To co je v článku je dobrá věc, ale zatím hudba budoucnosti. Existuje účinný způsob, jak dosáhnout stejného účinku již nyní. NENECHAT SE INFIKOVAT! K infekci dochází v dětství při prořezávání zubů. Pokud v tomto věku nedojde k infekci S. mutans, zuby jsou kolonizovány neškodnými bakteriemi a S. mutans pak nemá šanci. Na Je to jednoduché a účinné!
Starší než lidstvo samo…
Zubní kaz (Caries dentis) provází nejen lidstvo, ale vlastně již i všechny živočichy s obdobnou stavbou zubu. Je tedy starší, než lidstvo samo. Málokdo si však uvědomuje, že zubní kaz je současně také nejčastějším onemocněním, které nás postihuje! Má k řadu odlišností od ostatních nemocí a vzhledem k faktu, že neohrožuje přímo lidský život, bývá někdy odsunut na okraj zájmu.
Kdo z pacientů zubních ordinací a klinik ale uvědomí před příchodem ke svému lékaři, že rozsáhlejší poškození zubních tkání kazem je neléčitelné v pravém slova smyslu? Tvrdé zubní tkáně lze ve většině případů nahradit jinými materiály, ale nelze je „donutit“ k zahojení!
Proč se nám kazí zuby?
Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá. Podkladem každého zubu je zubovina. Ten má uvnitř dutinu, vyplněnou zubní dření. Na povrchu kořene zubu je zubní cement, do kterého se upínají četná vlákna, která drží zub v zubním lůžku.Na povrchu viditelné části zubu, tzv. korunky, pak nalezneme nejtvrdší materiál v našem těle, sklovinu. Ta pomáhá vzdorovat zubu při velké mechanické námaze, kterou je žvýkání. Tato její vlastnost je však vykoupena tím, že sklovina není tvořena živými buňkami a nemůže se teda sama obnovit. Je tvořena z přibližně 97% krystalických minerálů, asi 1% vody a zbytek tvoří minimální množství bílkovin.
V dutině ústní je vlhko, teplo a žije zde řada mikroorganizmů. Tyto mikroorganizmy a zbytky stravy jsou základní předpoklady pro vznik zubního kazu. Bakterie jsou hlavní součástí povlaku na povrchu zubů, tzv. plaku. Některé bakterie zpracovávají cukerné zbytky potravy a produkují kyseliny.
Ačkoli je sklovina velmi mechanicky odolná, proti chemickým vlivům prostředí se nemůže dobře bránit. Kyseliny vyplavují ze skloviny minerální látky a zbylé složky pak mohou být napadány jinými bakteriemi a vzniká zubní kaz. Jakmile prostoupí bakterie sklovinou, napadnou také dentin, kde se mohou šířit směrem k zubní dřeni drobnými kanálky, které vedou v dentinu od skloviny ke dřeni.
Přidat nový komentář