořčíku), omega 3, Zinek a včelí pyl.
Co se týče těch čajů, tak mám naprostou jistotu, díky kterému se u mě stav mnohonásobně zlepšil. Tím, že jsem za ty dva měsíce, co to užívám, zkoušel různě čaje vysazovat, jsem zjistil, že nejvíce mi pomáhá heřmánkový čaj. Po jeho pravidelném užívání v podobě silného odvaru mě ty bolesti téměř přešly. Sem tam o sobě dá něco vědět, ale je to 100 a 1 oproti tomu, jak to bylo. Samotnýho mě překvapilo, že mi pomohlo něco tak banálního jako heřmánek a žádný z doktorů mi pomoci schopen nebyl. Ironie, ale třeba je to u mě jen období klidu a zase se vše vrátí. Uvidíme, ale přál bych si aby ne.
Každopádně ještě musím zmínit, že nezbytný pro utlumení problémů je pohyb, alespoň teda u mě ano. Běh, přeskoky přes švihadlo, posilování středu těla. Prostě se hýbat, protahovat se, nenechat nic zatuhnout.
Budu rád, když se podelíte s názorem, případně zkušenostma, pokud jste někdo zkusil to, co já. 🙂
Přidat nový komentář