Inzerce https://www.lekarna.cz/blackfriday/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=blackfriday

zlomená klíční kost

mám už více než tři týdny zlomenou klíční kost, lékař doporučuje zatím konzervativní léčbu, ne operaci...ALE VŮBEC TO NESRŮSTÁ!!! vůbec nevím, čím to může být, doktor mi samozřejmě skoro nic neřekl, neměl moc času a plnou čekárnu pacientů...nevím co mám dělat, respektive co dělám špatně, nebo čím to může být a jak dlouho to vlastně může trvat...

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Odpovědi
Vláďa
2x

Jestli Vám to pomůže,tak rád sdělim svoje poznatky.Letos 9.2 2008 jsem si v 50 letech zlomil klíční kost na pravé straně.Druhý den mi na pohotovosti v nemocnici V Plzni udělali roentgen.Opíchali,natahli údajně do správné polohy a nasadili 8.V úterý 12.2. jsemšel na kontrolu ke spádovému ortopedovi a ten zjistil podle nového snímku,že klíční kost je posunuta přes sebe o 20 mm.Poslal mě do jiné nemocnice v Plzni,kde mi ortoped dal rovnou na vybranou,buď se to nechá srůst, tak jak je to a nebo operace o které mi vše odborně vysvětlil.Dal mi 2 dny na rozmyšlenou.Rozhodl jsem se pro operaci a 21.2.2008 jsem nastoupil.Operace trvala i s sestou na sál 1,5 hodiny a mám to sešroubované pánevní dlahou s 5i šrouby.Teď k tomu Vašemu příspěvku.Ničeho se vůbec nebojte,protože jak popisujete o bouli ve zlomenině,tak to je ta dlaha a nahmatáte si i šrouby.Samozřejmě to vypadá jako když ta kost je jinde.Dále píšete o necitlivosti v okolí pod řezem,ani z toho si nic nedělejte,já mám ještě teď 2 měsíce po operaci ty samé příznaky ale ortoped mě uklidnil,že je to tím,jak se poruší řezem nervíky.Jinak ještě pro zajímavost,ještě mi ani neposlali na rehabilitaci.Mám sám pomalu rozcvičovat různé pohyby až do bolesti.Pohyblivost je asi taková,že pravou ruku úplně dozadu a nahoru zatím bez bolesti nedám.Nejhorší je ten celkový pletenec ramene.Pokud udělám pohyb,který se ramenu nelíbí,tak poté chvíli zkoušim od bolesti.Víc mi zatím nenapadá,zítra jdu na kontrolu,tak snad už bude nějaká rehabilitace a wolty.Zdravím všechny hojící se zlomeniny CLAVICULAE.

Věrka
4x

Taky se přidám se svou "troškou do mlýna". V září jsem odcestovala do Anglie na přibližně roční pracovní pobyt. Bohužel, hned druhý den od příletu jsem si při pádu na třikrát zlomila klíční kost. Po rentgenu mi doporučili operaci, kterou jsem následující den podstoupila. Výsledek: dlaha a osm šroubů. První dny byly velmi bolestivé, a samozřejmě nejhorší noci. Do Čech jsem se vrátila devět dnů po operaci. Následovaly návštěvy na chirurgii a kontrolní rentgeny. S rukou už teď můžu hýbat víceméně bez omezení, ale bylo mi doporučenu zatěžovat ji postupně. V určité poloze cítím, že mám v těle něco, co tam nepatří. Momentálně stojím před rozhodnutím, zda si v budoucnu, plus minus rok po operaci, nechám vyndat dlahu a šrouby nebo ne. Kdo máte tu zkušenost, jak dlouho po vyndání jste byli v pracovní neschopnosti? Všem přeji co nejkratší a zdárné zahojení a pokud možno žádné či jen minimální bolesti.

Jirka
2x

Ahoj lidi ,tak mám taky zlomenou levou kliku. Jsem 8 den po a docela to už jde, bolesti už nemám ( v kšírech),včera mě snímkovali a mám to přesunuté asi tak o 2 cm a slušnou hrču. Doktor povídal,že to nevadí,že to sroste. Šel se poradit do vedlejší ordinace a od tamtud jsem slyšel " pořádně mu stáhněte ramena dozadu a ono mu to sroste " aniž by se na něco podíval . A já potřebuju co nejdřív zase dělat rukama, tak nevím co stím ,aby mě to potom časem nějak neomezovalo. Podle názorů co jsem tu přečetl to vypadá ,že by bylo lepší si to nechat vystužit železem . Nemáte někdo prosím jakékoliv informace jak jste to řešili.

zlomenina
4x

Ahoj Jirko,už asi s křížkem po funuse,ale i tak bych chtěla reagovat na slova Tvého doktora "pořádně stáhnout". Nedávno jsem si klíček zlomila taky a slovní spojení "pořádně stáhnout osmičku" mi kladli na srdce. Po pár dech mi začala otékat ruka a oním stažením jsem se propracovala přes skřípnutí cévy až k trombóze ruky,což se může stát u lidi s vyšší srážlivostí krve (asi 10% populace,až doposud jsem neměla páru,že mezi ně patřím). Jinak můj názor je,že prvních pár dní se zlomeninou by člověka měli šoupnout do špitálu a nechat ho ležet jen tak bez osmičky. Sroste to mnohem lépe než s tím ohavným škrtičem. A ještě jeden nemocniční vtip-momentálně jsem bez ortézy, protože v nemocnici jim právě tyhle pomůcky došli. Uznejte,to se může stát jen v ČR :-) Přeji rychlé uzdravení!

Jirka
4x

Ahoj lidi už jsem psal a 6.5. jsemsi to dal sešroubovat (ač se do toho doktorum moc nechtělo ,přemlouvali mi na kozervativní léčbu) mám kus železa a šest šroubů . Vřele doporučuji ,stehy ještě mám ,ale už otom v podstatě nevím jenom krajní polohy ,ale to se podá ,šrouby si nechám vyndat až příští jaro po lyžování, aby to pořádně prorostlo. Včera jsem se byl projet na kole a funguje to. Takže nenechat se ukecat a chtít sešroubování a máte pokoj. Ať se daří všem claviculám Čus Jirka

nesrůstající lady
2x

ahojte, tak ve čtvrtek jdu na operaci (dlaha+šrouby). Jsem ráda, že už je na obzoru konečně nějaký řešení, ale zároveň mám trochu strach - jak moc to bolí po operaci? A taky by mě zajímalo, jak dlouho po tom budu moct s rukou normálně hýbat. Předem díky za odpovědi.

Iveta
2x

Ahoj všem :-) Tak já tu čtu vaše příspěvky, celkem se divím a říkám si, jestli tedy u mě neudělali něco "špatně" ... Dnes je to totiž den po zlomenině a dali mi popruhy dolů, respektive jsem si je dala dolů sama... Na pohotovosti mi udělali rtg, když jsem ho viděla, málem to se mnou švihlo podruhé, kosti do písmene x, prostě hnus :( takže narovnat a do osmičky. Narovnali, šílená bolest, píchli mi Dolzin. Za dva dny prý ko, jak to půjde k sobě, byla jsem v Praze v Krči. Na kontrole po dvou dnech byl mladý cápek, co sám nevěděl. udělali mi rtg, tam zjistili, že kosti se pěkně překrývají, znovu rovnání a fixace taková, že jsem málem neodešla :-( Za týden kontrola, tam mi rtg nedělali, jen to ohmatali, zatím to nesrůstalo, prý je brzy... Na otázku, jak dlouho to budu mít, tak prý ještě dní. První lékař mi řekl, že osmičku budu mít min. týdny. Tento tedy řekl, že asi tři, podle hojení. Kontrola další byla zase za týden, kde byl primář, udělali rtg, kosti už srostlé, ale na sobě, takže tam mám bouli, vypadá to divně, kost, boule, nic a kost... Tam mi řekli, že to vypadá dobře, at si to za týden sundám sama a na kontrolu už nemusím, pokud se mi to nebude zdát, at přijdu. Jenže.... není to nějaký rychlý, divný? Fakt ted nevím. Ted s tou rukou skoro nehýbu, neudržím ji ve vzduchu, nezvednu, co nějaká rehabka, to mám jít za praktikem, nemáte někdo zkušenosti. Jsem z toho zoufalá, protože mám malé dítě a ted hlídají babičky, ale věčně tu být nemůžou :-( Jinak po týdnu už to skoro nebolelo, ale první dny byl horooooor :-( Díky moc všem za odpovědi..

Jitka
1x

POtřebovala bych poradit,mmůj 7 letý syn má už po třetí zlomenou klíční kost teda tuhle ruku po druhý.Na rtg jen naprasklý,ale bohužel po týdnu upadl a přelomil ji má přesun.Na o tázku co s tím teď tak mi řekli jen fixace dál operace se provádí jen zcela vyjímečně a u dětí už vůbec.Když mu to takhle blbě sroste tak bude mít určitě následky je malej.Nevím si rady na ko máme jít za dva týdny.už teď se bojím.Jinak je dost aktivní a teď nemůže nic jen chodit do školy to nevadí.Co kyž ho ale někde shodí co pak poradíte mi někdo prosím

Thores
3x

Zdravim polamane, pred dvema dny jsem si zlomil pravou klicni kost blize k rameni - pad z koleckovych brusli. Nic prijemneho, ale nejhorsi je ta fixace tzv. Matzenova fixace, takova osmicka pres podpazi pres ramena za krkem, boli z toho zada vic nez ta zlomenina :D. Neverim dobremu srustu, pri kazdem pohybu telem citim pohyb kosti proti sobe a jejich treni a neverim ani te fixaci. Doktor tvrdil ze se to s touhle metodou zatim nejlepe hoji. Bydlim sam, takze mi neni nikdo k napomoci a pohyb uplne nevynecham. Jinak kontrola za tyden a dotahnuti fixace a pak za 2 tydny. Jinak doktor tvrdil lecba cca 3 tydny. Pak napisu jak to brobihalo a jak jsem dopadnul. Jinak vsem preju brzke uzdraveni :D Zdar

karel
2x

Zdravím stejně postižemé. Dneska je to tři týdny a mám fixaci taky tou osmičkou. Po čtyřech dnech mi to na kontrole utahli a já myslel že zešílím bolestí. Ne od zlomeniny ale od těch šráků. Vůbec jsem nemohl spat a tak mě to doktor povolil. Teď už se to dá ale od toho sezení a ležení mě bolí zadek a mám obavu z proleženin. Taky musím říct, že doktor mě k tomu celkem nic neřekl a člověk zrovna neví na co se zeptat. V pátek, skoro po měsíci jdu zase na kontrolu a myslím se, že to ještě nebude ok. Mějte se a zdravte se. k

tarkin
2x

Čus Karle, tak jsme na tom asi podobně /já zlomik PK na MTB 14.6.08/ a po rentgenu jsem celkem optimista. Prý už se mi vytvořil "svalek" a budu postupně kostnatět. Každopádně budu rád až bude tohle martyrium v popruzích za mnou. Tak optimismus a všichni stejně postižení srůstejte.

tonda-honda

Zdravím stejně postižené... 22.6.2008 se mě to stalo. DELBETY hodně řežou v podpaží,asi přemluvím doktora at mě pošle do Brna na operaci. Ve Svitavách to nedělaj. Ještě mám zl.tři žebra a ruku v gipsu. Přeju všem brzké uzdravení a žádné následky..TONDA z Moravské Třebové.

Tom

Zdravím, 13.7. sportovní úraz, Delbety, RTG druhý den, prý celkem dobře uspořádané, ale mírná dislokace tam je, takže mi doktor dotáhl delbety, ale řeknu vám za 2 hodiny jsem dojel domů a uvolnil jsem si to, protože mi začínaly necitlivět prsty na rukách a projíždět taková nervová brnknutí celou rukou ... no takže teď čekám na páteční kontrolu a snažím se to mít dotažené kolik vydržím, ale nevím jestli to na správné uspořádání kosti bude stačit ... Všem vám přeji brzké uzdravení. Tom, 23 let, Olomouc

wrigley´s

Hezký den! Prosím vás, jak dlouho se musí ležet, nebo prostě být opatrný, když máte zlomenou klíční kost? Děkuji za odpověď. Mějte se hezky.

Tom
1x

To záleží na vývoji, viz předchozí příspěvky. Já se snažím hýbat se co nejmíň to jde a stahovat delbety co nejvíc ruce vydrží ... včera kontola, postavení kosti stejné jako v pondělí. Na otázku jestli to srůstá doktor odpověděl že podle RTG to nepozná ... za týden další kontrola.

Tom

Jinak většinou říkají že delbety se nosí 3-4 týdny, ale pak se samozřejmě nedá hned začít sportovat.

Tom

Celkově po 4 týdnech sejmutí delbetů, kost srostlá, ale špatná pohyblivost a postavení ramene, čekají mě rehabilitace. Zdravím všechny marody!

Petr

Jsem 14dni po pádu ze schodů,zlomená levá klíční a naražený pořádně žebra.Srůstá to s posunem o půl kosti,lepší už to nebude.Těch popruhů mám už dost,docela se můžu hýbat ale omezeně,jsem OSVČ

ajo
1x

ja som mal pred 3mesiacmi triestivu zlomeninu.dali mi osmicku.hned mi opuchli ruky jak hovado.odpuchli mi az po 4tyzdnoch,co mi to dali dolu.a to sa uz zlutovali,lebo na rtg stale ziadne zrastanie.teraz je tomu 3mes a na rtg stale nic moc,ale drzi to.uz som sa s tym zmieril,ved kvalita sa dlho buduje,xa

Aleš
1x

Ahoj všichni před dvěma týdny jsem sednul na ožralé kolo padla rána a v momentě jsem byl střízlivej.Bolest jako blázen první tejden jsem šel do vrtulu.Mám taky osmu a zejtra jdu na kontrolu tak jsem zvědavej co řeknou.Ahoj a všem přeji brzké uzdravení

Dinosaurka

Ahoj, tak sme mezi vami, spadla jsem s kola amam zlomenou pravou klicni kost. Doktorka rikala ze je to celkem spatne, ale bla bla to je jedno. Jde mi o fixaci. Vsichni zde piset ei ksirech ci cem, a ja sem do půl tela v sadre.Poamlu nemohu projit dvermi, ruku mam ve vzduchu podeprenou nejakou kovou tyci co je upevnena v sadre na boku. Je to dost neprijemne. Na kontrolu jdu az za 3 tydny. Ma nekdo s timto zpusobem fixace zkusenosti??? Budu rada kdyz se o ne podeli. Díky D.

xxx
2x

Měl jsem stejný problém ,upadl jsem na snowboardnu navrhuji vam urgovat operaci i s moznosti stepu panve.......verte mi......ja jsem s tím rok doma ,nejdřiv mi tam dali titanovou dlahu a 7 sroubu,ale stejne to nesrostlo....:( ted jdu na dalsi operaci,jinak zlomenina klicni kosti a hlavne tzv.pakloub nespravny srust je vazna vec......s pozdravem

jana
2x

Ahoj manžel si zlomil kliční kost před sedmi roky. Jenže mu srostla špatně. Má jí křivou a velkou bouli. Jenže pře půl rokem se mu začala ucpávat ceva,pod klíční kosti. Musi jíst leky na ředění krve WALFARIN. Aby se u měho neoděvila tromboza žil. V půlce zaří jde na operaci tak doufame že všechno dobře dopadne.

Claviatic
4x

Protože mám vcelku čerstvě svoji první frakturu klíčku, díky všem za příspěvky, které mě utvrdili v poznání, že moje stavy jsou asi bohužel naprosto normální. Na oplátku připojuji svoji zkušenost. Jeden srpnový pátek jsem se vrátil ze dvoutýdenní cestě po balkánských horách (Srbsko, Černá Hora, Albáníe, Makedonie, Bulharsko, Rumunsko,...) na enduru. Více jak 5 tis km většinou offroad. No a pak v pondělí po práci v absťáku sednu na jiná dvě kola a po chvíli na louce přelítnu přes řidítka a cítím palčivou bolest v pravém rameni. 1. zkušenost ze zdravotnictvím (Motol): "To mát pane jen naražený, dejte si Brufen, ruku na šátek a ledujte. Podle RTG to zlomený není. Za dva týdny se můžete přijjít ukázat". Jenže rameno bolí čím dál tim víc. Na klíční kosti nahmatávám velkou bouli a její průběh je úplně jiný, než by měl být. Po hodině surfování na netu je moje diagnóza naprosto jasná. Fraktura clavii ve střední části. Nadávám na šlendriánství doktorů v Motole. 2. zkušenost ze zdravotnictvím (opět Motol): Domáhám se změny diagnózy. Vůbec se se mnou nechtějí bavit. Argumentují podpisem paní primářky pod RTG nálezem, že o žádnou zlomeninu nejde. Vymáhávám si znovu RTG. Laborantce musím vysvětlovat, co to znamená axiální projekce, při které se správně provádí RTG klíčku. Je tak neschopná, že mi nejprve "vyfotí" něco jiného a pak zapomene dát kazetu s negativem do přístroje. 2 zbytečné expozice mých plic X-ray. Přináším snímek "doktorům". Je na něm naprosto jasně vidět čistá zlomenina klíčku ve střední části. Jeden z nich neunesl tíhu faktů a ovlivnil mě, že se jedná o nějakou "starou zlomeninu". Ostré hrany zlomů však jasně hovoří proti této blbosti. Beze slova mi nasazují "kšíry", utahují co snesu a bez jakéhokoliv písemného dokladu mne posílají domů. Jen sestřička pak za mnou přišla a omluvila se. Ti namyšlení arogantní debilové toho nebyli schopni. Kdyby takto neprofesionálně jednal někdo u nás v práci, tak by s nějvětší pravděpodobnistí skončil. Ale zpět k mé zlomenině. První dvě noci jsem se probudil při každém pohybu. Postupně jsem si dávám utahovat kšíry a trpím jen při prudkých pohybech ruky. Jinak zvládám základní věci, jen v ruce nic neudržím. Snažím se ji mít v klidu ale moc se mi to mou povahou nedaří. Na kosti se je stále boule a kost je trochu ohnutá do zadu. Moje pokusy o její rovnání mačkáním jsem pro výraznou bolest vzdal. Asi si to opravdu poradí samo. Teď už to bude tři týdny po úrazu a mám pocit, že to bolí čím dál víc. Diagnostikoval jsem si možnost úlomku, který zasahuje do svalu či šlach. Není jisté, zda se vytvořil svalek. Do nemocnice v Motole už určitě nepůjdu, protože jsou tam diletanti. Správně mě ošetřili až napodruhé, kdy jsem je k tomu donutil a udělali to, co jsem jim řekl aby udělali. Jinak by mě poslali domu s trojcípím šátkem. Tak se léčím zatím sám, a vůbec z toho nemám dobrý pocit.

cooker23

přesně tak. To samé v kladenské nemocnici, byl sem tam v pondělí. s tím rozdílem že sem se rozsekal na bajku. Udělali mi 1 snímek plíce asi, stimže říkám "mám nejspíš zlomenou klíční kost, pomlácenej všude..." a prej žeto stačí a takový hovna.. (byl svátek). Dostal sem ty kšíry a ibalgin, že mam přijít za 5 tejdnů, alemě přijde že ta kost se tam hejbe, tagže je to upně na hovno...podle mě. No nic, zejtra tam du znova

Petr

Už jsem si přečetl pár nových vzkazů,psal jsem 10.8.08 o mojem úrazu.Dnes kontrolní RTG kšandy konečně dole,pořádná sprcha v koupelně a začátek rehabilitace.Prý až dám ruku mezi lopatky a za hlavu horem bude to dobře zozhýbaný.Mám ale obavy abych nedopadl jako někdo předemnou co psal o křivě srostlé kliční kosti,a ted má podezřeni na nějakou ucpanou cévu.To by bylo další dlouhé léčení o které už nestojím.Držím palce dalším zraněným :-)

pierre

Tak jsem mezi vámi, tvrdě jsem dnes dopadl na zem při paintballu a už to bylo. Hned mi dali fixaci, tu osmičku přes ramena. Vůbec se mi to nezdá, že to může tak srůst. Furt se to hýbe sem a tam a boli jak čert při pohybu. Za týden jdu na kontrolu ale moc nevěřím, že se něco změní. To bude dnes první noc teda. Zdravim zraněné

Monča
2x

Zdravim mam přítele po pádu z motorky (zlomená stehení kost, naražený žebra a zlomený plus klíční kost) řekli že jí má sice posunutou ale že to sroste je to týden a má pohmožděný plíce takže dostává něco na vykašlávání a přitom má pocit jak když mu tam jdou kosti o sebe. chci se zeptat zda má někdo skušenost má to minimálně fixovaný (hýbe s tím) a zda si můžem vyžádat nahlídnutí na snímky RTG DĚKUJI MÓÓÓÓÓC

Peťulkatrdýlko

Ahojky =) já mam zlomenou klični kost právě ted . . . 14.9. jsem měla autonehodu a hned ten den jsem podstoupila operaci . . .co se tyká bolesti . . .boli to jako kráva . obzvláště první tyden . . . ted už mi bolest dává vědět jen při přetáčení při spaní . . . mám tam i šrouby bo naky železo . . heh . . mno každopádně nikdy bych už nechtela . .

zuzana.tn
3x

Ahojte, ja som si zlomila kľúčnu kosť 19.7., v ten deň mi dali osmičku a nemohla som sa ani hybat, rezalo to do pazúch a o spaní ani nehovorím, bolesť riadna, celu noc na ibalgine. O dva dni mi kázali prísť na kontrolu, odviazali mi to, urobili RTG a zistili, že to mám posunuté. Ja som myslela, že ma opäť zviažu a pošlú domov. Pán doktor mi nepríjemným tónom povedal, že je to zlé, musíme to operovať. Hneď si ma tam nechali a na druhý deň brali na sál. Po operácii som mala veľké bolesti, ale to asi každí kto operáciu mal. 6 nocí som tam strávila a dalšie týždne doma na marodke, mohla som len ležať, otec ma ráno zdvíhal z postele, lebo to veľmi bolelo. Rehabilitáciu som už absolvovala, ale ruka ešte nefunguje tak akoby mala. Zajtra ma čaká kontrola, na ktorej mi majú určiť termín druhej operáciu, na ktorej mi vyberú dlahu, ktorá mi drží kosti pokope. Len sa chcem spýtať niekoho kto by mi vede povedať či tá druhá operáciu bude tiež taka ako tá prvá a či aj potom to bude tak bolieť? Veľmi sa bojím. Je to strašné, už to nikdy nechcem zažiť. Prajem Vám všetkým skoré udravenie. Zuzana

nela
1x

ahoj, klicni kost jsem si zlomila pred 4 dny, neboli to nijak zvlast, jenom po ranu. na 14 dni mi dali obvaz, pak se uvidi az co rentgen. pred 5 lety jsem mela klicek zlomeny na druhe ruce, dostala jsem ortezu a zahojilo se to rychle a dobre, od te doby jsem problemy nemela. ta nova zlomenina neni tak bolestiva jako predchozi a ani nijak extremne neomezila hybnost ramene. doufam v brzke uzdraveni a preju ho i ostatnim polamanym.

Lena
5x

Ahoj všichni, zajímalo by mě, zda někomu vyplatila pojišťovna z úrazového pojištění trvalé následky po zlomenině klíčku? Díky.

Jarda
2x

Zdravím, 6.9.2008 jsem měl úraz při motokrosu a kromě jiného jsem měl zlo meninu levého klíčku. vzhledem k rozsáhlosti celkového zranění mě ani neoperovali a ani mě jinak neléčili s tím, že to sroste, že se vytvoří svalek a bude vše v pohodě. Dnes jsem byl na kontrole a definitivní verdikt zní - už to nesroste, je tam pakloub a pouze v případě problémů se to bude řešit operativně. Ale když to tady čtu, asi to nechán tak jak to je a zvolám: Ať žije Julínek!!

dan

ja jsem si zlomil klicni kost na snowboardu kdyz do me vrazil kamarad zatim to mam zafiksovany.ve ctvrtek jdu na konsrolu doktor nic o operaci zatim nic nerikal ale uvidim.pri nejakem pohybu me to zaboli.stve me ze nemuzu 2 mesice nic delat ale neco zli je pro neco dobry.klicni kost jsem si zlomil 1.1 2009

mara

spadl jsem na snb v italii v alpach...po 3tydnech mi to sundali a doporucili byt na to optarny.3Dny na to jsem mel tanecni kolonu, tyden na to jsem byl opet na prkne ..sice to bolelo a byl v tom divny pocit ale kost drzi a uz rok nejsou zadne problemy....Delka lecby je proto individualni

k

ahoj

Bob
4x

Ahoj ....chtel bych se zeptat kolik jste dostali za tu zlomenou klicni kost od pojistovny (pro pojistene)

Lada C
5x

Zdravím. Klíční kost - stačí vám na to snad jen obyč fyzika. Rameno je zatěžováno každým pohybem.Tudíž to musíte fixovat.Nehybné je to když spíte - jediný čas kdy skutečně regenruje naše tělo. Mám taky zlomenou kl. kost u ram.kloubu.A ještě týden jsem s tím lyžoval v Alpách,řídil auto atd.Ale bez fixace Tu si dovolím nyní po týdnu a POUZE dráty rovnou do kosti.Je to nejistější metoda z fyzikálního hlediska. A bolesti si musíte usnadnit.Třeba masírováním Reparilu na posrižené místo,svalové úpony nebo analgetických mastí.Znehybnění jiným způsobem vám přidá komplikace se zakrněním nepoužívaných svalů.A pokud můžete, tak vždy těsně po úrazu masírujte svaly okolo postiž. místa.Rozmasírujte ztvrdlé boule a zcuklé svaly.Sval je po úrazovém šoku zkrácený a ztvrdlý, takže ta zlomená kost nebolí ale ty svaly.Nebudete li se hned hýbat bude to pak po operaci ještě horší.A rozhýbání je na 6měsíců do původního stavu svalů. Kosti nebolí - bolí ty svaly a úpony!

Tom

18.2 jsem spadl na lyzich a zlomill klicni kost jel jsem do nemocnice v Bruntale dali mi osmu a pry se to srovna v patek jsem sel na kontrolu v mem meste Sternberk a tam mi doporucili operaci operace byla provedena 23.2 mam ji zomenou na 4 clanky a mam tam 4srouby a desticku jizva asi 15 cm ve stredu pujdu na kontrolu a uvidim jak vse bude dal

smolařka
2x

Zdravim všechny marody, taky se s vámi podělim o mojí zkušenost 4.2.2009 jsem byla na horách v Rakousku a hned první den příjezdu jsem spadla na snowboardu, sekla se mi hrana, takže byl pád trošku nečekanej a prudkej, a ještě jsem místo na cestu čuměla kde co lítá. Bolely mne obě dvě ramena,ale tak jsem tušila, že je to kliční kost, pamatuji si tu bolest, když jsem byla malá :o) Dopravili mne k doktorovi. Řekla jsem jim co se mi stalo a, že mne bolí obě kosti, takže mi je osnímkovaly obě. Ale mluvili pouze o pravé kliční kosti, že ta je tedy zlomaná blbě, kosti se navzájem nedotýkaly. Doktor mi je zkoušel rovnat pod injekcí,ale podle snímku se to ani nehlo, tak říkal, že musim na operaci. Jelikož, jsme byli na horách jako parta, tak mi bylo jasné, že jet do Prahy na operaci by znamenalo zkaženou dovolenou pro všechny. Tak jelikož máme známého chirurga, tak po konzultaci jsem se rozhodli, ještě 4 dny zůstat, říkal, že nehrozí žádne zanedbání. Byla jsem ráda za tohle řešení, sice jsem jen ležela na pokoji,ale byla jsem ráda, že ostatní nemají zkaženou dovču.Je pravda, že první týden, to bolelo jako prase, cejtila jsem při každém pohybu jak se kost sune, tak jsem vše musela dělat levou rukou,ale ta mne bolela taky, ne sice tak moc jako pravá, ale bolela, ale uklidňovalo mne, že jsou asi kosti nějak propojené a proto asi bolí, že jinak by mi to doktor řekl. V noci jsem nespala, dostala jsem prášky na bolest,ale nezabíraly, tak pak jsem přišla na to, že když se na prášky vyprdnu a radši začnu držet basu s ostatními a budu po večerech chlastat, tak udělám líp, usnula jsem jak pařez a do rána jsem o sobě nevěděla :o) Po příjezdu do Prahy, jsem šla hned druhý den na kontrolu k tomu známému, abych věděla, jak budeme postupovat dále. Pod pojmem operace, jsem si představovala rovnání pod narkózou nebo zavedení drátu malym řezem, třeba jako to dělají u ruky, nebo nohy. Bohužel, mi to nedalo a našla jsem si na youtube operaci a málem jsem se poblinkala :o) a taky jsem si přečetla, že jizva je 8-12cm, takže k doktorovi jsem šla s pěknejma bobkama :o) Tak doktor se mě ptal co mne tedy bolí, tak mu říkám, že mě bolí obě kliční kosti, říkal tedy, že je osnímkuje obě,ale že je to nesmysl, že to za 15 let praxe neviděl, no když mi dali rentgen tak než jsem mu ho odevzdala, tak jsem ho zkoumala. Samozřejmě pravá kost uplně jasná, a levá nalomená už podle snímku, a viděla jsem to i já, nechápu jak si v tom Rakousku nemohli všimnout, no doktor to opravdu nechápal :o) ale říkal, že ta levá se zahojí bez problému, ale ta pravá je horší, že tomu dáme sice čas 3 týdny a pak se uvidí, jestli bude nutná operace. Tak už je to měsíc a kousek, poslední snímek, vypadal, že se kosti trošku příbližily, a říkal že srostou, jsou asi 1 cm přes sebe,ale pokud tomu dává šanci, tak to zkusim, ta jizva mne děsí, je to pro ženskou takový blbý místo, je mi 21 let a nechci mít jizvu jak....... ale je pravda, že boule nebo jizva, to si člověk nevybere. Pořád si na obě šahám, a hledám boule, mám je na obouch, ale nejsou tak veliké, že by si toho člověk bez upozornění všiml, ale pokud porostou, tak jsem v pr..... říkal mi, že by se už udělaly, ale pokud se tak stane, tak že se dá provédst krátký řez a bouli osekat, no když nebude jiné východisko, tak si nechám říct :o) jinak tu osmičku jsem nosila 3 týdny, fakt mne taky řezala jak píšete,ale hlavně mi pořád smrděl, jak ho má člověk zaříznutý v podpaží, tak jsem ho pořád prala,ale to mi moc nepomáhalo, no fuj, ted už ho nenosim je to 4 týden, sice to ještě trošku bolí, ale opravdu minimálně, já jsem šla už po dvouch týdnech od úrazu do práce, dělám ve fitku, tak sice týden jsem chodila do práce s kšírama, ale teď už ne :) jo ale někdo se tady ptal na tu pojišťovnu, no to mne tedy dost zajímá, protože bych to měla dostat 2x :o) jsem se zase rozepsala, tak všem držim palce, at vše proběhne bez komplikací a brzké uzdravení

Boris

Já jsem si zlomil kličku v sobotu na motorce, bolelo jen tak dva dny pak se výrazně zlepšilo. Po rentgenu rozhodli že bez operace, prasklo to " dobře " ze šikma a moc se nerozlezlo takže jen ty kšíry. Dnes tj po 4 dnech téměř nebolí, samozřejmě když se blbě hnu nebo moc zvednu ruku tak zabolí. Udělala se mi taky pěkná modřinka přes celý prsíčko :-) Jinak hybnost výrazně lepší, zvednu ruku do půlky, píšu oběma na PC spím celkem dobře, zatím teda na zádech. Za pár dní počítám že vyrazím na rotoped, aby fýza moc neklesla ( sákra radši klepu na dřevo ) když jsem tady četl ty katastrofický zážitky a rekonvalescenci 6-12 měsíců, jímala mě hrůza, doufám že budu ten lepší případ, doktoři hovoří o měsíci ( ťuky ťuk ) Léčba v nemocnicí MB a Jbc

Martina

Zdravím všechny "postižené" našim zdravotnictvím!!! Bohužel se mi stalo, že si můj syn zlomil klíční kost při porodu (teď spekuluji o tom, zda k té zlomenině také někdo nepřispěl). Nevím, zda to v porodnici zjistili dřív, každopádně mě to oznámili až při propouštění a to jen tak mimochodem mezi ostatními běžnými informacemi. Byla jsem tak překvapená, že jsem se nezmohla ani na žádnou otázku ohledně srůstání či nějaké zvláštní manipulace s miminkem při běžné péči. Druhý den nám dětská lékařka při vstupní "prohlídce" řekla, že se to stává často, samo to sroste a jinými slovy - žádné¨zvláštní ohledy na to nemusím brát". Rychle jsme ještě hledali nějaké informace na netu,ale nenašli nic zvláštního. A teď jsem zjistila, že syn má tu klíční kost úplně křivou. Když čtu ostatní příspěvky, a vidím, jaké můžou být následné zdravotní problémy, a jak špatné máte zkušenosti s lékaři, hrnou se mi slzy do očí. V hlavě mám jen jednu otázku: Co teď?? A moc by mě zajímalo, jestli existuje také někdo, kdo má dobré zkušenosti.

Petr
1x

PÁD z kola, 1,5 cm mezera..kamarád mi doporučuje operaci, doktor zatim nic..na operaci bych šel..jenže mám do toho maturitu..bojim se že pak budu nepoužitelnej..

tessia

Zdar sem na tom podobne, slitnul sem vcera z kola a mam urvanou klicni kost od rameniho kloubu, presneji luxace AC Tossy III na urazovce mi doktor rekl ze bud operace s 50% uspesnosti nebo nechat tak coz nechci pac mam klesle rameno a "bulku" od konce klicni kosti. dej dyztak vedet jak si na tom .)

Marod
2x

v noci z 24.5 na 25.5. 2009 sem měl radši zůstat doma na prdeli a nikam nejezdit.....byli sme v hospodě asi 5 km od bydliště.....v přírodě u lesa.....přijeli sme tam na kole......asi kolem půlnoci sme se vydali na zpáteční cestu, s 8 vypitými pivy(10-i stupňové). Byla naprostá tma jeli sme s kamarádem po paměti asi po 100 metrech on zastavil, zkontroloval jestli má peněženku, já sem jel za ním, jak řekl počkej na mě tak sem zazmatkoval, najel se do jakéhosi výmolu, když sem ho objížděl, a pak sem to z toho výmolu už nedostal, přední kolo se zapřelo, chvilku sem ještě jel ale následoval pád, při kterém mi v době dotyku se zemí zůstali ruky na řídítkách, odneslo to pravé rameno, teda spíš klíční kost, pak oděrky na čele, koleni, rameni...cestou zpátky sem pak kolo tlačil pro jistotu, asi po 2 km v ukrutných bolestech sem řekl že dál nejdu, kamarád teda nased na kolo, dojel dom, vzal auto(měl vypito tolik co já)a jel pro mě, hodil mě dom odkud sem ještě v noci byl odvezenej do úrazovky, kde mi doktor srovnal kost(u toho sem málem chcípnul) bylo to skoro v půlce, kousek blíž k rameni ale ne moc....dali mi takovou tu osmičku přes ramena, druhý rtg tu noc vypadalo dobře, kosti proti sobě skoro to nebylo poznat....skoro po dvou dnech každý menší pohyb bolí, kosti nahmatávám nejsou proti sobě, mám obavy

Marod
1x

jak sem to kolo tlačil ty 2 km tak mě ještě kamarád říká, že to vyhozený rameno nebude, že bych s tím nepohl, pač sem s tím kroutil jak blbé, on totiž léčí vyhozený rameno:-) taky mi vrtá hlavou co to zn. když mi doktor pošle dom a řekne nech to v klidu, jako ležím, sedím občas chodím po baráku ale jinak nic, jenže mi přijde že bych snad musel jen ležet ale to je hloupost, když sem stejně jel autem v sedě dom..... a nejhorší je vstávání.... trvá to tak půl hodiny a řvu u toho jak dement, taky to tam v těch postižených místech lupe, fakt nevím jestli to dělám špatně

Marod

počení: nikde nejezdite nadraní a už vůbec ne za tmy!!!!!

Marod
1x

hej jakto že ste mě stáhli moje příspěvky sakryš...no jak chcete, ale musím říct že pátý den už sem se konečně vyspal víc jak 5 hodin, a taky to už jakž takž srostlo, aspoň že se to tam furt nekejve. Jinak prní dny je to peklo ale pak si člověk zvykne, v každým případě už si budu dávat hodně velkej pozor abych si to nezlomil znovu:-)

Petr
1x

Zravim, je to tyden co jsem si při pádu z kola zlomil pravou klíčni kost. Na prvním rentgenu byla viditelná zlomenina kosti byly od sebe asi 2 cm dostal sem ,,šráky'' prvni noc byla strašná asi od třetiho dne to boli jenom když stim nechtěně hybu. Už sem byl na prvni kontrole z rentgenovyho snimku je znat že kosti jsou v poloze ,,dvou hranolu dotykajicich se hranama'' když to přejedu rukama citim hrbol-nejspiš jedna z kosti doktor řikal že to vypadá dobře ale přitom je tam odhadem pul cm škvirka mátestim nějaky zkušenosti diky za reakce

Porazilka
1x

28.5. jsem chtěla upravit jezírko s lekníny a tyčí jsem zapichovala kořeny leknínů hlouběji do dna. Tyč uklouzla a já zahučela levou stranou do jezírka, ramenem na okraj. Z jezírka jsem se nějakou dobu nemohla vyhrabat, překulením se to povedlo. Rameno se mi začalo vybarvovat a já žila 6 dní v domění, že je to jen naražené, protože jsem rukou mohla(sice v bolestech)hýbat. Pak mi to nedalo a šla jsem k lékaři a jsem rentiérka kšandářka. Velmi nepříjemné, bolestivé, v noci křupání, atd. Ve středu jdu na kontrolu a mám obavy, že zlomenina byla stará a já už taky. Bydlím na vesnici a tak doprava k lékaři je problémová a tak jsem dlouho váhala a asi se mi to vymstilo. Přeji všem brzké uzdravení a pozor na jezírko s lekníny.

Přidat nový komentář

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Anketní otázka

Máte rádi zázvor?

78%
22%
Zatím hlasovalo 166 lidí
reklama https://www.lekarna.cz/boiron-oscillococcinum-1-g-granule-30-davek/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=Boiron_oscillo

Mohlo by vás zajímat

Alergie na chlad

Alergie na chlad propuká hlavně na podzim a v zimě, kdy se vlivem chladného počasí zvyšuje počet těch, které trápí nepříjemné kožní projevy při pobytu v chladném či mrazivém vzduchu nebo po přechodu z tepla do zimy či naopak. Nejčastěji se jedná o zarudnutí pokožky, kopřivku s úporným svěděním, popraskání kůže nebo otoky těch míst těla, která nejsou dostatečně chráněná oblečením.

Strupy v nose

Dobrý den, jsem nachlazený a mám rýmu. Udělaly se mi strupy v nose, kterých se nemůžu zbavit. Je to bolestivé a nevím si s tím už rady. Co bych na to mohl použít, abych se toho zbavil?

Otužování zlepší dětem imunitu

Že jsou vaše děti zase nemocné? Předejděte dalším nemocem dobrou prevencí, kterou je otužování.

Lennoxův-Gastautův syndrom: Vzácný syndrom způsobuje desítky záchvatů denně

Závažné neurologické onemocnění postihuje nejčastěji děti kolem 3 let věku. Projevuje se epileptickými záchvaty různého typu, syndrom provází také mentální postižení a další zdravotní komplikace. Někdy si ale diagnózu vyslechnou pozdě – až v dospělosti. Správně zacílená léčba jim přitom může výrazně usnadnit život. A nejen jim, ale i rodinám, které se doma o pacienty nepřetržitě starají. Lékaři na to upozorňují u příležitosti Světového dne LGS, který připadá na 1. listopadu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce