Dobrý den všem!
Rád bych přidal svoji zkušenost s hemoroidy a to hlavně proto, že opravdu vím, jaké to je být plný obav, strachu, beznaděje i výčitek a také, že jsem si dal slib, že po návštěvě doktora a mnoha hodinovým hledáním „proč, co a jak“ v různých diskuzí, odborných článcích etc. napíšu jakýsi report, abych všechny trpící psychicky podpořil a dal jim motivaci k řešení k jejich problému. Nebojte, naprosto s Vámi cítím, věřte - netrápíte se jen Vy a teď už nejste na to sami.
Můj problém byl/je ten, že jsem si u konečníku našel nebolestivou fialovou bulku, cca 2 cm, která jakoby vyteče zevnitř. Cítil jsem v podstatě jen menší pálení, svědění, tlak (jakoby bublinku v konečníku), hlavně při delším sezení či po stolici. Počáteční řešení klasika - nikam nepůjdu, takže nejrůznější masti typu Procto-Glyvenol, Faktu atd. Trochu se mi ulevilo, bulka/váček zůstal. Objednal jsem se tedy k doktorovi - proktologovi. Nejbližší termín za měsíc. Prožil jsem jej s obavami, strachem a téměř každodenním zjišťováním na gůglu "co by mě mohlo čekat za hrůzy". Všechny tyto obavy byly naprosto, ale naprosto zbytečné,až se stydím. Přišel den D, jsem u proktologa - popsání problému, nasleduje anoskopické vyšetření cca půl minuty – mírně nepříjemné, ale opravdu NEbolestivé. Závěr pana doktora – nic hrozného tam nevidím, nemáte se čeho obávat, nic k řešení. Zdůraznil jsem onen „vytékající“ fialový váček – opět říká - nic vážného, zbytek vytahané sliznice po zevním hemoroidu - úprava životosprávy, doplňky na posilnění pevnosti cév, v případě zhoršení či bolestí apod. znova konzultace. Nic k akutnímu řešení. Byl jsem tak hróóózně rád, že to není nic vážného. Při pozdější diskuzi s kolegou dříve trpícím, jsem nakonec dle vyprávění z jeho zkušeností zjistil, že rozumný doktor zbytečně nic nevyřezává, pokud to opravdu není nutné a případy, kdy se toto řeší, jsou opravdu těžce zanedbané. Svojí blbostí a špatnou životosprávou jsem si doslova hemoroid vytlačil. Přehodnotil jsem tedy svou životosprávu a udělal tyto změny, které mi pomohly: !!!POHYB!!! Aspoň 4-5 km denně svižnou chůzí, !!!výlety do přírody!!! Kegelovy cviky (stahovat svěrač při delším stání - sezení, sedět max hodinu - protáhnout se), cviků na hemoroidy je na netu hafo. !!!STRAVA!!! - výrazně omezit alkohol, kofein, sladké / naopak navýšit ovoce a zeleninu (tuzemské!!!) + doplňky na zpevnění cév (disomin, hesperidin, aescin) + dubový čaj/obklady/mast + měsíčkový olej/mast. Nutno nastudovat na netu od erudovanějších osob (viz níže).!!!VYPRAZDŇOVÁNÍ!!! Při stolici netlačit, nejlépe podřep (stoličku pod nohy), zbytečně nevysedávat, opatrně utírat (nejlépe nevlhčený, neparfémovaný ubrousek), !!!omýt studenou vodou!!!, opatrně osušit ručníkem. !!!MYŠLENÍ!!! Myslet pozitivně, nezabývat se blbcama!!!, zbytečnostmi, malichernostmi, trávit čas s příjemnými lidmi, rodinou, dělat co Vás baví, nic nuceného, předstíraného. Někdy je to těžké, ale dejte na své pocity. Je to opravdu běh na dlouhou trať, sám také ještě pořád jdu, ale lepší se to každým dnem a taky vím, že potíže se mohou vrátit, ale už jim NEDÁM šanci!!! Vše jsem přehodnotil. Rád bych upozornil, že v následujícím textu nedělám nikomu reklamu, pouze jen doporučuji z vlastní zkušenosti – a taky nikoho tedy nenutím ani nenabádám ke změnám, které jsem si zvolil já, každý si musí pořádně rozmyslet, jak se sebou naloží a jaké kroky podnikne ke svému uzdravení (jste svéprávní a máte soudnost, ne?). Jsme každý originál a máme jiné potřeby. Takže - kdo trpí, je na vážkách, bojí se - v první řadě si zajděte za doktorem - proktologem zkonzultovat Váš stav. Z osobní zkušenosti doporučuji IC Kliniku v Brně na Bulharské 26 - moc příjemné prostředí, personál a hlavně doktoři. Mají webové stránky - prostudovat. V druhé řadě mrkněte na webové stránky pana Dědka Kořenáře, vyhledejte "sekci" hemoroidy a pořádně prostudujte – bylinné produkty, rady, doporučení. Na youtube má tento pán i velice poučná videa. Opravdu velmi doporučuji. Rad jsou na netu tři pr...e, ale tyto jsou opravdu k něčemu.
Ve třetí a poslední řadě Vám napíšu už jen toto - nebojte se, hlavu vzhůru, problém řešte zavčas – taky jsem na těchto stránkách bloumal a několikrát jsem na tento výrok narazil, stud není na místě, změňte negativní věci ve své životosprávě a životě celkově - za pohodový a kvalitní život to přeci stojí, ne? :-) Držím Vám všechny palce, přeji brzké uzdravení a příjemné dny! S pozdravem Vojta
Přidat nový komentář