Nejstarším Centrem v ČR je CLZT VFN, Fakultní poliklinika, Karlovo nám. 32, 120 00 Praha 2, telefon 224 966 608 a před návštěvou je nutné se telefonicky objednat. Zde na této diskusi jsem napočítal asi 60 nicků odvykajících, Centrum má statistiku od několika desítek pacientů, kteří vydrželi nekouřit nejméně jeden rok a jejich zkušenosti jsou velké. Co vás na začátku čeká? To není jako přijít k obvoďákovi a říci "chtěl bych přestat kouřit, ale sám to nedokážu" a on vám s radostí předepíše lék, protože mu příště dealer farmaceutické firmy přinese o deset propisovaček více. Jak to firma dělá jsem dávno zjistil, protože na Odvykání byl seznam lékařů zaměřených na odvykání. V něm byla jistá doktorka z Tábora, která údajně měla mít Poradnu odvykání kouření. Když jsem jí telefonoval, byla velice překvapena, kde jsem takovou informaci vzal. Pak si vzpomněla, že byla firmou pozvána na instruktážní školení o léku. Dvě hodiny jim vykládali o plánech firmy na trhu léků v ČR a marketingových záležitostech. Pak dostali oběd a odpoledne jim pustili prezentaci o léku a přečetli jim příbalový leták. Všechny zúčastněné lékaře pak bez jejich vědomí dali do databáze "odborníků" na nekouření. To je sprosté klamání lidí, kteří hledají radu a pomoc všude a nacházejí jen šarlatány. Opravdu jediným profesionálním zařízením je Centrum, stejně jako bylo protialkoholické centrum U Apolináře. Co se v Centru děje? Předně je každý upozorněn a podepíše závazek, že přichází o vlastní vůli (při kouření ještě nelze nařídit soudem ústavní léčbu) a že se bude řídit radami lékaře Centra. Nikdo nikomu nemaže med kolem pusy, že to bude snadné, ale když se rozhodnete, musíte pro svůj úspěch udělat všechno. Pak je vám založena zdravotní karta jako u každého lékaře. Pacient je změřen, zvážen, vypočten BMI, obvod některých partií těla, zjištěn poměr tuku, vody a svalové hmoty, objem plic, schopnost ventilace vzduchu a z toho vypočten skutečný stav plic, dále obsah CO2 v dechu i poměr nabaleného CO2 na červených krvinkách. Dále pacient vyplní 6 testů z nichž se stanoví stupeň jeho závislosti na kouření a od toho se bude odvíjet způsob odvykání. Přednost má odvykání silou vůle s pomocí změny denního režimu, případně nějakých pomůcek bez nikotinu (Paipo, antistresový míček apod.). U vyšších závislostí pak vhodné řešení dočasného užívání čistého nikotinu, ať již formou náplastí, žvýkaček, pastilek nebo inhalátorů Nicorete nebo Niquitin. Pouze u nejtěžších případů závislosti se využívá lékové formy, např. Champix, ale jak jsem vycítil, je to opravdu poslední možnost a nemají jí moc rádi. Preferují především vlastní vůli a pomoc jak změnit zaběhlé rituály při nichž si kuřák zapálí. Pak je osobní pohovor s lékařkou (v mém případě trval dvě hodiny) kdy se rozebírá rodinná anamnéza, v jakém prostředí kuřák vyrůstal (myšleno zda v kuřácké rodině), kdy a proč začal kouřit, jaké nemoci prodělal a jaký je jeho současný zdravotní stav, zda se pokoušel a kolikrát přestat kouřit, jakým způsobem, zda při tom měnil něco na způsobu života, jak dlouho vydržel nekouřit a proč opět začal kouřit ... je to opravdu velice komplexní a podrobné. Pak následuje "skupinové" sezení (my jsme byli čtyři, dvě ženy a dva muži) a tam se otevřeně každý vyjádří nejen k sobě, ale i k ostatním. Je to stejné jako skupinové sezení alkoholiků. Na závěr pak doktorka každému doporučí pro něho nejvhodnější způsob a postup odvykání a kdy se dostaví na další kontrolu (objednání). Když teď nad tím přemýšlím, žádné fórum nemůže nahradit zkušenosti lékařek Centra. Všechny ty příspěvky jsou individuální a nelze je zevšeobecňovat. Taková diskuse opravdu nemá cenu zlámané grešle. Proto ze všech diskusí odcházím. Mojí radou je, nedokážeš-li sám přestat ze dne na den, svěř se Centru léčby závislosti tabáku a oni každému způsob a cestičku najdou a budou ho k nekouření motivovat. To žádná diskuse laiků nemůže nahradit. Rozhodnout se musíte sami.
Přidat nový komentář