Ahoj všichni, taky bych chtěla přispět svými poznatky o migréně. Mám ji už cca 5 let od svých 21 let. V období studií jsem pravidelně byla odrovnána po každé větší ústní zkoušce a po učebním vypětí odkázána na několik dní do postele. Myslela jsem, že to je způsobeno mým životním stylem, učením po nocích, málo spánku, málo tekutin, což se do jisté míry určitě příčinou možných bolestí nazvat dá. Jenže pak jsem skončila školu a nastoupila do práce a musím říct, že tady se frekvence bolestí hlavy i záchvatů migrény ještě prohloubila. Myslím, že to dost závisi na vašem přístupu k práci, jestli práci hodně prožíváte nebo spíš víc hážete problémy za hlavu a neberete si to tak moc k srdci. Taky závisí na tom, jestli sedíte neustále u pc ve strnulé poloze a celých 9 hodin do něj musíte koukat. Ja bohužel takovouhle práci měla a lidem, co trpí migrénama ji nedoporučuji, navíc pokud je stres a práce pod tlakem každodenním chlebem. Stres by ještě ušel, dneska je to součást téměř všech činností, ale práce pod tlakem je hrůza, klepete se u pc strachy, kdy přijde další práce ačkoliv brutálně nestíháte, zvlášť když nad vámi neustále někdo stojí a chodí se ptát, kdy už budete tu či onu věc mít pro něj hotovou. Ja udělala po roce přítrž těmto problémům a skončila prac. poměr v zahraničí, protože jsem bolestmi hlavy trpěla každý den a silné záchvaty migrény jsem měla tak 3 až 4 do měsíce, z čehož mi už pomalu začínalo hrabat. Při záchvatech nejvíc kromě bolesti nesnáším ten pocit bezmocnosti, "demence" (blbá pamět), výpadky zraku, někdy naopak vidím něco, co není, dále neschopnost vzpomenout si na něco, víc ztrácím věci a následně je nemohu najít, agrese, návaly pocení, třes rukou a hlasu, bláznovství , bezdůvodný smích ačkoli do smíchu mi vůbec není atd......
Za týden nastupuji po dvouměsíční nezaměstnanosti opět do práce na novou pozici a jsem zvědavá, jestli to bude lepší nebo stejné. Hlavní je si věci nebrat. Když někdo kritizuje vaší práci, tak to prostě přejít a myslet si, že jste lepší nebo tak něco. Já vím, není to lehké a ani já sama nezvládám si věci připouštět k tělu míň, ale pracuju na tom. Taky je hodně důležitý se nelitovat a dělat něco se svým problémem, v tomto případě navštívit včas neurologa a neodkládat to. Neurologická vyšetření vůbec nebolí, ani EEG ani CT, jsou to spíše takové vtipné příjemnosti. Jinak, co se týče léku je dobrý ZOMIG, ale je moc drahý, takže já brala místo toho FROMEN, což je 2,5 mg Frovattriptanum (ten zabíral spolehlivě) a nyní beru CINIE tablety, které jsou také ze skupiny triptanů, ale je to 50mg sumatriptanum a zatím jsem měla jeden prášek CINIE na záchvat a zabral ok. Jen to asi trvalo hodinu nebo dvě. Já vždy vyčkávám než si prášek vezmu, protože si musím být jistá, že se jedná o migrénu a ne o běžnou bolest hlasy, která je jen silná. Takže někdy si vezmu lék už moc pozdě a pak to trvá než zabere. CINIE je prý to samé co ROSEMIG, jen jiný název a nejpříjemnější je, že je bez doplatku tedy alespoň v lékárně ve Spálené na Národní. Jinak pokud mě hlava bolí jen tak normálně, takové ty tenzní bolesti z práce, tak si prášky neberu a trpím. Nechci se stát závislákem. Místo Ibalginu nebo Paracetamolu si radši koupím kolu 0,5l a ta zabere téměř vždy. POZOR musí se ale jednat o Colu od Coca Coly, tu červenou a NE LIGHT. U té to nefunguje. TAkže vyzkoušejte a uvidíte. Přeju hodně zdaru.
Přidat nový komentář