Statistiky uvádějí, že až sedm procent lidí má alergii na kravské mléko, a tak ho musí škrtnout z jídelníčku a nahradit – ale proč ho něčím nahrazovat, když mnozí tvrdí, že konzumace mléka v dospělosti je zbytečná… Jak to tedy se škodlivostí nebo naopak prospěšností mléka je, to chtěl vědět i náš čtenář pan Podsedník.
Pít nebo nepít mléko
Není zapotřebí zařazovat mléko a mléčné výrobky do jídelníčku pravidelně (u dospělého), a když, tak volit variantu méně tučných mléčných výrobků. Za méně tučné můžeme považovat nízkotučné a polotučné mléko, sýry okolo 30 % tuku v sušině, jogurty okolo 2-3 % tuku.
Nemusíte se bát, že méně tučné mléko a mléčné výrobky obsahují méně vápníku. Vápník je v nich vázán na složku bílkovinnou, nikoli tukovou. Množství vápníku se však může lišit dle jednotlivých výrobků. Obecně můžeme říci, že čím je mléčný výrobek „hustší“, tím více vápníku obsahuje. Velice vhodné jsou kysané mléčné výrobky, které obsahují probiotické bakterie (probiotika) s prokazatelně pozitivním vlivem na lidské zdraví.
Když se řekne "mléko", většina lidí si automaticky vybaví mléko kravské. Do popředí se však v posledních letech dostává i nabídka jiných druhů, např. mléko kozí apod. Další informace nejen na téma mléka a mléčných výrobků můžete najíst na internetových stránkách Fóra zdravé výživy www.fzv.cz.
Rozhodli jste se nebo musíte vynechat mléko z jídelníčku? Jistě se vám hodí seznam potravin, ve kterých je vápník – ten nutně potřebujete pro zdravé kosti, zuby…
Máte podezření na to, že jste alergičtí na mléko? Otestujte se.
Jste pro pravidelnou konzumaci mléka, nebo jste příznivci názoru, že ho v dospělosti už není zapotřebí? Napistě nám v rámci diskuse nebo nám napište na tento mail.
Přidat nový komentář