Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ
Jaké vitamíny jíst, proč a na co dávat pozor?
Vitamin A (retinol)
- zdrojem vitaminu A jsou rybí tuk, játra, mrkev, zelené a žluté listy, špenát, kapusta, petrželová nať, kedlubnová nať, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, vaječný žloutek, v menším množství mléko, tučné ryby, třešně
- je důležitý pro tvorbu zrakového pigmentu, jako antioxidant, pro růst kostí a tvorbu hormonů
- nedostatek vede k šerosleposti, vysychání rohovky, poruchám růstu či vznikají skvrny na kůži
- při nadbytku dochází k poruchám růstu kostí, průjmům a ledvinovým a žlučníkovým kolikám
Vitamin D (kalciferol)
- za normálních okolností se tvoří vitamin D v kůži působením slunečního záření
- je výchozí látkou pro syntézu hormonu ovlivňujícího metabolismus vápníku a fosforu
- nedostatek vede k rachitidě (porucha růstu kostí) a dále k měknutí a lámání kostí
- při nadbytku vznikají ledvinné konkrementy, dochází ke kalcifikaci ve svalech a stěnách cév
Čtěte také: Prevence rakoviny a osteoporózy: méně opalovacího krému
Vitamin E (tokoferol)
- vitamin E je obsažen v oleji z pšeničných klíčků, másle, mléce, burských oříšcích, sóji, salátu a mase savců
- slouží jako důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály
- nedostatek vede k poruchám metabolismu, zhoršení permeability cév, poruchám plodnosti či nekróze jater
- jeho nadbytek zhoršuje vstřebávání vitamínu K
Vitamin K
- je přítomen především v listové zelenině
- je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve, dále v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny
- nedostatek vede k poruchám krevní srážlivosti, u kojenců může vést k životu ohrožujícímu krvácení a dále souvisí s řídnutím kostí (osteoporózou) u žen po menopauze
- jeho nadbytek nezpůsobuje žádné zásadní zdravotní problémy (výjimkou je vitamin K3 a jeho deriváty)
Vitamin C (kyselina askorbová)
- je obsažen především v citrusovém ovoci, bobulovitých plodech, zelené zelenině, bramborách či paprice, z rostlinných zdrojů je na vitamín C velmi bohatý šípek, rakytník, dále např. citrusy (limetka, citrón, pomeranč, grapefruit), brambory nebo rajčata, papája, brokolice, černý rybíz, jahody, květák, špenát, kiwi, brusinky
- je potřebný pro metabolismus aminokyselin, tkáňové dýchání, podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek, podporuje růst a podílí se také na antioxidační obraně buňky
- nedostatek se projevuje menší pevností cévní stěny, zvýšenou krvácivostí, sníženou pevností vazivového aparátu zubu a s tím spojeným vikláním a vypadáváním zubů, nedostatečnou odolností proti infekcím, zvýšenou únavou či žaludečními problémy
- nadbytek vede k podráždění žaludku a zažívacího traktu
- vykouřením 1 cigarety se zničí 25 – 150 mg vitaminu C (doporučená denní dávka je 60 mg)
Vitamíny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12)
- hlavním zdrojem vitamínů skupiny B jsou kvasnice, maso, sýry, celozrnné obiloviny, luštěniny a ořechy
- jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu
- nedostatek vitamínu B1 způsobuje nemoc Beri-beri
- nedostatek vitaminu B2 má za následek zánět kůže, záněty dutiny ústní a jazyka, ústních koutků, zástavu růstu, řezavé bolesti pod víčky, slzení a vyšší citlivost na světlo
- nedostaek vitaminu B3 přináší ztrátu chuti k jídlu, špatné dýchání, bolesti hlavy, závratě, záněty kůže
- nedostatek vitaminu B5 se projevuje únavou, potřebou spát i během dne, zácpou, podrážděností, slabostí
- nedostatek vitaminu B6 je provázen zvýšenou nervosvalovou dráždivostí (cukání víček, u dětí až křeče), zapomnětlivostí a záněty sliznice dutiny ústní
- nedostatek vitaminu B9 má za následek anemii, poruchy růstu plodu, průjmy a střevní potíže
- nedostatek vitaminu B12 se projevuje anémií, degenerací zadních míšních provazců a poruchami chůze
Kupujete si, kromě přírodních zdrojů vitamínů, i potravní doplňky s vitamíny? Napište nám do diskuse nebo na mail [email protected].
Přidat nový komentář