Jste velmi všímavá, umíte se ptát, to je důkaz Vaší kreativity a výborný začátek změny v životě, třeba ve způsoby stravování. Děkuji, že mi umožňujete následující vysvětlení.
V makrobiotice není nic zavrhováno.
Vše je třeba jíst se zdravým selským rozumem, jak v každém díle zdůrazňuji, čili klidně i pšeničnou geneticky pozměněnou a vymletou , tím zbavenou minerálů, stopových prvků i dalších látek, v současné době používanou, bílou pšeničnou mouku. (To jsem tedy napsala dlouhou větu o bílé mouce!)
Pouze se držet pravidla, že jen trošku stačí. Někomu jednou týdně, někomu jednou měsíčně.
Když si dodáme minerály, vitamíny a stopové prvky, tolik potřebné pro organismus, jinou stravou, třeba denní konzumací polévky z řas a misa, nebo kvašeným domácím zelím - není důvod si nedopřát i bílou mouku! Jestliže je organizmus zcela zdravý, to znamená i například to, že si střeva vyprazdňuje i po bílé mouce jednou (raději dvakrát) denně, takže nemá své "fotbalové hřiště", své střevo, zalepené letitými nánosy - pak už vůbec se nemusí bát občasné konzumace současných výrobků z bílé mouky. Vše je dovoleno, makrobiotické stravování je o radostném přístupu k životu, ale hlavně o tom PŘIZPŮSOBENÍ se. Budete někde v cizí zemi, kde nic jiného než bílá mouka není, budete ji jíst a stresovat se, že onemocníte??To si tedy užijete pobyt!
Moje známá pracovala v jedné rozvojové zemi a celou dobu půlročního pobytu jedla každý den jen a jen kuskus s jednou bramborou ( to tam používají jako zeleninu!) a k tomu zvláštní sušené rybičky. V nich dostává organizmus tuky a další prvky.To jedla dvakrát i třikrát denně několik měsíců. Krásně se jí vyčistila pleť, zlepšila kvalita vlasů, nehtů, zhubla. Byla totiž nevědomky makrobiotik. Přizpůsobila se.
A její organizmus dostával vše potřebné. Kuskus pochází z Afriky, kde je velmi složitou a šetrnou metodou vyráběn. Ten ona konzumovala. Suší ho tam místní ženy na slunci. Kuskus si nejen zachová všechny minerály a stopové prvky, ale i získá energii ze slunce. Je to živá potravina.
Kuskus, který kupujeme v obchodech je vyráběn průmyslově instantním způsobem. Už při této větě zajisté tušíte rozdíl v kvalitě a obsahu výživných látek v kuskusu vyráběném tradičně nebo průmyslově.
Kuskus nebo bulgur je dobré konzumovat například, když si můžeme vybrat. Kuskus nebo hranolky? Bulgur nebo knedlíky? Kuskus nebo americké brambory? Hluboko mražené rozpečené pečivo s mnoha přídatnými látkami z pekáren nebo kuskus?
Při přechodu na stravování podle zdravého selského rozumu je oblíbený kuskus či bulgur výborná potravina.
Asi tušíte, co tím chci říci. Že je dobré, když se naučíme zvolit si výhodnější variantu pro organismus. A my, zde v bohaté Evropě, si naštěstí můžeme vybírat. Máme z čeho. Na rozdíl od některých "hladových" zemí.
Ještě jednou děkuji moc za dotaz a těším se na další.
Jarka Kučmášová
Přidat nový komentář