Ahoj Katko, ano, okolí nechápe, že může něco, jako je odvykání z BZD, trvat tak dlouho a že je provázeno hroznými příznaky. Také mě bolel celý člověk. Kvůli nedostatku spánku jsem byl zoufalý. Bylo to tak bolestné, deprimující. I když jsem muž, vnitřně jsem plakal. Také jsem měl po celou dobu vysazování Riv záškuby svalů po celém těle, křeče v nohách i v rukách, neskutečný vnitřní třes, rozmazané vidění, bolest hlavy, jako by kolem ní byla obruč, která ji stahuje a mozek se přes ní snaží tlačil ven, bolest a pocit dřevěných nohou i rukou, neskutečné pocení v noci, bušení srdce, rychlý tep, bolest očí a citlivost na světlo - to přímo píchalo do očí, takže jsem měl neustále zatažené žaluzie a chodil ven se slunečními brýlemi, i když bylo pod mrakem. Neměl jsem chuť na jídlo, ani pití, a často mi bylo na zvracení. To vše z nevyspání. Ze začátku jsem se snažil, abych se přes den odreagoval a nemyslel na to, že jsem nespal. Chodil jsem na malé procházky, jezdil po rovině na kole, dělal fyzickou práci na zahradě, ale místo očekávaného spánku přišla další a další probdělá noc. V noci jsem putoval po lůžku, natřepával polštáře a myslel, že to vše pomůže ke spánku, nepomohlo. Já nebyl schopný poslouchat rádio a dívat se na televizi. Můj mozek byl tak "narušený" nespavostí, že mi každé slovo z rádia, televize opakoval. Dokonce i moje myšlenky, slova, mi přehrával. Nemohl jsem s nikým mluvit, šílel jsem z toho, jak můj mozek slovo po slově opakuje. Začal jsem se soustředit na ticho, nutil jsem se na nic nemyslet. Bylo to těžké, ale tím, že jsem přestal komunikovat s okolím, jsem to velmi pomalu zvládal. Naštěstí jsem poznal přítele z Čech, který byl venku z Rivotrilu a ten mi řekl, že mám co nejvíce odpočívat, ležet a když to půjde, usnout i přes den, že i mikrospánek mi pomůže, že se mám vykašlat na nějakou spánkovou hygienu, biorytmus. Vysvětlil mi, že když nespím, svou fyzickou zátěží, byť jen procházkou, ještě víc vyčerpávám tělo. Takže mi doporučil ležet, odpočívat a poslouchat své tělo. Poslouchal jsem své tělo a fungovalo to. Ke konci snižování Riv, cca 1 měsíc před vysazením, přišla změna. Tělo mi neříkalo „běž si lehnout“. Já pocítil energii, i když jen tak na 25%, ale lepší, než 0%. Chtělo se mi vyjít ven z bytu, na procházku, do města mezi lidi a po dlouhé době se mi vrátila vnitřní radost ze života. Říkal jsem si, že je to nějaká nová vlna pocitů z vysazování Riv a že se rychle vytratí. Zatím nevytratila. Katko, na rady přítele, já jen ležel a odpočíval. Šel jen na nejnutnější nákupy a když jsem měl byť mikrospánek a trochu energie, uvařil jsem si něco k snědku. Ze začátku jsem jen hubnul, ke konci snižování a stálém ležení přibíral na váze, ale bylo mi to jedno. Ztratil jsem úplně fyzickou kondici a nemám ji dodnes, ale to se snad časem spraví. Katko, rada přítele, i má, poslouchej své tělo a jestli trpíš nespavostí, či depresemi, které Tě vyčerpávají, odpočívej co nejvíce. Přeji Ti hodně sil. P.
Přidat nový komentář