Infekční onemocnění způsobené bakterií rodu Salmonela, jejíž celou existenci tvoří jediná buňka, postihuje ročně v Česku 30 tisíc lidí.
Jak se chránit?
Hygienou a zase hygienou. Osobní hygiena spočívá v pečlivém omývaní rukou a jiných částí těla, které mohly přijít do kontaktu buď s infikovanou potravinou nebo stolicí. Stačí běžné dezinfekční prostředky a mýdla. Hygiena v kuchyni obnáší správný výběr a uchovávání potravin. Pracovní nástroje jako nože mohou být taky hodně nebezpečné. Na vyvolání infekce u zdravého dospělého člověka stačí takové množství vaječného žloutku, které zůstane na noži po rozkrojení volského oka. Pak už ho jenom otřít do snítky chleba a sníst a salmonely se mohou začít množit.
Rezervoárem bacilů mohou být i zvířata chovaná na mazlení, ne k jídlu. Nejvíce vodivých provázků směřuje k domácím želvičkám. Větším problémem mohou být bacilonosiči, kteří se zabývají zpracováním potravin, nebo zdravotnický personál. U nich se zvažuje dlouhodobá antibiotická léčba. Nutná je opakovaná kontrola stolice na přítomnost salmonely.
Každé nové onemocnění salmonelózou je povinné hlásit!
Přidat nový komentář