Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.
VÁNOČNÍ RECEPTY
HOUBOVÝ KUBA (PRO 6 OSOB)
250 g čerstvých hub nebo 30 g sušených hub, 300 g trhaných krupek, 20 g vepřového sádla,
1 cibule, sůl, kmín, česnek, majoránka
Krupky propláchneme vodou a necháme okapat. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme ji na sádle. Přidáme okapané krupky, krátce je opražíme, zalijeme vodou, přikryjeme pokličkou a do měkka vaříme. Čerstvé houby nakrájíme a na 20 gramech sádla je 15 až 20 minut dusíme s kmínem. Sušené houby den předem namočíme, pak vodu slijeme, houby vymačkáme a upravujeme stejným způsobem jako čerstvé houby. Do uvařených krupek vmícháme podušené houby, rozetřený česnek, majoránku a sůl. Promícháme a vložíme do vymaštěného pekáčku a zapékáme asi 25 minut v horké troubě.
JAHELNÍK
250 g jáhel, 1 l mléka, 120 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 30 g másla, 250 g namočených sušených švestek, citrónová kůra, sůl
Sušené švestky namočíme na hodinu do horké vody. Jáhly alespoň třikrát propláchneme vroucí vodou a vsypeme je do studeného mléka, které osolíme špetkou soli. Na mírném plameni vaříme do vytvoření kaše. Do hotové kaše vmícháme cukr, máslo, citrónovou kůru, žloutky a dotuha ušlehaný sníh z bílků. Nakonec vmícháme okapané sušené švestky. Směs vložíme do vymazaného pekáčku
a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut.
TIP: Pokud vám zbyly z pečení vánočního cukroví bílky, ušlehejte je s trochou cukru na tuhý sníh. Jahelník nechte zrůžovět a pak na něj naneste sníh z bílků. Jahelník dále pomalu zapékejte při mírnější teplotě.
PERNÍČKY
400 g hladké mouky 00, 140 g moučkového cukru, 50 g Hery, 2 celá vejce, 3 lžíce medu, ½ kávové lžičky jedlé sody, lžička koření (mletý anýz, hřebíček, nové koření, skořice, badyán), 1 lžička kakaa
Koření utlučeme v hmoždíři najemno. Všechny suroviny dobře zpracujeme na těsto, které necháme do druhého dne „odpočinout“ v lednici. Z těsta vyválíme 2 – 3 mm vysokou placku a vykrajujeme různé tvary. Plech vyložíme pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě. Ještě teplé perníčky potíráme rozšlehaným vejcem. Vychladlé perníčky zdobíme bílkovou polevou.
Poleva: 1 bílek, 150 g moučkového cukru, lžíce citrónové šťávy
UPOZORNĚNÍ: Pokud chcete mít perníčky i na stromečku, nezapomeňte do nich před pečením vytvořit dírku.
LEHKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
6 větších brambor, 1 malý nebo půl velkého celeru, 2 mrkve, 1 petržel, 1 cibule, 1 vejce, 1 malá konzerva steril. hrášku, sterilované sladkokyselé okurky, 150 g bílého jogurtu, hořčice, sůl, pepř, ocet
Brambory uvaříme den předem v osolené vodě. Zeleninu očistíme a uvaříme v osolené a lehce okyselené vodě. Cibuli nakrájíme a spaříme horkou vodou. Brambory, zeleninu, uvařené vejce
a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme okapaný sterilovaný hrášek, cibuli a promícháme. Přidáme bílý jogurt, malou lžičku hořčice, pepř a podle chuti dosolíme.
TIP NA ŠTĚDROVEČERNÍ RYBU
Namísto kapra si zkuste tento rok připravit filety z mořské ryby Pangasius. Je nejen bez kostí, ale není ani tolik cítit rybinou a chutná zejména dětem. Upravit ji můžete tradičně smažením, zdravější variantou je však pečení na malém množství oleje v troubě.
Přidat nový komentář