Zásadní vliv na rozvoj pěstování olejnin v posledních letech má pozitivní změna stravovacích návyků obyvatel průmyslově rozvinutějších zemí, kteří dávají stále větší přednost konzumaci rostlinných tuků před živočišnými.
Závěr
Je velmi důležité, aby správě sestavený jídelníček zajistil potřebný příjem všech prospěšných látek, zejména rostlinných olejů, bohatých na omega-3 mastné kyseliny a to zejména na úkor živočišných tuků a zdrojů transmastných kyselin 10. Řepkový olej ve světle nových vědeckých poznatků vychází jako zcela ideální zdroj omega-3 mastných kyselin, vhodný k pravidelné celoživotní konzumaci.
Přečtěte si také
Jak ozdravit stravu? Přečtěte si stejnojmenný článek zde. Cholesterol také můžeme ovlivňovat stravou – více zde. A další podrobnosti o řepkovém oleji uvádíme v článku Řepkový olej: olej se špatnou pověstí.
Jakým tukům dáváte přednost vy? Napište nám do diskuse nebo na [email protected].
Literatura:
1.Iggman et al.: Replacing dairy fat with rapeseed oil causes rapid improvement of hyperlipidaemia: a randomized controlled study. J Intern Med. 2011
2. Mozaffarian D et al. Effects on coronary heart disease of increasing polyunsaturated fat in place of saturated fat: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. PLoS Med. 2010
3. Barceló-Coblijn G et al.: Alpha-linolenic acid and its conversion to longer chain n-3 fatty acids: benefits for human health and a role in maintaining tissue n-3 fatty acid levels. Prog Lipid Res. 2009
4. Carlson et al.: Polyunsaturated fatty acid status and neurodevelopment: a summary and critical analysis of the literature. Lipids. 1999
5. Koletzko B et al.: Long chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFA) and perinatal development. Acta Paediatr. 2001
6. Morgane PJ et al.: Prenatal malnutrition and development of the brain. Neurosci Biobehav Rev. 1993
7. Poitou C et al: Serum amyloid A: production by human white adipocyte and regulation by obesity and nutrition. Diabetologia. 2005
8. Zampelas A et al: Linoleic acid to alpha-linolenic acid ratio. From clinical trials to inflammatory markers of coronary artery disease. World Rev Nutr Diet. 2003
9. Rallidis LS et al: The effect of diet enriched with alpha-linolenic acid on soluble cellular adhesion molecules in dyslipidaemic patients. Atherosclerosis. 2004
10. Labayen et al: Associations of birth weight with serum long chain polyunsaturated fatty acids in adolescents; the HELENA study. Atherosclerosis. 2011
Přidat nový komentář