Dobrý večer Lenko, děkuji za podporu. Dívám se na to podobně. Doufám, že právě přestanu mít chuť na ty cigarety a pak to bude jasný signál. Už tu chuť ztrácím (3: den s CH), ale ještě by to chtělo trochu.
Frido, já s Tebou naprosto souhlasím co se týče faktu, že kouření škodí zdraví. O tom žádná. Ale ta otázka s vytlačováním kuřáků z určitých prostor, řekl bych, se nevyčerpává pouze ohledem na zdraví. Přeci nelze postupovat tak, že je-li něco pro společnost nezdravé, tak jí to hned zakážu. Řekl bych, že tu hrozí nastoupit jisté totalitární rysy. Je to určitě hodně složité. Ale myslím si, že to prostě na rovinu zdravé-nezdravé, tedy povolit-zakázat nelze nebo lze, ale je to problematické. Dojde se k tomu, že nezdravé je konzumovat alkohol, tudíž zavedeme prohibici? (v dějinách bývala, ostatně USA zářným příkladem, ale nikam to nevedlo, jen k pašování a ztrátám státu na daních). Je nezdravé smažené jídlo, tedy je zakážeme a případně potrestáme ty, kteří jí smažené (například tím, že jim zvýšíme zdravotní pojištění - tak se například v USA dnes uvažuje, že obézní lidé budou platit větší zdravotní pojištění, jelikož je jejich chyba, že jsou obézní. A ježto jsou obézní, tak pojišťovnu a tedy ostatní poplatníky stojí více peněz). Malinko se bojím, že pokud by se to s touto perspektivou přehnalo, mohlo by v nejnešťastnějším případě hrozit něco na způsob Orwella. Co si o tom myslíš? A co si o tom myslí ostatní? Připadá mi to skutečně jako dobrá otázka do debaty a zřejmě se podobnými problémy bude naše společnost zabývat v budoucnu stále více (srv. proslulý klausovský termín "ekodiktatura" a vůbec celou tuto problematiku; jsou to otázky mimo jiné po tom, kde končí svoboda jednotlivce, jak až ji lze omezit apod.; pozor, nyní nemluvím jako klausovec, jde mi jen o ten problém).
Pokud bych nadhodil ve vztahu k tomu kouření: kouření na veřejných prostorech - tedy třeba i na ulici před hospodou - dobrá, veřejný prostor - zakázat; ovšem kouření v hospodě - je soukromým majetkem, není veřejným prostranstvím -povolit. Hospodský si přeci (na základě tržních mechanismů) může sám jako majitel určit, zda-li se bude v jeho podniku kouřit. Kdo nechce, ať tam nechodí. Nakonec pokud většina národa nekouří a nechce být v kuřácké hospodě, nekuřácké hospody budou nakonec ve většině. Ale zakazovat majiteli, aby se v jeho hospodě kouřilo? Zatím jsem neslyšel argumentaci, která by mě přesvědčila. Možná taková nějaká je...Napoví někdo?...
Přidat nový komentář