Asi nejčastější otázka, která padne v rodinách s malými dětmi je: "Máš umyté ruce?" Dospělých se na to ptá Světová zdravotnická organizace při pravidelném Světovém dni hygieny rukou. Upozorňuje na to, že tento základní hygienický návyk je nejlevnější a nejúčinnější metodou, jak předcházet mnoha onemocněním, jako je například žloutenka, úplavice, ale i chřipka.
Statistiky totiž dokazují, že pečlivá dezinfekce rukou zdravotníků zabrání až 30 % přenosu tzv. „nemocničních nákaz“. Na to upozorňuje právě Světová zdravotnická organizace při pravidelném Světovém dni hygieny rukou.
"Hygienická dezinfekce rukou je totiž jednoduchý a levný nástroj v rámci prevence přenosu a šíření nemocničních i profesionálních nákaz,“ říká MUDr. Jarmila Kohoutová, vedoucí Oddělení nemocniční hygieny FN Olomouc. Jak uvedla, podle odborných studií není správný postup při mytí rukou samozřejmostí ani u zdravotníků. „Jen čtyřicet procent lidí pracujících ve zdravotnictví si ruce myje správným způsobem. Lidé při umývání často nevědomky vynechávají konečky prstů a některá další místa. Ta jim právě můžeme ukázat pomocí moderní techniky, kterou máme k dispozici,“ dodává MUDr. Kohoutová.
Že osvěta mezi zdravotníky probíhá i jinde ve světě, a že ji může být i velmi originální, to dokazuje i toto video. Představuje „Tanec rukou“, který vznikl v Univerzitní nemocnici v Ženevě.
Také jsem četl zajímavou studii, kde se prokázalo, jak špatně si lidstvo myje ruce, nejhůře na tom prý jsou špičky prstů a palce. Zajímavé :-) Pokud ale chci mít klid, tak se vydezinfikuji Jodisolem.
LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.
Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.
Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.
Přidat nový komentář