Nikdy jsem nepila tu odstřděnou vodu a tekoucí průhledné jogurty - jedině plnotučné - dnes mám léta na osteoporozu a kosti mám jak za mlada a cholesterol prý jak v 25 letech - to jsou slova lékařky,také se zapomíná na to - že aby se vápník ukládal potřebuje k tomu tuk - takže nízkotučné rovná se nula vápníku v těle.Velký příjem probiotik také není zdravé - tělo si dokáže vyrovnat svou probiotiku v těle sámo- teda pokud nejíte antibiotika jako chleba :-)) - Já poslouchám své tělo - ono si samo řekne co potřebuje a co škodí - takže jím na co mám chuť.To znamená od všeho s mírou.
Proč mléko potřebujeme
Častý názor, že mléko potřebují pouze kojenci nebo malé děti, se opírá o skutečnost, že žádný další savec kromě člověka v dospělosti mléko nepije. Pro lidský organizmus znamená mléko a mléčné výrobky zdroj plnohodnotných bílkovin (které si organizmus neumí vytvořit sám, a proto je musíme pravidelně přijímat ve stravě), vitaminů a minerálních látek, z nich je na prvním místě vápník, nezbytný pro růst kostí a zubů.
Mléko a mléčné výrobky dodávají organismu 50 až 70 % celkového příjmu vápníku. U dětí se jeho nedostatek může projevit zejména zvýšenou kazivostí zubů a také nedostatečným tělesným růstem. Obsah vápníku v kostech je také jedním z rozhodujících činitelů kvality života ve stáří, protože jeho nedostatek je úzce spojen s osteoporotickými zlomeninami. Je pravda, že vápník dovedeme maximálně využít v mládí.
Kromě toho se mléko a mléčné výrobky významně podílejí na denním vstřebávání železa, a to asi 10 %. Zakysané výrobky navíc obsahují zdraví prospěšné bakterie mléčného kvašení.
Přidat nový komentář