Inzerce https://www.lekarna.cz/blackfriday/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=blackfriday

Řepkový olej nám prospívá

(RNDr. Pavel Suchánek | přečteno: 51737x )

Zásadní vliv na rozvoj pěstování olejnin v posledních letech má pozitivní změna stravovacích návyků obyvatel průmyslově rozvinutějších zemí, kteří dávají stále větší přednost konzumaci rostlinných tuků před živočišnými.

shutterstock.com

Lékařská doporučení pro množství a skladbu tuků v jídelníčku

Není třeba zdůrazňovat, že na výsledky klinických studií reagují lékařská doporučení pro množství a skladbu tuků v jídelníčku. Shodují se na tom, že celkový příjem tuků by neměl být vyšší než 30 až 35 % celkového energetického příjmu (tj. přibližně 60 až 90 g tuků denně), přičemž z živočišných tuků by měla pocházet maximálně 1/3 tohoto příjmu. Tento podíl bývá velmi často vyčerpán v rámci konzumace tak zvaných skrytých tuků, běžně přijímaných v mase a masných nebo mléčných výrobcích. Zbylé 2/3 by měly tvořit rostlinné tuky a oleje. Na druhou stranu, příjem tuků by neměl klesnout pod 20 % celkového příjmu energie.

Pro prevenci onemocnění z nedostatku esenciálních mastných kyselin doporučuje německá, rakouská a švýcarská společnost pro výživu (DACH) pokrýt 2,5 % energetického přísunu omega-6 mastnými kyselinami a 0,5 % energetického přísunu omega-3 mastnými kyselinami. Tyto látky plní řadu důležitých funkcí v látkové výměně a v prevenci chorob, proto se doporučuje celkový příjem obou těchto typů ve výši 7 % energetického přísunu.

Pro příjem doporučeného množství omega-3 a omega-6 mastných kyselin je potřebný přísun 100 ml řepkového za den.

Sdružení odborníků na výživu EU (Eurodiet 2001) se shoduje na podobném doporučení. Evropské populaci doporučuje přijímat méně než 10 % celkové energie z nasycených mastných kyselin (živočišné tuky), méně než 2 % z trans mastných kyselin a 4 - 8 % energie hradit příjmem omega-6 mastných kyselin. Zvláštní doporučení vyhradila skupině omega-3, kde doporučuje denně konzumovat 2 g kyseliny alfa-linolenové (řepkový olej) a 200 mg přijímat tuků mořských živočichů.

V posledních deseti letech se připomíná zásadní význam nejen celkového množství přijímaných polynenasycených mastných kyselin, ale i vzájemného poměru mezi skupinami omega-6 a omega-3, který by měl být pět až osm procent z omega-6 mastných kyselin ku dvěma nebo i více procentům z omega-3 mastných kyselin. Vhodný poměr mezi omega-6 a omega-3 se doporučuje 4:1 nebo ještě lépe 3:1. Středoevropská strava bohužel zachovává velmi nevýhodný poměr 10:1, severoamerická strava bohatá na fast foody se blíží poměru dokonce 40:1.

Poměr omega-6 a omega-3 esenciálních mastných kyselin v řepkovém oleji je 2:1, proto je pravidelná konzumace řepkového oleje velmi pozitivní a potřebná.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Iveta
1x

Já tedy tento druh oleje nemusím - pálí mě po něm žáha (jako jediném druhu)...

Omasta

Nějak se mi nezdá, že by trans mastné kyseliny byly vysoce negativní. Vždyt jsou obsaženy jen ve zdravých tucích v másle a sádle..


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/zdravotni-pojistovny/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=zdravotni-pojistovny

Anketní otázka

Máte rádi zázvor?

78%
22%
Zatím hlasovalo 165 lidí
reklama https://www.lekarna.cz/boiron-oscillococcinum-1-g-granule-30-davek/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=Boiron_oscillo

Mohlo by vás zajímat

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 2.část

Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...

Kyselina alfa-linolenová (ALA)

Látku zvanou kyselina alfa-linolenová (ALA) najdeme už v mateřském mléce. Po celý život ji člověk musí přijímat v dostatečném množství z potravy.

Kyselina eikosapentaenová (EPA)

Tuto zajímavou látku s blahodárnými účinky na lidský organismus nalezneme přirozeně v rybím oleji. V těle dokáže pozitivně ovlivnit mnohé funkce.

Existují nezdravé potraviny?

Doporučení "jezte zdravě" se na nás valí ze všech stran. Ale jak jak vypadají nezdravé potraviny?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce