Taky přispěji svoji troškou do diskuze, protože zdejší rady mi velmi pomohly. Spodní osmičky mi rostly vertikálně a narážely na sedmičky. Několik let jsem se extrakci osmiček bránil, pak jsem musel, protože se u mě rozvinula parodontóza a parodontolog na extrakci trval s tím, že v opačném případě nemůže provést příslušný zákrok, aby mi zuby zachránil. Pokud jste z Jihomoravského kraje, doporučuji Stomatologické centrum v Brně na Campusu. Byl jsem tam před třemi dny, zákrok mi provedla velmi mladá a šikovná paní doktorka. O chování po zákroku jsem byl nejdříve poučen sestrou a na některé věci jsem se pak směl zeptat paní doktorky. Dostal jsem jedinou injekci, nevím, o jakou injekci se jednalo, avšak ta stačila a ihned zabrala. Při zákroku mi začalo zaléhat ucho a částečně zůstalo zalehlé, byl jsem poučen, že to odezní. Bylo mi řečeno, že ten zákrok byl velmi komplikovaný. Dostal jsem recept na ATB a Nimesil, který jsem měl dle doporučení začít užívat nejpozději do dvou hodin po provedení zákroku. Doporučili mi okamžitou konzumaci zmrzliny ihned po zákroku. Koupil jsem si jahodovou, ale to jsem neměl dělat, byla tam zrníčka z jahod, tak ještě uvidím, zda nebudu mít zánět. Byl jsem ze zákroku otupělý, tak mi to v tu chvíli nedošlo. Bylo mi řečeno, že mám jíst měkkou stravu a normálně mohu kousat nejdříve za 2 – 3 týdny, až se rána zahojí. Ihned po zákroku však mohu jen zmrzlinu, jogurty a přesnídávky. Co jsem se dočetl, tak nejdříve je třeba se vyvarovat suchému lůžku, takže je třeba omezit všechny potraviny, ze kterých by se mohly uvolňovat drobky a to včetně těch obsahující ořechy či semínka. Zatím jím jen dětské přesnídávky, tak uvidím, zatím jsem třetí den po zákroku. Dále je třeba několik nocí po zákroku spát v polosedu a určitě neležet, až budete moci normálně ležet, tak neležet na straně, kde byl proveden zákrok. Vyplachování úst šalvějí je možné nejdříve po třech dnech, raději s tím začnu až po pěti dnech, tehdy se snižuje riziko suchého lůžka. Po pěti dnech také hodlám začít s normální měkkou stravou s tím, že plánuji ústa po každé stravě vyplachovat. Jinak na tváři jsem měl obrovský tvrdý otok, chladil jsem, druhý den po zákroku dosáhl maximální velikosti, v práci mě všichni posílali zpět k lékařce, ale řekl jsem si, že ještě počkám a vyplatilo se, třetí den téměř vymizel. Do úst si nevidím, tak počkám, zda po několika dnech ještě příznaky suchého lůžka či jiné komplikace nenastanou.
Přidat nový komentář