Inzerce https://www.lekarna.cz/peceni-vanocniho-cukrovi/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=peceni-vanocniho-cukrovi

Řepkový olej nám prospívá

(RNDr. Pavel Suchánek | přečteno: 51745x )

Zásadní vliv na rozvoj pěstování olejnin v posledních letech má pozitivní změna stravovacích návyků obyvatel průmyslově rozvinutějších zemí, kteří dávají stále větší přednost konzumaci rostlinných tuků před živočišnými.

shutterstock.com

Závěr

Je velmi důležité, aby správě sestavený jídelníček zajistil potřebný příjem všech prospěšných látek, zejména rostlinných olejů, bohatých na omega-3 mastné kyseliny a to zejména na úkor živočišných tuků a zdrojů transmastných kyselin 10.  Řepkový olej ve světle nových vědeckých poznatků vychází jako zcela ideální zdroj omega-3 mastných kyselin, vhodný k pravidelné celoživotní konzumaci.

Přečtěte si také

Jak ozdravit stravu? Přečtěte si stejnojmenný článek zde. Cholesterol také můžeme ovlivňovat stravou – více zde. A další podrobnosti o řepkovém oleji uvádíme v článku Řepkový olej: olej se špatnou pověstí.

Jakým tukům dáváte přednost vy? Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

 

Literatura:

1.Iggman et al.: Replacing dairy fat with rapeseed oil causes rapid improvement of hyperlipidaemia: a randomized controlled study. J Intern Med. 2011

2. Mozaffarian D et al. Effects on coronary heart disease of increasing polyunsaturated fat in place of saturated fat: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. PLoS Med. 2010

3. Barceló-Coblijn G et al.: Alpha-linolenic acid and its conversion to longer chain n-3 fatty acids: benefits for human health and a role in maintaining tissue n-3 fatty acid levels. Prog Lipid Res. 2009

4. Carlson et al.: Polyunsaturated fatty acid status and neurodevelopment: a summary and critical analysis of the literature. Lipids. 1999

5. Koletzko B et al.: Long chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFA) and perinatal development. Acta Paediatr. 2001

6. Morgane PJ et al.: Prenatal malnutrition and development of the brain. Neurosci Biobehav Rev. 1993

7. Poitou C et al: Serum amyloid A: production by human white adipocyte and regulation by obesity and nutrition. Diabetologia. 2005

8. Zampelas A et al: Linoleic acid to alpha-linolenic acid ratio. From clinical trials to inflammatory markers of coronary artery disease. World Rev Nutr Diet. 2003

9. Rallidis LS et al: The effect of diet enriched with alpha-linolenic acid on soluble cellular adhesion molecules in dyslipidaemic patients. Atherosclerosis. 2004

10. Labayen et al: Associations of birth weight with serum long chain polyunsaturated fatty acids in adolescents; the HELENA study. Atherosclerosis. 2011

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Iveta
1x

Já tedy tento druh oleje nemusím - pálí mě po něm žáha (jako jediném druhu)...

Omasta

Nějak se mi nezdá, že by trans mastné kyseliny byly vysoce negativní. Vždyt jsou obsaženy jen ve zdravých tucích v másle a sádle..


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/zdravotni-pojistovny/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=zdravotni-pojistovny

Anketní otázka

Máte rádi zázvor?

76%
24%
Zatím hlasovalo 170 lidí

Mohlo by vás zajímat

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 2.část

Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...

Kyselina alfa-linolenová (ALA)

Látku zvanou kyselina alfa-linolenová (ALA) najdeme už v mateřském mléce. Po celý život ji člověk musí přijímat v dostatečném množství z potravy.

Kyselina eikosapentaenová (EPA)

Tuto zajímavou látku s blahodárnými účinky na lidský organismus nalezneme přirozeně v rybím oleji. V těle dokáže pozitivně ovlivnit mnohé funkce.

Existují nezdravé potraviny?

Doporučení "jezte zdravě" se na nás valí ze všech stran. Ale jak jak vypadají nezdravé potraviny?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce