Několik rad:
a) FORTRANS: uz na ambulanci mne vydesili tim, ze Fortrans je hnusny a neda se to vypit. OK, trochu jsem to zjistoval a vsichni to potvrdili. Mel jsem tedy celkem obavu z toho, jestli zvladnu 4 litry, ale jen do chvile, nez jsem to smichal s ananasovym dzusem (bez vlakniny). Do první davky 1/2 litru a pak snizovat, aby bylo vice vody, v poslednim litru uz jen 200ml. Ani u poslední davky jsem nerozlišil, co je dzus a co Fortrans. Mozna vam doktor pozdeji vynada, ale mne pochvalil, ze jsem dobře pripraveny a zaroven mi řekl, ze je dulezite to do sebe vpravit vsechno celkem rychle, tedy jak pisou litr za hodinu, a strevo dobre naplnit. Ja se snazil vypit celou davku vzdycky najednou, max. treba do 20 minut a s dzusem to slo. Tohle doporuceni s dzusem nemusi u každého fungovat, ale taky je nutne dodat, ze uz 2 dny před procedurou jsem se neladoval špenátem, paprikami, zelim, makem a vsim, co nechava nestravitelne zbytky. Nakonec, neceka se asi, ze strevo bude jako nove, ale po Fortransu jsem pil uz jen vodu (ani ten dzus ne!) a i s vodou jsem prestal par hodin před vykonem, jinak jsem mel pocit, ze se strevo porad plni a funguju dal jako prutokovy ohrivac.
b) BOLEST a STRES: Doporucuju necekat, ze to bude tak hladke jako prohlídka krku drevenou spachtli, ale ze byste u toho měli omdlit bolesti??? Nebojte se, do zily vam fouknou uklidnovadlo a analgetikum na potlaceni (ne vylouceni) bolesti. Pokud by vam to měli odeprit, nebudte pasivni pacienti jako za totace a proste si reknete. A na druhou stranu podle mne není duvod, proc by vam měli injekci odpirat, ani ekonomicky, tedy s vyjimkou pripadu, ze by vam mohla injekce ublizit. V mem pripade byly bolestive, spise neprijemne, pouze momenty, kdy se pristroj dostaval přes zatacky streva do další casti, coz mi od pocatku vrtalo hlavou, jak to bude = jestli to pristroj dokaze bez toho, aby mi tim znatelne zpusobil bolest. Když pisu neprijemne, bylo to jako silna bolest ze zarazenych vetru, nic vic. Jinak jsem necitil během cele procedury nic vyjimecne neprijemneho ani bolestivého. Jiste, „zajimave“ je pumpovani vzduchu, ale toho si ani nevsimnete, mozna az potom, co slezete ze stolu a az na chodbe, jako se to stalo mne, dokud jsem vzduch neodpustil. Samozrejme, vsechno tohle je subjektivni a mira snesitelnosti je u každého jina a asi take zavisi na tom, v jakem stavu je vase strevo. Ale nestresujte se dopredu tim, jak strasne to bude. Endoskop je ohebna trubicka tlusta sotva centimetr, ne lesenarska trubka!!!
Zaverem: uvazujte především o tom, jake benefity vam vysetreni prinese, tedy co zjistite a jaky to muze mit dosah pro vase zdravi nebo rovnou život. Slysel jsem spoustu machrovskych nazoru o tom, ze je lepsi nevedet, ale to jsou hlouposti a castokrat to pronaseji ti, kteri tento svet potom kolikrat opousteji predcasne! A nakonec jsem se musel zamyslet nad tim, ze vetsi stres jsem mel z toho, o jakou proceduru jde, nez z toho, co se muze vlastne zjistit. Anebo obracene - prece chceme vysetrenim chorobu vyloucit!! A o to tu jde!
Přidat nový komentář