Přijmeme-li nadbytečné množství jídla jen příležitostně, tělo to stráví, vyloučí. I při běžné každodenní makrobiotické stravě si organizmus zpracuje co potřebuje a ostatní vylučuje. Kdo se stravuje makrobioticky, může jít na toaletu denně i třikrát či pětkrát a je to v pořádku. Někdo jen jednou. A též to je v pořádku. Protože organismus vylučuje jen to, co nepotřebuje, ostatní si zpracuje. Kolikrát denně „chodíte“ vy?
Lepek je v českém jazyce od slova lepit
Něco se lepí, v našem případě zalepuje střevo, o kterém je řeč. Lepek, anglicky gluten. Je obsažen v pšenici. Současná pšenice je šlechtěná pro větší výnosy i technologicky výhodnější zpracování. Její lepek je velmi lepkavá tuhá látka, mazlavá. Přenáší se do lymfy a krve a ty jsou pak husté, změněné. Gluten umí zapouzdřovat menší molekuly jako je cukr, cholesterol, tuky a soli, ony jdou pak do krve nestrávené, nerozložené. Lidé nemohou zhubnout. Dalším důsledkem množství glutenu je, že ve střevech likviduje dobré bakterie, což umožňuje přemnožení kvasinkových bakterií, jako je např. kandida a jiné patogenní organismy. S glutenem souvisí i vznik artrózy a mnoho dalších nemocí.
Zdravým „nezalepeným“ střevem projde potrava asi tak za 16 až 22 hodin ven. Stolice není lepkavá, je měkká, normálního zápachu. Zalepenému střevu to ale může trvat i sedm dní, než se přebytky dostanou ven. Mezitím se hromadí další a další lepek, další zbytky potravin se ukládají do klků. Neobvyklý zápach stolice je důkazem, že ve střevech probíhá nedostatečná fermentace lepku a dalších zbytků.
I proto bychom se měli zamyslet nad tím, kolik pekárenských výrobků denně sníme – hlavně, kolik z nich je z pšenice. Rozhodně byste měli přemýšlet o tom, že velkou část nahradíte i ostatními obilovinami. Znovu objevte oves, ječmen laskavec, proso, pohanku, špaldu.
Pokud to jen trochu jde, upečte si někdy pečivo doma sami. Vyhnete se množství aditiv a přídatných látek, které velkovýrobci mohou do pečiva přidávat, protože potřebují nejen vyrábět ve velkém – tedy zjednodušit a urychlit výrobu, ale také udržet vyšší trvanlivost.
Přidat nový komentář