Průjmem nazýváme příliš časté vyměšování nezvykle řídké stolice. S určitou mírou nepřesnosti můžeme za průjem označit 3 a více neformovaných až vodnatě řídkých stolic za den.
Časté otázky
Mám již dva měsíce asi 2krát denně průjmovitou stolici s příměsí krve. Myslíte, že bych měl navštívit lékaře?
Myslím, že by to bylo více než vhodné. Může se jednat o závažné onemocnění, a proto je třeba, aby Váš zdravotní stav posoudil lékař.
Mám sedmiměsíční dítě, které má již dva dny průjem. Měla bych přestat kojit?
Kojit v žádném případě nepřestávejte. Ke kojení přidejte ještě nedráždivou stravu. Vhodná je například mrkev uvařená s rýží, banány nebo jemně nastrouhané jablko. Důležitý je dostatečný příjem tekutin. Také bych Vám doporučila ukázat Vaše dítě dětskému lékaři. Vzhledem k závažnosti průjmových onemocnění u malých dětí, by měl jeho zdravotní stav zhodnotit lékař.
Již delší čas trpím průjmem. Také se více potím, špatně spím a nemohu se soustředit. Čím to může být způsobeno?
Podle Vašeho popisu by se mohlo jednat o zvýšenou funkci štítné žlázy. Ta může být rovněž příčinou vleklého průjmu. V každém případě Vám doporučuji navštívit Vašeho praktického lékaře a Vaše obtíže s ním podrobně probrat.
Již tři měsíce trpím průjmem. Můj lékař mne poslal na kolonoskopii. Můžete mi sdělit, o co se jedná?
Jedná se o endoskopické vyšetření tlustého střeva kamerovým systémem. Vyšetřující lékař vidí na obrazovce podrobný obraz sliznice Vašeho střeva. A proto to je velmi cenné vyšetření.
Moje maminka onemocněla Crohnovou chorobou. Můžete mi, prosím, sdělit jaké mám riziko, že tuto nemoc také dostanu?
Přestože typ dědičnosti u Crohnovy choroby nebyl zatím stanoven, jedná se zcela určitě o dědičné onemocnění. Až u 10-25% nemocných lze totiž prokázat střevní zánět také u pokrevných příbuzných.
Můžu poznat, že je potravina tzv. zkažená? A může lednice ochránit potraviny před zkažením? Jakým způsobem vlastně zkažené potraviny způsobí průjem?
Průjem vyvolaný toxiny bakterií vzniká tak, že potravina je infikována bakteriemi, které do potraviny při nevhodném skladování vypustí svůj toxin. Nechrání ani uchovávání v lednici, ani povaření potravy. Že je taková potrava závadná, nelze poznat ani zrakem, ani čichem.
Přidat nový komentář