Zásadní vliv na rozvoj pěstování olejnin v posledních letech má pozitivní změna stravovacích návyků obyvatel průmyslově rozvinutějších zemí, kteří dávají stále větší přednost konzumaci rostlinných tuků před živočišnými.
Řepkový olej posiluje imunitu
Úspěšným vytvořením kvalitních nervových vláken potřeba sledovat kvalitu výživy zdaleka nekončí. Na správnou skladbu živin a potřebné zastoupení všech složek zdravé výživy je třeba dbát neustále. Dostatečné zastoupení omega-3 mastných kyselin, obsažených například v řepkovém oleji, tedy patří i do jídelníčku starších dětí a dospělých. Mastné kyselin omega-3 mají pozitivní vliv nejen na imunologické reakce, kdy brání vzniku alergických reakcí a předchází vzniku zánětu, ale mají dlouhodobý význam v prevenci různých onemocnění 7, 8, 9.
Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména ovlivněním hladiny cholesterolu. Dále brání růstu aterosklerotických plátů v cévách a snižují riziko trombóz, které zhoršují průchodnost cév. Dostatečný příjem nenasycených mastných kyselin je podle posledních výzkumů důležitý i pro vývoj dětí a zdravotní stav těhotných, ovlivňuje i kvalitu kůže a zásadním způsobem se promítá i do obranyschopnosti organismu nebo do výskytu alergických onemocnění.
Přidat nový komentář