Zásadní vliv na rozvoj pěstování olejnin v posledních letech má pozitivní změna stravovacích návyků obyvatel průmyslově rozvinutějších zemí, kteří dávají stále větší přednost konzumaci rostlinných tuků před živočišnými.
Prevence kardiovaskulárních onemocnění
Zásadní přínos mají mastné kyseliny obsažené v řepkovém oleji v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Klinické studie, sledující vliv vyšší konzumace řepkového oleje, případně studie sledující vliv náhrady živočišných tuků řepkovým olejem, se shodují na velmi pozitivním působení řepkového oleje. Již po 3 týdnech byl prokázán zásadní pokles koncentrace velmi rizikového LDL cholesterolu o cca 17 %, pokles koncentrace triglyceridů o cca 20 % a pokles poměru aterogenního indexu LDL:HDL cholesterolu o cca 21 % 1, 2. Z hlediska prevence kardiovaskulárních onemocnění je pro středoevropskou populaci zásadní zvýšit ve stravě podíl kyseliny alfa-linolénové, esenciální mastné kyseliny skupiny omega-3, kterou na rozdíl od esenciální kyseliny skupiny omega-6 linolové, konzumujeme nedostatečné množství. Dostatečný příjem kyseliny alfa-linolénové má dle odborníků tyto zásadní dopady na lidské zdraví:
- snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu a průchodnost cév,
- pozitivně ovlivňuje srážlivost krve a snižuje hodnoty krevního tlaku cév,
- předchází vzniku zánětů,
- posiluje imunitní systém,
- brání vzniku alergických reakcí.
Přidat nový komentář