Vážení diskutující,
čtu toto fórum už několik měsíců a myslím, že je na čase shrnout moje zkušenosti s Champixem. O přípravku mě informovala lékárnice u nás v Karlíně, ptal jsem se jí na nějaké doporučení na podpůrný přípravek při odvykání kouření. Koupil jsem rovnou pokračovací balení a první dva přášky jsem si půlil. Vzhledem k faktu, že jsem taková vzpurná povaha jsem si od začátku upravil dávkování podle svého a od třetího dne jsem bral dva prášky denně. Což neznamená, že bych doporučoval měnit braní předepsaných dávek, jen konstatuji, že mě se nic nepatřičného nestalo. Od čtvrtého dne po začátku braní Champix jsem přestal kouřit. Den před tím klasických 20-30 cigaret. Žádné postupné utlumování nebylo potřeba. Pro úplnost dodávám, že je mi třicet let a kouřil jsem od sedmnácti cca 20-30 denně. Je pravda, že jsem měl docela silnou motivaci:
1) Můj děda zemřel na rakovinu plic v 67 letech.
2) Můj otec měl v padesáti infarkt - aktivní sportovec, ale hodně kouřil. Po infarktu přestal, ale hodně přibral - kombinace léků na tlak a nekouření. I navzdory tomu si teď libuje, že se cítí líp.
3) Dušnost mi bránila ve sportu
4) Přítelkyně je nekuřačka
Třikrát jsem "zhřešil", vždycky při nějaké pijatyce dlouho po půlnoci. Všechny tři případy byly v prvním měsíci.
Dávkování jsem po měsíci a půl snížil ze dvou tablet na jednu za den a nedělalo mi to problém. Vedlejší účinky byly nevolnost a divoké sny, které mi mimochodem teď docela chybí, občas to byla vážně legrace :-))) Po snížení dávky na zmíněnou jednu tabletu 1mg denně oba vedlejší příznaky ustaly.
Teď jsou to tři měsíce od ukončení kouření a čtyři dny, co jsem Champix vysadil úplně. Trochu se mi teď bez Champixu kroutí pusa, ale spíš se domnívám, že je to vsugerované -> neberu prášek = něco mi chybí.
Závěrem:
1) nechápu, jak jsem mohl být takové prase a tak dlouho do sebe nahulovat to svinstvo, neskutečně to smrdí, škodí to zdraví a je to drahý
2) doporučuju odkládat uspořený drobný někam stanou do sklenice a sledovat, kolik toho člověk prohulil - pro někoho dobrá motivace, mě se to osvědčilo a dělalo mi to velkou radost
3) subjektivně se cítím lépe - objektivně se mi zlepšila kondice ve sportu
4) něco málo jsem přibral na váze, ale nic tragického. Stačí víc sportovat resp. vyrovnat hladinu příjmu a výdaje energie. Víc jim = víc musim vydávat.
5) Bez Champixu bych to možná ty tři měsíce také zvládnul, ale bylo by to o mnoho mnoho těžší, takže díky za něj, je to vážně dobrá věc a doporučuju jí lidem v okolí, co kouří jako skvělou pomoc při snaze zbavit se toho hnusného zlozvyku.
Přeji všem mnoho úspěchů při odvykání. Kondice, zdraví a konec konců i ty ušetřené peníze za to opravdu stojí. Takže pokud tyto řádky čte někdo, kdo váhá, doufám, že mu moje zkušenost pomohlo v rozhodnutí přestat. Vůle je nezbytná, ale Champix jí podpoří takovou měrou, že to lze zvládnout bez větších obtíží.
S pozdravem
Ondřej L.
Přidat nový komentář