S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...
Co dělat po operaci?
„Po operaci jsem musela dodržovat přísný dietní režim. První dva týdny jsem směla jen tekutou nebo řídce kašovitou stravu. Pak jsem si jídlo mixovala.…,“ popisuje paní Ivana, které se podařilo po bandáži v řádu měsíců zhubnout na vysněných třiašedesát kilo. „No, je pravda, že jsem nakonec zase přibrala. Ale už nemám tolik, jako před operací,“ shrnuje.
„Nevýhodou bandáže je, že pokud se pacient nehlídá, může stažený žaludek roztáhnout,“ reaguje profesor Fried. Když se totiž postupně přejde z mixované stravy na normální jídla, mají být porce podstatně menší, než jaké byl pacient zvyklý spořádat před operací.
Jídlo by se mělo velmi dobře rozkousat. Jeho množství se doporučuje odměřovat do čajových šálků. „Jedna porce po operaci by se měla vejít asi do jednoho až jednoho a půl. V řádu měsíců se pak může množství potravy postupně zvětšovat, ne však na víc než do objemu maximálně dvou a půl čajových šálků na porci.“
„I když jsem ztloustla, ničeho nelituju. A každé mladé ženě, která má problémy s nadbytečnými kily, operaci rozhodně doporučuju,“ uzavírá paní Ivana.
Kolik bandáží zhubnete a co vás čeká před operací - to se dozvíte v další kapitole článku.
Přidat nový komentář