Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.
Hrozí mi zubní kaz?
Je známo, že někteří lidé mají zuby kazivější více a někteří méně. Záleží to na řadě faktorů. Především již za vývoje zubu je možné posílit odolnost zubní skloviny vhodnou stravou těhotné ženy. Také v dětství je možné složením stravy ovlivnit kazivost zubů, které se ještě neprořezaly.
Tyto faktory ale nemůžeme v dospělosti ovlivnit. Kaz hrozí každému, kdo nedbá pečlivě zásad ústní hygieny a kdo neposiluje odolnost zubů a okolních tkání vhodnými prostředky. Dále je zvýšené riziko zubního kazu u pacientů, konzumujících zvýšené množství potravy obsahující cukry a škroby (sladkosti, moučné výrobky…).
Také množství tekutin přijímaných v potravě a tím i množství slin, které oplachují naše zuby může ovlivnit riziko vzniku kazu. Sliny pomáhají očišťovat plocha zubu od plaku a snižují koncentraci kyselých produktů bakterií. Proto je vyšší výskyt kazu u lidí, kteří málo pijí.
Přidat nový komentář