Inzerce https://www.lekarna.cz/vanocni-vyprodej/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vanocni-vyprodej

Dobrá zpráva: Existují sladkosti, po kterých se netloustne

( Jarka Kučmášová | přečteno: 27973x )

Babičky a prababičky říkaly „jíst se má všechno“. Měly zdravý selský rozum a pravdu. Byly makrobiotičky, aniž by to věděly. Ale v jednom se mýlily: nepotřebujeme jíst cukry. Pouze potřebujeme cítit sladkou chuť.

shutterstock.com

Co ale s tou chutí na sladké? Každý makrobiotický program je platný pro toho či onoho, nic není pro všechny stejné. Nikdy nedodržujte striktně vše, co je kde psáno, co vám budou říkat lektoři. Jenom v počátku při přechodu slouží pravidla makrobiotiky ku pomoci vašemu organismu. Protože se tělo silně čistí. A aby při čistění neuplavalo s vaničkou i dítě, je potřeba jíst některé živiny podle návodu. Než si bude organismus sám říkat, co potřebuje: zda přidat tuk, či sůl, zda ubrat zrna a podobně. Pouze mu nesmíte věřit, když vás bude „navádět“ na sladkosti s cukrem. Je totiž doloženo vědecky, mnohaletým výzkumem, že jsme na cukru závislí. Jako na alkoholu, nikotinu, či heroinu. 

Za své chutě na sladké nemůžeme

Naše tělo potřebuje všechny chutě. Slanou, kyselou, hořkou, trpkou i sladkou. Nemáme však v těle potřebnou továrnu na zpracování cukrů. Cukry řepné či třtinové musí metabolismu složitě zpracovávat. Jdou rovnou do krve, s nimi si musí poradit inzulin. Když je cukr spojený například s tukem, už musí naplno pracovat játra.

Všichni jsme závislí

Někdo říká, já ze sladkého mám nejraději řízek. Je třeba si uvědomit, že cukr je i v řízku. Ve strouhance, protože je v každém pečivu, i ve slaném. V mnoha přídatných látkách (éčka!) je cukr. Výrobci velmi dobře vědí o závislosti lidstva na cukru řepném a třtinovém.  V potravinách bývá druh cukerného sirupu. Touha po cukru je závislost. Proto nelze s mlsáním cukru přestat jen tak ze dne na den, je potřeba se léčit, připravit psychicky, chtít, trénovat a pomalou metodou dojít k výsledku. V rámci zdravého selského rozumu. Sladkou chuť organismus potřebuje přijímat stále.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Hana

Tomu bych i věřila, že člověk nepotřebuje cukr, jen potřebuje cítit sladkou chuť, na to asi něco bude. Já se snažím sladké a cukry úplně omezit, mám doma ale nízkokalorické sladidlo SlaDIA a když mám na něco chuť, osladím si čaj nebo kafčo a ať si každý říká co chce, vím, že je to pro mé zdraví určitě prospěšnější než ty bílé jedy.

Tomas

A sladidlo neni jed ?

Gabriel

Pokud nejsi cukrovkář, nebo nemáš nadváhu, nemáš ani jakýkoliv důvod omezovat cukry, holčino ;-) On to bez něj dobrovolně vydží jen fanatický maniak než normální člověk :D Radši zkus DiaChrom, já na chuť diachromku nedám dopustit.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/zdravotni-pojistovny/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=zdravotni-pojistovny

Anketní otázka

Slzí vám v zimě často oči?

77%
23%
Zatím hlasovalo 13 lidí

Mohlo by vás zajímat

Začínáme s makrobiotikou: První kroky

Čtvrtina z nás trpí alergiemi. Jedním z faktorů velkého počtu alergií, ale i snížené imunity dětí a dospělých, je, že se globálně ve vyspělých zemích zhoršilo životní prostředí. Vše co dýcháme, pijeme, jíme, je toxické. Co s tím, když do pralesů neodejdeme, pustý čistý ostrov nenajdeme. Makrobiotika možnou cestu nabízí.

Začínáme s makrobiotikou: víkendová snídaně

Dopřejte si první makrobiotické jídlo – třeba víkendovou snídani. Naučíte se na ní připravovat dle zásad makrobiotiky a budete mít víc času, než třeba ve všední den.

Začínáme s makrobiotikou: vyvažujte kyselé a zásadité

Už jste si toho jistě všimli. Jakmile vám někdo radí změnu jídelníčku, pak jistě začne tím, že vám zakáže vaše nejoblíbenější jídlo. Je to zákon schválnosti? Rozhodně je to důvod, proč mnozí na lepší stravovací systém prostě nepřejdou. V rámci seznamování s makrobiotikou ale takovou chybu neuděláme - nebudeme vám brát vaše oblíbená jídla, jen k nim přidáme další.

Začínáme s makrobiotikou: příloha z rýže a fazolek

Uvařte si méně obvyklou přílohu - kaši z rýže s fazolkami adzuki, posypanou sezamem. Potřebujete hlavně rýži natural, ta je velmi chutná, obsahuje všechny minerály, vitamíny. Obsahuje vše, co organismus potřebuje. I k přežití v krizi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce