Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.
Dieta diabetická
Diabetická dieta je jistě nejznámější léčebnou dietou. Žádná jiná dieta však nevyvolává tolik nedorozumění a žádná není tak nepřesně chápána jako právě dieta při cukrovce.
Vyplývá to ze dvou faktů:
- existují dva typy cukrovky, které se podstatně liší nároky na úpravu stravy
- léčebné možnosti cukrovky (diabetu mellitu) I. typu se velmi změnily od doby "klasické" diabetické diety 20. let 20. století
Dieta při cukrovce I. typu
Tato nemoc spočívá v absolutním nedostatku inzulinu, hormonu, který jako jediný usnadňuje přechod krevního cukru (glukózy) z krve do buněk. Proto bylo nutno cukr ze stravy radikálně vyloučit a nahrazovat ho zvýšenými dávkami tuků a bílkovin. Po objevu a zavedení inzulinu do léčby přestala být nemocí smrtelnou, ale svými komplikacemi život nemocných ztěžuje a zkracuje. Zatímco u zdravého člověka reaguje slinivka výdejem inzulinu na přijatou potravu, strava diabetika se musí přizpůsobit podávání inzulinu. Ten se však podává vícekrát denně, takže až na přesnější dávkování (jak množství, tak čas) se strava těchto nemocných blíží racionální výživě, a to i energetickou hodnotou, protože většina nemocných s tímto typem cukrovky nemívá nadváhu. Jednoduché, tzv. volné cukry jsou však nadále přísně omezovány, ale při dostatečném zastoupení vyšších cukrů a zvl. dietní vlákniny lze jejich omezené množství vládnout.
Dieta při cukrovce II. typu
Diabetes mellitus II. typu (nevyžadující v léčbě nutně podávání inzulinu) postihuje téměř vždy osoby s nadváhou nebo obézní, ve středním a vyšším věku. Problémem není chybění inzulinu v těle, ale jeho nedostatečný účinek ve tkáních. Ten do určité míry lze obnovit úpravou hmotnosti, proto platí: strava při cukrovce II. typu je strava redukční!
Rozhodující tedy není množství cukrů v gramech, ale energetická hodnota v kJ. Jako při každém redukčním stravování jsou volné cukry, a především tuky, samozřejmě omezeny. Obézní diabetici však rozhodně nepotřebují žádné druhé večeře, svačiny a přesnídávky. Také tzv. náhradní sladidla (nikoli neenergetická), která mají energetickou hodnotu srovnatelnou s řepným cukrem, nejsou pro tyto nemocné vhodná.
Přidat nový komentář