Zásadní vliv na rozvoj pěstování olejnin v posledních letech má pozitivní změna stravovacích návyků obyvatel průmyslově rozvinutějších zemí, kteří dávají stále větší přednost konzumaci rostlinných tuků před živočišnými.
Olej ze současných odrůd řepky se svými složením blíží oleji olivovému a v některých parametrech jej dokonce předčí, zejména díky vysokému obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin. Zdravotní přínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin (SAFA) a velmi vysokém obsahu zdraví prospěšných vícenenasycených mastných kyselin (PUFA). Navíc řepkový olej má velmi výhodný poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami. Jako jeden z mála obsahuje méně vícenenasycených mastných kyselin skupiny omega-6 (n-6 PUFA) a má naopak vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin omega-3 (n-3 PUFA), zastoupených zejména kyselinou alfa-linolénovou (viz tabulka).
Zdravotní působení mastných kyselin:
- PUFA (více nenasycené mastné kyseliny) – vysoce pozitivní
- MUFA (mono nenasycené mastné kyseliny) – neutrální, spíše pozitivní
- SAFA (nasycené mastné kyseliny) – spíše negativní
- TFA (trans mastné kyseliny) – vysoce negativní
Díky výraznému zastoupení vícenenasycených mastných kyselin omega-3 a mononenasycených mastných kyselin můžeme označit řepkový olej jako nutričně nejhodnotnější, díky čemuž má četné zdravotní přínosy.
Přidat nový komentář