Ahojte všichni,třeba i můj případ někomu kdo má strašný strach z tohoto zákroku pomůže.Jsem 13 dni po TE.Angíny od malička,jednou,dvakrat v zimě,,nekdy i v létě.Letos poprve absces,docela nepříjemná a bolestivá záležitost.Chronický zánět mandlí,,v nich páchnoucí čepy.Asi 15 let jsem se odhodlávala k tété operaci,,jen ze strachu,protože mám silný dávivý reflex a prostě jsem se jen bála,jaké vyšetření mě před operací čekají. Naštěstí jsem zjistila že v dnešní době stačí aby pacient řekl,že vyšetření lopatkou na jazyk nedá a nesetkala jsem se aby doktor naléhal. Prostě se podívá do krku jen tak. Tohle mi dodalo odvahu a po doporučení doktorky jsem souhlasila.
Do nemocnice jsem nastoupila den předem,,klasické formality a naposled vyšetření,,opět bez lopatky,,což mě spadl kámen ze srdce:) Měla jsem docela nahnáno,ale v den operace jsem byla klidnější,pořád jsem si říkala že už to budu mít za sebou a už nikdy víc angína a páchnoucí dech.Někdo má strach z narkozy,,ja už jsem byla pod narkozou devětkrát,,a nikdy mi špatně nebylo.Po probuzení je člověk trochu mimo,,ležíte na dospávacím pokoji,kde Vám sestra hlídá tlak a pak Vás převezou na pokoj.S kapačkou v ruce,kde máte i něco na bolest,,takže se Vám zdá že to vlastně není tak hrozné.U mě byl problém zahlenění. A docela dost. Bylo to strašně nepříjemné,,strašně moc slin,,polknout nemůžete,,takže kapesnícky a plivat do nich. V krku cítíte hleny ale nejde je vychrchlat,,vyplivnout,,nic.Asi po dvou hodinách sestra donesla kapičky na bolest a měla jsem se i napít. Kapky jsem nahla a ejhle. Jakoby se mi vrátily zpět. zapila jsem se čajem,,a znova. Jakoby když se dávíte,,nešlo to.Asi je v té puse tolik slina hlenů,,že to prostě nejde spolknout. Jinak celý den jsem pospávala a ledovala krk asi co pulhodinu. Docela to zabírá na bolest a zmenšuje se i otok,,tak se vám líp dýchá.Samozřejmě bolí i čelisti ale to přejde asi do 14 dnů.
Druhý den, to bylo asi co se bolesti týká víc bolestivé,,je to jako silná angína.Pít jsem zkoušela znova ale prostě hrk a čaj mi vytekl nosem.Byla jsem zoufalá,měla jsem pocit že už se snad nikdy normálně nenapiju a nenajím.:) Na jídlo jsem do sebe nedostala nic. Třetí den jsem si ještě vyptala jednu kapačku a pomalu zkoušela pořád pít,protože jsem věděla že mě to stejne nemine. Šlo mi to líp brčkem,,někdy se to povedlo a někdy mi to vyteklo nosem. Ale zlepšovalo se to,,asi je to tím jak otok ustupuje. Ledovala jsem krk pořád,,každou chvilku. Třetí den jsem i něco málo snědla,,ale to jsou opravdu soustíčka,,třeba tři kousíčky vánočky a víc nejde. Já jsem třeba pojídala přesnídávku asi tři dny než jsem ji snědla celou. Dvě tři lžičky a máte dost:) Manžel mi vozil zmrzlinu,,to mi dělalo taky dobře.Potom den ode dne to bylo lepší,,člověk se cítí líp.Když je krk v klidu ani moc nebolí,,horší,kdyz začnete jíst to pak bolí ale dá se to vydržet. Šestý den mě propustily domů. Měla jsem klidový režim jak v nemocnici,,jen jsem polehávala,,snažila se co nejvíc pít,,studené,,po každém pokusu o jídlo kloktat šalvěj,,ledovala krk jak v nemocnici. Za sebe musím říct,že největší bolesti jsem 6 a 7 den. Krk by se dal přežít,,ale uši,to byla neskutečná bolest. Bodavá,jak kdyby mě někdo zarazil hřebík do ucha. tohle bylo hodně bolestivé,,ale zas to bolelo nejvíc jen u jídla a když jsem mluvila.Brala jsem nimesil,asi každých 5 hodin. Algifen kapky jsou hořké a zdálo se že nimesil zabírá víc.Hlavně žádný ibagin,můžete po něm začít krvácet. No a to je další věc z čeho jsem měla paniku.Když jsem nekrvácela po operaci,,ještě byla možnost pooperačního krvácení do 14 dnů.Ale dělala jsem všechno aby se to nestalo. Opravdu to chce klid,,nedělat žádné prudké pohyby,,nic teplého na pití,sprchovat vlažnou vodou.Asi osmý den po operaci mi začal mizet povlak na pravě straně, levá strana ještě dost povleklá a tudíž víc bolestivá. Piju už normálně,,jen někdy mám pocit,že nestíhám polykat. Ale jsem klidnější,,to půjde :)S jídlem je to horší,bývala jsem docela jedlík a ted to nejde jak bych chtela.Den o de dne je mi líp,ale pořád nic moc nedělám,,opravdu se šetřím.Dnes 14 dni po TE,,nimesil beru jen ráno a na noc,,ale i bez něj by to šlo,ale je to příjemnější když člověk necítí vůbec bolest.Povlak na levé straně ustupuje,tak snad bude všechno v pořádku.Všem co se na odstranění mandlí chystají můžu z mého pohledu vzkázat,jděte do toho. Není to moc příjemné,,ale která operace je že jo. Ale dá se to zvládnout,,v nemocnci to uteče a už budete pořád jen zdraví :) Hodně síly a pevné nervy:)
Přidat nový komentář