Ahoj vsem,
jelikoz jsem si s tim zazil sve a hledal na netu kazdou pomoc, podelim se o zkusenosti :)
Cca v 17 letech se mi jeste na stredni zacal delat absces - ne teda nijak blizko konecniku, spise na hyzdi dole. To jsem jeste nevedel, o co se jedna a kdyz jsem dorazil k prakticke s teplotama a bouli plnou hnisu, tak uz mi naordinovala jen vyriznuti v CA. Byl jsem tehdy par dni v nemocnici, zajimava ryha dobrych par centaku dlouha, zasita… Pak kolecko milionu prevazu, chodil jsem na ambulanci snad pul roku, kdy nakonec pomahalo nejake specialni kryti se stribrem, to trochu dohojit. Pak to jeste parkrat nato “hrozilo” nejakou recidivou, ale nastesti se to nevratilo.
Nicmene par let zpet se mi udelalo neco podobneho, tentokrat u kostrce, prakticka poslala na chir.amb., dg sinus pilonidalis, tam mi rekli hned “pro masticky si chodte na kozni, to musime riznout”. Pak opet prevazy, par mesicu klid.. ale po pul roce to vypuklo znovu. Byl jsem i jinde na chirurgicke ambulanci, vzdy nariznout, vycistit, dreny, zahojeni. Byl jsem i na proktologicke ambulanci, kde mi rekli “ted tam nic moc nemate a kdyz se vam tam zase udela absces, tak jedine resit chirurgicky”. A porad mate u kostrce cosi, co se stridave hoji, pak se to zaniti, praskne, tece z toho hnis, nic prijemneho. Klasicke chirurgicke reseni je v celkove anestezii a nektere rozsahy ukonu, co jsem videl na obrazcich, me teda neskutecne vydesily :( Problem vetsinou byva, ze to venku je jen usti, ale zpravidla je nekde jeste uvnitr dutinka, v ktere muze byt zarostly chloupek nebo cokoliv, co dela neplechu… A muzete mazat betadinami, cistit a rezat do aleluja.
Sel jsem nakonec na SiLaC, laserovy zakrok, coz paradoxne pojistovna oproti tem reznickym metodam neplati, stalo me to 4 tis., ale moc sikovny lekar mi to jen v lokalnim znecitliveni nariznul, vycistil, lokalizoval i tu dutinku a cele to vycistili a vypalili laserem. Trvalo to asi 30min, pri znecitliveni jsem citil mozna lehky tlak, paleni, ale vubec bych nerekl ze nejaka bolest, jeste jsem si u toho s nimi povidal :). Bylo to miniinvazivni, mohl jsem odtamtud rovnou do prace (i kdyz je lepsi moc nesedet a radeji opatrne), postupne jsem to proplachoval betadinou a prelepoval krytim, at je to sterilni a nedostane se tam nejaky maras. No krasne a rychle se to zahojilo a ted mam uz par mesicu klid. Pevne verim, ze jsem timto vyresil problem od jadra a celou tuto etapu uzavrel :D
Takze nebojte se, reste, zjistete si - pokud mate stejny problem a moznost nekam zajit k sikovnemu proktologovi na ten laser, muzu jedine doporucit.
Přidat nový komentář