Ahoj, když mě bylo po blýsknutí v oku, padání „sazí“ diagnostikováno odchlípnutí sítnice, začal jsem googlit a našel jsem tuto diskuzi, kterou jsem téměř celou přečetl. Chtěl bych také přidat své postřehy. Já byl operován v ÚVN v Praze, měl jsem odchlípnutou periferii sítnice. Důvodem je vrozená vada a velké množství stále narůstajících dioptrií. Při operaci (vitro, kryo) mi byl do oka dán plyn, který se cca do dvou měsíců vstřebal. Na oko vidím prakticky jako před operací, jen občas vidím nějakou černou tečku, ale to je, zdá se, normální, podle doktorů i podle toho, co už tady bylo psáno. Není to ani nijak obtěžující. Na neschopence jsem byl cca měsíc, musím říct, že lékařská péče je v UVN v Praze na vysoké úrovni, jen se musí člověk hodně ptát, aby se dozvěděl podrobnosti, ale to je tak dneska všude. Jen pro upřesnění informací v diskuzi – vždy záleží na tom, jak moc se sítnice odchlípla, pokud je to jen na kraji, tzn. normálně člověk vidí, jen má v koutku oka černý flek, pak si myslím, že při troše štěstí, se dá zrak zachránit, vše se dělá mikroskopickými nástroji s vysokou přesností. Je však třeba to řešit ihned a neodkládat to. Lékaři mi sdělili, že v případě, že je sítnice jakš takš dobrá, dává se do oka plyn, který se během několika týdnů vstřebá, pokud je hodně poškozená, dává se silikonový olej, který se pak musí vypustit. Na druhém oku jsem prodělal pouze preventivní laserování děravé periferie sítnice, ale bylo mi řečeno, že toto nestačí. Asi po týdnu jsem začal zjišťovat, že v periferii levého preventivně olaserovaného oka se mi obraz trošku chvěje. Je to v periferii a do zorného pole to nezasahuje. Nevím, co by to mohlo být, jestli jizvy po laseru na sitnici, nebo počinajici šedý zákal, který mi byl také diagnostikován. Má někdo po preventivním laserování něco podobného, nebo se Vám nezměnilo ve vidění nic? Máte někdo zkušenosti s cerkláží oka? Ta mi byla doporučena z důvodu toho, že podle lékařů preventivní olaserování nestačí. Na internetu mnoho informací není, ani zkušenosti pacientů. Dle mě zjištěných informací tím oko dostává celkem zabrat, protože je obvázáno silikonovým páskem, a např. v případě prodělaného lasiku rohovky, se může rohovka zdeformovat. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Díky
Přidat nový komentář