Ahoj, zdravím všechny z vás co trpí atopickým ekzémem nebo si jen čtou tyto články. Je mi 21 a ekzém mám od svých 2 let. Nejčastější výskyt ekzému u mě byl hlavně v záhybech a to jak v podkoleních jamkách, tak i těch loketních a na prstech u nohou a nártech. K ekzému se časem přidalo i astma, které se již přibližně od 11 nebo 12 let nevyskytlo a jsem za to rád. Jak tu již většina z vás napsala, tak jsou období kdy jsou projevy ekzému horší - hlavně jaro a podzim a období klidnější - léto a většinou i zima. V mém případě ekzém dá se říct, že zcela vymizel v období od 14 do 20 let, myslím, že mi pomohly i ozdravné pobyty u moře - pod názvem Mořský koník - myslím, že děcka jezdí ještě dodnes, rekreační doba byly 3 týdny, při kterých se nejen koupalo a opalovalo se, ale i sportovalo, hrály různé hry, jezdilo se na výlety.... . V této době mi ekzém vždy zmizel úplně a objevil se až s nástupem podzimu nebo jara. A v té době jsem začal i aktivně sportovat - hrát fotbal, což si myslím, že mi také pomohlo, třikrát týdně se proběhnout, přijít na úplně jiné myšlenky, pořádně, ale příjemně se unavit a pak se krásně vyspat. ekzém se mi vrátil až po prvním roce na vysoké škole, když se mi nedařily zkoušky a hrozilo, že budu muset skončit. Zhoršení stavu způsobila hlavně ta stresová námaha a i takový ty vnitřní hlasy typu - teď už to musím dát - co budu dělat, když mě vyhodí a nároky na svou osobu rozhodně nepřispěly ke zlepšení - ba naopak. A nejhorší zhoršení mého stavu nastalo přibližně před měsícem, kdy se mi ekzém rozjel fakt ve velkém a měl jsem ho snad úplně všude - dolní a horní končetiny, záda, břicho snad jen obličeji se to vyhlo - od lékařky jsem vyfasoval spoustu různých mastí - počátkem kortikoidní masti - které sice zabrali, ale ne na dlouho a po jejich opakovaném použití se mi začaly na kůži dělat jakoby takové prasklinky, varhánky, vrásky nebo jak to nazvat - promašťovacími mastmi konče, které sice špinily oblečení a prádlo, ale způsobily konec takového napětí v kůži, což jistě všici znáte, což bylo příjemné i uklidňující. Nejhorší je především to neustálé svědění - nejhorší na tom je, že si člověk řekne, tak teď se trošku podrbu (jednou nebo dvakrát si potom přejedu), jenže pak už je to tak nezadržitelný, že se neubráníte a začnete se drbat neustále na jednom místě a pak pokračujete úplně všude, kde to svědí a to je pak konec....:( po přečtení všech vašich článků, nápadů a pomáhajících metod a mastí přidám i já pár svých poznatků. Náhodou se mi na internetovém prohlížeči objevila reklama na konopnou kosmetiku, tak jsem si řekl, že si to přečtu a uvidím, po přečtení jejich sortimentu výrobků pro ekzematiky a psoriatiky a přečtení chvály a účinků těchto výrobků mimo jiné i z diskusního fóra, jsem usoudil, že to také vyzkouším, páč už jsem nevěděl co by mi pomohlo a můžu říci, že tato kosmetika z technického konopí zabrala a ekzém začal již po týdnu mizet hlavně z těch míst, které byly zasaženy nejméně, po dvou týdnech se začal zlepšovat i stav míst hůře postižených a ve třetím týdnu (který je dnes) se ekzém z méně postižených míst ztratil úplně a na jeho místech je krásně vyhojená pokožka a z těch horších míst jsou ještě nepatrně zasaženy loketní a podkolení jamky a oblast krku, ze kterých by měl ekzém zmizet do týdne případně dvou. Takže zatím jsem spokojen. Jednalo se o konopnou mast a krém při ekzému a tělový balzám po koupeli + šampón. Léčba probíhá asi jako tradičně u všech prostředků - oloupáním postižených míst a přechod z následně nově růžové kůže do normálního bílého stavu. Myslím, že jak již bylo napsáno tak je dobré pití zeleného čaje, výběr jídel, které nezhoršují stav a to i pití, ovoce a zeleniny. A dále je dobrá i tělesná aktivita v podobě sportování - běh, kolo, tenis + lehké zapocení a následné osprchování. Na spaní jsou vhodné materiály, které nemají moc "chlupaté" a drsné povrchy - doporučuji - tencel. A hlavně je super psychická pohoda, takže všechno řeště v klidu, neberte věci tak vážně a zkuste být co nejdéle v pohodě, ikdyž v dnešní době je to docela složité a hlavně najděte si chvilku pro sebe - odpočinek a relaxace jsou důležité věci a ještě ke všemu troška toho lenošení neuškodí:) A ještě jedna věc - myslím, že je dobrý v rámci možností vypadnout z města na čistej vzduch na venkov - to prostředí udělá taky svoje. No a to by bylo asi tak vše, omlouvám se, že je to trošku neurovnané a možná i zpřeházené, ale myšlenek bylo hodně, ikdyž jsem nejdřív nevěděl co sem mám psát... . Tak se mějtě, bojujte a užívejte života - kdo bude chtít, může se podělit o zkušenosti nebo napsat pár rad na [email protected], rád odepíšu, případně i poradím:)
Přidat nový komentář