Nedávno se zde objevil čísi dotaz, jak toto probíhá ve FN Vinohrady. Sám jsem hledal případnou odpověď, ale nikdo, ani dotyčný, který se původně dotazoval, příspěvek nepřidal. Tudíž zde můj příspěvek k tomuto konkrétnímu zdravotnickému zařízení, kde jsem vyšetření absolvoval v minulém týdnu:
Pokud jde o pití Fortransu, tak mohu konstatovat, že ten kdo byl opakovaně na CT útrob, nebo na PETu, pil tam něco dost podobně nevábné chuti. Ten má již zkušenosti, že to rozhodně nebude chutný mok - nevím, proč výrobci takových lektvarů tomu ještě nedali nějakou přijatelnou chuť. Účinky Fortransu hodnotím jako skutečně projímací až do morku kosti. Já jsem brzdil s jídlem už dva dny před vyšetřením - menší množství, raději kašovité. Den před už jen jogurt a hovězí vývar. Odpoledne ve 2 jsem začal pít Fortrans, ochucený raději domácí ovocnou šťávou. Skutečně začal působit, jak je v návodu, až po vypití 2l a do té doby má člověk pocit, že se snad rozedme. Pak už to "lítá", spíš teče, ven. Ale nebylo tak zcela pravdou, že pokud po vypití 3. l půjde už jen čistá voda, není třeba pít ten 4 litr - má to, pochopitelně zpoždění, o čemž se v návodu nic neuvádí. Rozředil jsem tudíž i 4. l a ještě půl vypil. Hlavní "zásoba" ze mne vyšla asi tak na 3x už do cca 19. hod. Pak se to ale vše "dočišťuje", takže jsem byl ještě i kolem 22. hod., 2x v noci - to už šla jen voda, ale ráno se zřejmě dočistil zbytek a byl jsem ještě 2x, ovšem voda byla mírně zbarvená. To se ale nedalo již nic dělat, musel jsem vyrazit, neb jsem byl objednán na 10,00. Tam spousta čekajících, objednaných ještě předemnou. Na řadu jsem se tedy dostal až před půl 12. Personál celkem příjemný - také záleží na tom, jak se člověk chová k nim. Velkým problémem bylo najít minějakou žílu a napíchnout kanylu - podle sester jsem ale byl už takový pátý v pořadí, co "neměl žíly" - nevím nakolik jsou v tom zkušené, přestože by mohly, takže mne napíchávali 2x. Na hematologigi, kde jsem dlouhodobě sledován, to den předtím dokázali, jako vždy, hned a bez potíží ?! Ve Vinohradské se žádné kalhotky nedávají, jen vás přikryjí laintuchem. Jakmile se jim podařilo napíchnout žílu, vpravili do mne dávku Dolsinu + Dormica, měl jsem se přetočit na levý bok + pokrčené nohy + vystrčený zadek. V tu chvíli tam byl i doktor, který po ruční prohlídce rekta a jeho "namazání" ihned do mne strčil "sondu". Účinek injekcí je prakticky okamžitý, tudíž jsem o velké části střevního bloudění sondy v mém střevě moc nevěděl. Najednou jsem se probral a slyšel: "no, a už jsme na konci". Zpětné vytahování sondy jsem už trochu pociťoval, ale jen coby silnější dotyk, nikoliv bolestivý. Jediné, kdy jsem pocítil bolest bylo, když se doktor se sondou "vracel" témeř od konce a "vyjel" s ní poměrně rychle a prudce až k ohybu k tračníku, tam to jakoby narazilo na střevní stěnu - to aby cosi ukázal medikům, které tam proto na konci přizval. Pak již byl opravdu konec, kdy sondu vytáhl a mi sdělil, že mohu být klidný - nádor nemáte. Vlastní vyšetření jsem stopnul, netrvalo tak déle, jak 13minut. Pravda, měl jsem naprosto volný průchod střevem. Potom už jsem se mohl obléknout. Když jsem vstal, docela jsem se zamotal a musel se hned opřít, abych neupadl - následek těch "oblbováků". Počítejte proto s tím, že v FN Vinohrady trvají na tom, že pak ještě pobudete v sousední, k tomu upravené místnosti na odpočinku, kam mne převezli, a to min. 1 hodinu - dřív vás nepustí (dobré vědět i pro čekání případného doprovodu). Nakonec lze konstatovat, že "morální" vítězství je ale stejně a jednoznačně, a to i přes "trápení" s Fortransem a to neskutečné čekání na ortel, na straně lékařů - když vám řeknou verdikt!!! Byl jsem totiž nucen se tomuto vyšetření podrobit proto, že jsem byl 6 týdnů předtím na PETu a ten "objevil ložisko" v oblasti céka - přechod tenkého do tlustého střeva. Naštěstí to bylo jen určité zduření a zanícení tkáně. Následky vyšetření, resp. hladovění, nebyly příliš dlouhé, jen jsem druhý den byl trochu nafouknutý a pociťoval mirnou bolest právě v oblasti céka, kde se pátralo po avizovaném nádoru. Jedl jsem pak střídmě, po menších porcích a třetí den se vše upravilo do normálu, vč.vyprazdňování.
Přidat nový komentář