Dobry den,
rozhodol som sa sem napisat aby som posilnil,povzbudil vsetkych,
ktory s TMK bojuju....Mozno vam niecim poradim...
No moje obtiaze sa zacali cca pred 4 rokmi. Asi pol roka po vybrati lezato
polozeneho zubu 38 som zacal pocitovat taky neprijemny dikomfort "tazko to popisat",
proste take zachvaty krce a sa to zhorsovalo,....nebola to bolest ale taka ohurucjuca
tlakova vlna, nemohol som sa na nic sustredit. Ked na to spominam spatne prvy krat sa to po letnom
behani na asfalte. Bol som u niekolkych zubarov, ktory
spravili rtg ale nic nevideli....jeden sukromny zubar-chirurg to dokonca zvalil na susedny
zub 37, ktory enodnonicky (kanaliky) osetril....pretrvavali obtiaze stale a nakoniec mi
zub 37 vytrhol....Hojenie prebiehalo neskutocne dlho rana bola kludna ale problemy, ktore
sa medzi tym vystupnovali aj do zachvtovitej bolesti pretrvavali...bral som antibiotika...
zubary ma nechali napospas...pomahal som si sam ako som vedel...nahrieval som si oblast lampou
a to mi pomahalo... po case sa problemy zlepsili a bol som celkom v pohode....Akoby na potvoru
za cas som mal ine problemy so zubom a toto bolo v uzadi...Po asi 3 mesiacoch bol tlak v oblasti
spat a zhorosvalo sa to...V robote to so mnou islo z kopca, na pracu sa nedalo sustredit....
Bol som presvedceny ze nieco nie je v poriadku s kostou po tej nestastnej extrakcii...Vyhladal som
primara nemocnice v Bratislave, kde mi zakrok robili a ten nic nenasiel iba sa ma pytal ci mi nieco
"nepuka" pri jedeni....Stav sa zhorsoval tak som za cas navstivil stomatochirurgiu v mieste bydliska,
a ty ma "zacali liecit"... Primar na zaklade obtiazi identifikoval ze by sa mohlo jednat o myofascialny dysfunkcny
syndrom tmk...Dostaval som lokalne obstreky marcainom do miesta, ktore spociatku zaberali...potom sa situacia
vsak zacala zhorsovat palila ma cela tvar...to boli najhorsie dni mojho zivota...ked mi dopichali markain skoncil
som u neurologa na podozrenie nieco s trojklannym nervom a dali mi nahryzovu dlahu...bral som sedativa a tabletky Gordius s ktorych som
ako fetak....Po dalsich 3 mesiacoch ked som akoby zazrakom neprisiel o pracu nakolko som nebol k nicomu...
som sa neuveritelne dostal k najskusenejsiemu primarovi ohladne tmk..vysetril a spravil snimky s otvorenymi ustami....
Diagnoza dislkovany disk,ktory tlacil na nerv....lutoval ma a vedel co asi musim prezivat, varoval ma pre buducnot nech si "nikdy" nenecham pichat do
oblasti klbu, je to udajne nebezpecne a nesmie sa to....dostal som nejake lieky a
chodil som na rehabilitacie, kde so mnou jedna "zlata pani" cvicila cvikyna klb a mal som po sebe elelktorliecnu....az po laser...
Tie cvicenia sa volaju schultzeho cvicenia...najviac mi zabaralo to kde sa z vnutra masiruje klb...Pri prvych cviceniach som mal
problemy s lavym okom, asi po 1 mesiaci palenie odislo nakolko klb sa dal do normalu....Bol som asi v takom stave ako ked mi to zacalo...
ale vedel som co mi je a dodavalo mi sil ze som zacal zit relativne normalny zivot...Clovek,ktory to nezazil asi nepochopi...
Stav sa v priebehu dalsieho pol roka zlepsil az to vsetko odislo....Bol som stastny ok....Avsak cca za 3 mesiace sa problemy v miernejsej forme
vratili opat nasledovala rehabilitacia,nosil som na spanie dlahu...dostalo sa to stavu ked ma bolel uz vyslovene klb,take praskanie tiez....
Disk bol v odbrej poloha ale klb bolel....2-3x cez den som anieral mastou, bral som prirodny liek bodyflex od finklubu, ktory ma postavil na nohy...
avsak po odzdneni zas streidavo oblacno...vratil som sa naspat k tomu primarovi a ten ma poslal na ct lebky. O 3 tyzdne mi volala sestricka,
ze sa mam zastavit vie sa co je vo veci...Mam nadmerne velke klby voci jamkam a to zposobovalo to vychylenie, problemy sa mozu vratit...
navrhovana operacia, rizika poskodenia dost velke...OD tej doby som bol relativne v klude ale stale som riesil ist/neist oepraciu,,,,
Pisal a konzultoval som s velym mnozstvom odbornikom od v cechach machona...az roznycm prominentnym chirurgom v zahranici (bol som prekvapeny..mnohy
mi odpisali...vacsina sa zhodovala v jednom nechat v klude...vyvvarovat sa chir.zakroku....Tak som operaciu odlozil 2x krat a bojoval s tym....
Su zu 2 roky a je to ok, velmi si davam pozor aby som nanamahal nejedol tvrde veci...u zubara ak vam vrtaju zadnejsi zub a treba mat otvorene tak
poprosit o kratke prestavky (to bola jedna z pricin reco sa mi stav zhorsil na zaciatku nakolko pri opakovanej endononcii na 37 som vzdy hodinu takmer vkuse otvorene usta...),
Avsak su pochopitelne pripady ked je oper.zakrok nevyhnutny (pocas tej doby som stetol nevysloven vela "podobne" trpiacich a boli niketory, ktory mali napr. vyrastky tak tie
samozrejme treba rezat..). Preto musim konstatovat ze som narazil na "jedineho odbornika" na cel.klub, ktory zahranil obrovske mnozstvo ludi a ma neskutocne skusenosti...
Clovek nikdy nevie co v buducnosti bude a ci sa to nevrati...ale musim povedat na zaver,ze nebyt vytrvalosti a viery,nadeje a bozej pomoci tak
som ako neurologicky pacient dlhodobo na Pn...Ked to spatne hodnotim som presvedceny vzhladom na mnohe udalosti co nastali v tazkych casoch,ze sa mi dostalo neskutocneho
bozieho zmilovania.Tato tazka zivotna skuska ma mala asi k niecom priviest,naucit.... Aj ked mnohi ma viem,ze vysmeju ja viem,ze moja vdaka patri panu bohovi....
Dufam,ze som mojou skusenostou niekomu pomohol...drzim palce
Přidat nový komentář