S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...
VÁNOČNÍ TRADICE
K adventu a Vánocům se váže řada tradic a zvyků. Na některé se již dávno zapomnělo, ale některé jsou živé i v dnešní době. Řada těchto zvyků a tradic je spojená s jídlem a stravováním a právě na ty se podíváme blíže.
MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA
V předvečer svátku tohoto světce, 5. prosince, chodí po městě Mikuláš v doprovodu čerta
a anděla, navštěvuje děti a rozdává jim dárky. Mikulášská tradice vychází z legendy o svatém Mikuláši - biskupovi, který žil ve 4. století v Malé Asii a proslul svým zbožným životem a dobročinností.
Mikulášská nadílka se dodržuje ve všech slovanských zemích. Zvyk velmi zlidověl a k postavě Mikuláše, oděného do dlouhého pláště a s berlou v ruce, se přidal ještě čert a anděl jako představitelé protikladu dobra a zla.
Komentář MUDr. Jitky Housové: Mikulášská nadílka většinou obsahuje velké množství sladkostí, které rozhodně nepatří do zdravého jídelníčku. Proč tedy čokolády, bonbony a další laskominy nedoplnit z velké části ovocem (třeba i exotickým), různými ořechy apod. Jsou stejně dobré a nepochybně zdravější.
PEČENÍ VÁNOČNÍHO CUKROVÍ
Správně by se mělo začít péct vánoční cukroví již v prvním adventním týdnu. Má mít kulaté tvary jako symbol slunce nebo obrysy obětních zvířat. S přípravou těsta a pečením bylo spojeno mnoho pověr - zdar při pečení věštil zdraví, nezdar naopak nemoc nebo dokonce smrt. Přestože tradice domácího pečení vánočního cukroví z našich domácností nevymizela, stále více lidí sladké dobroty na vánoční tabuli nakupuje.
Komentář MUDr. Jitky Housové: Vánoční cukroví naaranžované na mísách nás láká zobat sladké po celý den. Řešením může být péci menší množství a počet druhů nebo se inspirovat některými recepty na zdravé cukroví například z tvarohu nebo jablek. Velmi dobré cukroví se dá též upéct z ovesných či žitných vloček. Z jáhel, jablek a ořechů lze zase připravit chutný nákyp.
PEČENÍ VÁNOČKY
První zmínka o vánočce je z 16. století a za tu dobu prošla drobnými proměnami. Dříve ji mohli péct pouze pekaři a až od 18. století si vánočky začali lidé péct doma sami. Při přípravě těsta, pletení
a pečení udržovali různé zvyky, které měly vánočce zajistit zdar. Hospodyně jej měla zadělávat v bílé zástěře a šátku, při kynutí těsta vyskakovat vysoko do výšky a neměla mluvit. Zvykem bylo také zapékání mince. Kdo ji při krájení našel, měl jistotu, že bude zdravý a bohatý po celý následující rok. Připálená nebo natržená vánočka věštila nezdar.
Komentář Mgr. Karolíny Hlavaté: Pokud připravíte vánočku z vajec, tuku, mouky, vody, přiměřeného množství cukru a posypete mandlovými lupínky, nemusíte se obávat, že byste si zakládali na nová kila. K tomu dojde, vylepšíte-li ji rozinkami, čokoládou, kandovaným ovocem, oříšky nebo mandlemi a na povrchu důkladně pocukrujete.
ZLATÉ PRASÁTKO
Na Štědrý den by se měl až do večera zachovávat přísný půst. Ten, kdo odolá pokušení ochutnat vánoční cukroví a vůni připravované večeře, údajně uvidí zlaté prasátko. Půst trvá až do východu první hvězdy, kdy se usedá ke štědrovečerní večeři.
Komentář MUDr. Martina Matoulka: Obecně se doporučuje pravidelný příjem menšího množství potravy 4 až 5 x denně, ale pokud se jeden den v roce rozhodnete postit, nic zásadního tím nezkazíte.
SMAŽENÍ KAPRA
obezita. Náklady spojené s její léčbou dosahují až 8 % z celkového rozpočtu na zdravotnictví jednotlivých evropských zemí. V České republice trpí nadváhou 35 % dospělé populace, obezitou pak 17 % a tato situace má vzrůstající tendenci!
Právě proto vznikl projekt celostátní edukační kampaně Žij zdravě, jehož cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o obezitě jako celonárodním problému. Zároveň chce přispět ke změně chování českého obyvatelstva a napomoci k dodržování tzv. rovnice zdravého života, která říká:
V rámci kampaně probíhají neformální setkání s odborníky na problematiku zdravého života a obezity, mediální kampaň a chystá se roadshow po českých školách zaměřená na zdravou výživu. Součástí projektu je rovněž internetový portál Žij zdravě, který se nachází na internetové adrese www.zijzdrave.cz a obsahuje řadu užitečných informací, rad a receptů. V budoucnu se rozroste ještě o online poradnu, diskusní fórum, diagnostické nástroje a interaktivní aplikace pro kontrolu vývoje BMI, způsobu stravování apod.
Vytvořeno ve spolupráci se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou České republiky.
Přidat nový komentář