Zásadní vliv na rozvoj pěstování olejnin v posledních letech má pozitivní změna stravovacích návyků obyvatel průmyslově rozvinutějších zemí, kteří dávají stále větší přednost konzumaci rostlinných tuků před živočišnými.
Řepkový olej a vývoj novorozenců
Dostatečný příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin, zejména pak esenciální kyseliny alfa-linolénové, je velice důležitý u matek ještě předtím, než otěhotní. Jak nadbytek, tak nedostatek energie i živin v nevyváženém jídelníčku je nežádoucí a s úpravami životosprávy není dobré začínat až v těhotenství. Období těhotenství, kdy dochází k vývoji plodu, a dále pak období kojení, jsou z hlediska správného jídelníčku nejdůležitější. Složení mateřského mléka, obsah živin a nutričně významných látek v něm, se mění v závislosti na tom, co žena jí. Jídelníček těhotné ženy i maminky by měl být pestrý a obsahovat dostatek všech podstatných složek stravy. Obsah rostlinných olejů, zejména řepkového, který je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, zde sehrává zásadní roli.
Do jídelníčku těhotných žen a matek je vhodné zařadit i tučné mořské ryby jako zdroje potřebných dlouhořetězcových mastných kyselin EPA a DHA. Za doporučenou denní dávku omega-3 mastných kyselin pro průměrnou těhotnou ženu považují odborníci alespoň 650 mg. Tyto nenasycené mastné kyseliny si plod ani novorozenec nedokážou vytvořit, jsou však nezbytné pro tvorbu buněčných stěn, především u centrálního nervového systému a oční sítnice 4,5,6.
Přidat nový komentář