Když mi 5.12. 2014 doktorka sdělila, že bych měl jít 7. 1. 2015 na cystoskopii, byl jsem z toho hodně vyklepaný. A poté, co jsem si přečetl příspěvky, kde to někteří pánové které to líčili jako nejponižujcí a nejbolestivější zážitek v životě, tak mi opravdu lehko po tělě nebylo, dokonce jsem uvažoval, že tam pod nějakou záminkou nepůjdu. Včera jsem podstoupil cystoskopii ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, v 9.30 minut. Překvapilo mě, jak je vlastní vyšetření rychlé. Jen si v předpokoji odložíte od pasu dolů, ale postanete lehounkou nemocniční košilku, takže stud odpadá, nikde nepobíháte nazí, a to jsem tam měl sestru a lékařku. Nevím, proč tu někdo psal, že ač muž, musel ležet na gynekologickém křesle, to se u muže dělá jen u indikované operace v narkóze. Normálně ležíte na zádech na lůžku, nohy ani nemusíte pokrčovat. Trochu zaštípalo, když mi sestra vstříkla stříkačkou gel do močové trubice, říkal jsem si, a jé, teď to příjde, ale vlastní zavedení cystoskopu, které bylo hned poté, je opravdu zcela nebolestivé. Téměř ani nevíte, že to v sobě máte, jen v úseku, kde prochází prostatou, byl cítit trochu tlak, ale to je celé. Pak cítíte, jak do vás napustí sterilní roztok, aby se močový měchýř dal dobře prohlédnout, ale opět jen jako lehké proudění. Na obrazovce mi lékařka ukázala i vyústění chámovodů, prý tak pěkně je to vidět málokdy. Vyndání cystoskopu je rychlé, většinu roztoku, co do vás napustí, předtím hned odsají, takže se opravdu nikdo nemusí bát, že by se po vytažení oné hadičky pomočil nebo tak něco. Celé to opravdu netrvalo déle jak 2 minuty, ani po vytažení kromě trochy pálení necítíte nějakou bolest. Zakočila mě jediná věc, o které v papírech, co podepisujete, nepíši, že jsem se zprvu nemohl vymočit, i když jsem silnjěší tlak v podbřiku cítil. Asi po 15 minutách první vymočení, ale jen pár kapek. Teprve po návratu domů v klidu první vymočení, malé množství moči syté barvy, krev žádná, trochu natekla hubička na žaludu, pálilo to sice, ale o tom, že bych močil oheň nebo žiletky, jak tu někdo psal, ani zdání. Když budete pít první den nikoli urologický, ale heřmánkový čaj a nebo obyčejné pivo, kromě drobného, opravdu drobného štípání vás nic bolesitvého nečeká. Odpoledne už pohoda, močení bez problémů a bolesti. Vím., že je to u každého individuální, někoho to může potrápit, ale pro všechy, kdo to máme za sebou: NESTRAŠME TY, KTERÉ TO ČEKÁ, LÍČENÍM, JAK TO PŘÍŠERNĚ BOLÍ, JAK JE TO ŠÍLENĚ PONIŽUJÍCÍ, NENÍ TO PRAVDA ! Zvláště onu dámu, co píše, že raději rodit děti a že to bylo, jako vy jí uvnitř řezali skalpelem, prosím, aby toho nechala, každé přehánění musí mít svou mez. Vy, které to čeká, hlavu vzhůru, ten strach opravdu nestojí za to, obavy z nějakých velkých bolestí při vyšetření ani po něm nejsou na místě.
Přidat nový komentář