Alergie na chlad propuká hlavně na podzim a v zimě, kdy se vlivem chladného počasí zvyšuje počet těch, které trápí nepříjemné kožní projevy při pobytu v chladném či mrazivém vzduchu nebo po přechodu z tepla do zimy či naopak. Nejčastěji se jedná o zarudnutí pokožky, kopřivku s úporným svěděním, popraskání kůže nebo otoky těch míst těla, která nejsou dostatečně chráněná oblečením.
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ
„Pokud jí člověk v chladných měsících roku studená, chlazená či mražená jídla a pije studené nápoje, zbytečně zatěžuje tělo náročným procesem trávení. Naopak čím více se jídlo blíží teplotě 38 stupňů Celsia, tím snadněji je pro tělo stravitelné,“ říká propagátorka čínské medicíny Lenka Romanová. Studená strava v zimě odebírá tělu podle Romanové životní energii.
Čím tedy v zimě udržovat tělesnou kondici? I v tomto ročním období platí, že do těla musíme dostat v průběhu dne minimálně 1,5 litru vody ve formě tekutin, abychom si zachovali zdraví, duševní pohodu i pracovní výkonnost. Jen je třeba změnit skladbu nápojů a místo do ledničky pro ně chodit spíš ke sporáku.
Co vlastně v zimě pít?
Voda: Je tím nejlepším, co můžete pít, ať už ji pijete z vodovodu, studně nebo lahve. Voda ale musí být nezávadná, případně slabě mineralizovaná a bez oxidu uhličitého. V zimě dávejte přednost vodě pokojové teploty, nepijte vodu z lednice!
Ovocné šťávy: Doporučujeme je pít jen odstátou vodou ředěné, optimálně v poměru 1 díl šťávy na tři díly vody. V zimě můžete pít některé ovocné šťávy i horké, zejména jablečná nebo hrušková jsou například se skořicí skvělým zahřívacím nápojem. Pozor ale na obsažený cukr a rozhodně nedoslazujte! Cukr jen zvyšuje pocit žízně a jsou to „prázdné kalorie“.
Čaj: Ideální nápoj v zimě, ale jen neslazený a ne moc silný. Vhodný je čaj zelený nebo ovocný (pozor na černé, pouze ovocnou vůní aromatizované čaje). A bylinky? U těch to nepřehánějte s louhováním a střídejte je.
Káva: Ať je jakákoli, do pitného režimu v zimě ani v létě nepatří. Navíc kofein zvyšuje tvorbu moči, takže se více tekutin z těla odvede, než by se mělo vypitím nápoje získat.
Mléko a kakao: Jsou spíše tekutou výživou než nápojem a do potřebného denního objemu tekutin se nepočítají.
Minerální vody a sycené vody: doporučujeme v zimě zcela vynechat, případné omezit na výjimečné příležitosti.
Polévky: Jsou zimními nápojovými favority, zvláště pak čiré vývary. Zahřejí i zasytí a do pitného režimu se rozhodně počítají. Jen pozor na sůl a koření.
Svařáky, grogy: Ty zahřejí rozhodně ihned, životní energii leckdy přímo přilévají. Svařák z červeného vína klidně použijte jako zimní životabudič, ale šetřte množstvím a cukr zcela vynechte. Grog je taky rychlým zahříváčkem, ale kvůli obsahu alkoholu a cukru je to pro tělo spíše zátěž.