Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.
Redukční stravování
Redukční strava znamená dlouhodobé omezování energetického příjmu u jedinců se sklonem k tloustnutí, ať již byla či nebyla zjištěna příčina. Protože však jde o přizpůsobení příjmu energie jejímu omezenému výdeji (většinou na podkladě dědičném nebo jako reakce na hladovění či příliš energeticky omezenou stravu), jedná se vlastně o variantu výživy racionální. Strava může být jak smíšená, tak ovolaktovegetariánská.
Ad 2)
Léčebná výživa je takové uzpůsobení stravy, které zmírní nebo odstraní projevy onemocnění, předejde onemocnění nebo jeho komplikacím a přispěje k úzdravě nemocného.
Dietní systém pro nemocnice a lázně přešel od původního označení diet podle onemocnění, při nichž jsou indikovány, k označování podle převažující úpravy.
Mezi dlouhodobé, tedy vyvážené diety patří:
a) dieta diabetická (č. 9),
b) dieta redukční (č. 8),
c) dieta nízkocholesterolová (č. 7),
d) dieta s omezením tuků (č. 4),
e) dieta s omezením soli (č. 10),
f) tzv. bezezbytková dieta (č. 5).
Výběrem potravin, resp. technologickou úpravou se odlišuje od racionální stravy (č. 3).
g) dieta šetřící (č. 2),
h) dieta mletá (kašovitá) (č. 1),
Ke krátkodobým dietám patří
i) dieta pankreatická
j) dieta s přísným omezením tuků (č. 4S)
k) tekutá dieta (č. 0)
Přidat nový komentář