Pánové, ještě včera jsem tu hledal zkušenosti s flexibilní cystoskopií u mužů a negativní zkušenosti se mi moc lehce nečetly. Dnes jsem cystoskopii podstoupil a musím říci, že obava ze samotného vyšetření se naštěstí nepotvrdila. Pro mě byla nesnesitelná představa, jak se může bezbolestně dostat flexibilní cystoskop do močové trubice, u které se opticky zdálo, že má menší průměr. Toho se ale není potřeba vůbec obávat, protože zavedený znecitlivující gel do močové trubice zajistí, že průchod cystoskopu močovou trubicí neucítíte. Pouze trochu pálil ten zavedený gel, ale tento pocit brzy vymizel s tím jak začal fungovat. Po 10 minutách čekání na plné nastoupení gelu byl zaveden cystoskop, jeho průchod byl chvilku nepříjemný jen při průchodu přes svěrač, ale to se jednalo o cca 3 vteřiny a je to rozhodně snesitelné. Samotné zavedení a průchod před svěračem moc cítit nebyl. Poté vyšetření močového měchýře při jeho plněním vodou bylo úplně v pohodě, sám jsem ho pozoroval na obrazovce. Pak byla voda odsáta, vysunutí cystoskopu bylo bezbolestné. Znecitlivující gel velmi dobře fungoval. Doporučuji si hned zajít na WC, dokud ještě gel funguje, protože močová trubice je podrážděná a první hodiny budete cítit obtíže při močení v podobě řezání. Chce to hodně pít a vydržet první vteřiny při uvolnění svěrače při močení, kdy to zařeže, ale pak samotné močení je už bez bolesti.
Ze samotného vyšetření tedy strach nemějte, jen očekávejte pak nepříjemné pocity při močení, to se ale brzy srovná při pití velkého množství vody. Tak držím palce a nebojte se, já jsem byl po zákroku překvapený, že to nebylo tak hrozné. Každý je samozřejmě individuální a má jiný práh bolestivosti, toto vyšetření dopředu ale rozhodně neznamená muka pro všechny.
Přidat nový komentář