Také se přidám se svou zkušeností s výhřezem ploténky L5/S1.
V říjnu 2021 jsem přezouval kola a při zvedání posledního kola ze země tím nejhorším
způsobem (ohnutí se v bederní páteři) mi ruplo v zádech a přišla neskutečná bolest,
která vystřelovala do levé dolní končetiny. Byl pak problém nastoupit a vystoupit
z auta, sedět, chodit, apod. Při lezení do postele se mi podlomilo koleno.
Po dvou týdnech cca. bolest přešla, ale vrátila se před vánoci a už mě neopustila.
Bolest vystřelovala přes hýždě do levé nohy, měl jsem problém sedět a nějak rozumně
existovat. Navíc jsem byl člověkem, který strávil v nemocnici dohromady jenom pár dnů.
Bál jsem se vždy i pitomého odběru krve. Dělalo se mi špatně a chtělo se mi omdlévat.
Neměl jsem s lékaři moc dobrých zkušeností. Před pár lety jsem měl časté migrény s aurou
a nikdo si s tím nevěděl rady. Naštěstí to pak přešlo samo. Tak jsem to odkládal celkem dlouho.
Říkal jsem si, že mi je 27 let, že to přeci nebude nic vážnějšího a přejde to.
Bolest bohužel nepřešla, naopak zhoršovala se. Spotřeba analgetik a léků na uvolnění
svalů se zvyšovala, ovšem, mnohdy i tak to moc nepomohlo. Nakonec jsem se tedy v únoru
odhodlal k návštěvě své praktické lékařky, která mě pouze poslala na rentgen bederní páteře
a pověděla, že na snímku nic není, že iritace nervu je pouze pseudokořenová, doporučila
spíše fyzioterapeuta než neurologa ke kterému doporučení napsat nechtěla, ale objednal jsem
se k neuroložce sám. Ta měla termín až v dubnu.
Ta měla po krátkém vyšetření podezření na výhřez disku, poslala mě na magnetickou rezonanci
a na rehabilitace. Na MR se ukázalo, že mám vyhřezlou ploténku L5/S1 5 mm, kde výhřez utlačuje
nerv k LDK. Pověděla, že to není tak velké, operaci zavrhla a doporučila mi obstřik pod CT na
který jsem nechtěl, když jsem si vyslechl zkušenosti známých, kteří na tom byli.
Bolesti se krátce na to opět zhoršily, měl jsem ještě větší problém existovat a přežíval jsem
jen z jednoho dne na na druhý. Analgetika nezabírala. Došlo pak také k poruše citlivosti na LDK,
začal jsem mít problém se spojkou a objevila se paréza. To už mě opravdu vyděsilo.
V tu dobu jsem měl ale už domluvenou konzultaci v ÚVN, kam jsem dopředu poslal své MR vyšetření.
Pán doktor doporučil operaci, kterou jsem očekával a byl s ní smířený. Nastoupil jsem za týden.
Operace dopadla v pořádku. Sestřičky tam jsou moc milé a páni doktoři také. Probudil jsem se
na dospávacím pokoji, kde jsem pod vlivem si řekl o obrázek. Bohužel, žádný jsem nedostal. :-D
Strávil jsem do druhého dne na lůžku. Noc to byla hrozná, bolelo to hodně a měl jsem problém
najít si polohu, kdy to bolelo méně a nejhorší to bylo na boku. Druhý den jsem si sedl
a zvedal se pomocí rehabilitační sestry, která mi pověděla, co a jak. Zatočila se mi ale hlava,
s čímž jsem původně nepočítal, že se může stát a musel si zpátky lehnout. Další pokus byl ale
daleko úspěšnější. Bolest zad se o hodně zlepšila, nerv po chvíli přestal bolet.
Po vysazení infuzí a přechodu na tablety se vrátila silná bolest do zad a jedl jsem analgetika
opět ve velkém. Byl jsem propuštěn domů a naštěstí ta největší bolest za pár dnů přešla.
Nyní mám měsíc a půl po operaci. Bolest nervu do LDK necítím. Citlivost se mi ještě nevrátila,
ale to může trvat několik měsíců, né-li déle. Bolest zad je daleko lepší, postupně snižuji
dávku Zaldiaru a poctivě cvičím dle instrukcí od fyzioterapeuta.
Celkově mohu napsat, že mi operace velice ulevila a nelituji, že jsem do toho šel.
Nechápu tedy, jak 5 mm výhřez dokáže nadělat takové problémy, když mnoho lidí u těchto
potíží mají výhřez daleko větší. Ale četl jsem tu, že někdo měl i menší výhřez...
Všem bych chtěl jenom popřát, aby pokud možno něco takového vůbec řešit nemuseli
a pokud ano, aby alespoň řešení bylo rychlé a účinné. Určitě se také u takových věcí
nespoléhat na názor pouze jednoho lékaře, obzvlášť, jestli bydlíte v prdeli světa jako já.
Přidat nový komentář